1. Käytä polarisaatiosuodinta
Helppo ja melko edullinenkin tapa syventää ja kyllästää valokuvien värejä on kiinnittää polarisaatiosuodin objektiiviin.
Pyöröpolarisaatiosuodin on erityisen sopiva tähän, koska värien toistumista voidaan hallita suodinta kiertämällä.
Lue myös: Parempia kuvia polarisaatiosuotimella
2. Mene lähelle kohdetta

Makrokuvaus on kiinnostavaa puuhaa kaikkina vuodenaikoina, mutta syksyn värit tekevät luonnosta erityisen kauniin. Kasvien lehtien pintarakenteet ovat kiehtovia lähietäisyydeltä tarkasteltuina.
© ShutterstockOtettuasi muutaman yleiskuvan syksyisestä maisemasta on aika lähestyä yksityiskohtia – maanpintaa sekä värikkäitä kasvien lehtiä kiehtovine muotoineen ja pintarakenteineen.
Jotta et tulisi varjostaneeksi kuvattavaa lehteä, voit vaikka pidellä sitä ylempänä yhdellä kädellä ja kuvata toisella.
Auringon paistaessa voit nostaa lehden vasten aurinkoa ja kuvata niin, että valonsäteet läpäisevät lehden.
3. Käännä kamera välillä ylöspäin
Maahan pudonneiden lehtien kuvaaminen on houkuttelevaa, mutta kamera on hyvä suunnata välillä myös ylöspäin.
Lehtiä on vielä paljon puissakin, ja kellanoranssi puunlatva vasten kirkkaansinistä taivasta – vastakkaisvärit – on kaunis kohde, jossa on runsaasti kontrastia.
Sommittelun kannalta on hyvä välillä jättää myös puun runkoa kuvaan. Se luo linjan katseelle ja tuo symmetriaa kuvaan.
4. Älä kuvaa pelkkiä lehtiä

Kaikki ei pelkästään haalistu ja kuole pois, esim. kypsät omenat näyttävät hyviltä kuvissa – ja muistuttavat meitä syksyn hedelmällisyydestä.
© ShutterstockVaikka kultaiset lehdet ovat tärkein yksittäinen tekijä syyskuvissa, on syksyisessä luonnossa paljon muutakin kiinnostavaa kuvattavaa, esimerkiksi omenoita, kurpitsoja ja marjapensaita.
5. Leikittele heijastuksilla

Vedenpinnan heijastuksen kuvaaminen syksyisessä metsässä ei välttämättä vaadi suurta järveä – sellainen voi löytyä pienestäkin lätäköstä.
© ShutterstockMikä voi olla kauniimpi kuin syksyinen maisema? Kaksi syksyistä maisemaa! Jos mahdollista, kannattaa ikuistaa syksyinen maisema ja samalla sen heijastus meren, järven tai lammen pinnasta.
Vedenpinnasta on kuitenkin useimmiten vaikeaa saada kuvattua heijastusta, joka näyttää hyvältä kuvissa, mikä johtuu mm. tuulesta. Silloin kannattaa kiinnittää objektiiviin harmaasuodin ja kuvata pitkällä valotusajalla, jolloin vedenpinta sumentuu. Kamerajalustan käyttö on tuolloin välttämätöntä.
Jos lähistöllä ei ole vesistöä, voi heijastuksen saada kuvattua myös vesilätäköstä. Kannattaa polvistua, jolloin lätäkön heijastus peittää suuremman osan kuva-alasta.
Lue myös: 5 niksiä heijasteiden hyödyntämiseksi
6. Suunnittele kuvausta etukäteen
Syksyn värien ollessa kauneimmillaan on melko helppoa saada kauniita kuvia melkein aina, kun on valoisaa.
Kaikista parhaiten syksyn värit voi saada talteen aurinkoisella säällä, auringonnousun ja -laskun aikoihin, kun valo tulee matalalta. Tuolloin myös syksyn lämpimät värisävyt korostuvat voimakkaimmin.
On tietysti mahdollista myös korostaa ja muokata värejä kuvankäsittelyvaiheessa.
Etunurkassa annamme ohjeita valkotasapainon säätämiseen video-oppaassamme (vain tilaajille).
Toimitus suosittelee:
opi luontokuvausta Seasons-sarjasta
Seasons-videosarjassamme pääset seuraamaan luontokuvaaja Morten Hilmeriä, joka vaeltaa luonnossa sekä kuvaa upeita maisemia ja villieläimiä. Seuraa ammattilaiskuvaajan työskentelyä Suomen, Tanskan ja Norjan luonnossa sekä kuuntele hänen neuvojansa ja niksejänsä, joita hän jakaa auliisti.
Kotisivujemme Etunurkka-osiosta löytyy Seasonsin kolme tuotantokautta sekä satoja videokursseja, oppaita, kuvankäsittelyn esiasetuksia ja muuta digisisältöä. Tilaa Digikuva, niin pääset heti käyttämään Etunurkkaa.