Makrokuvaus luonnossa on vaikea taito. Ikävä kyllä epäterävien kuvien ottaminen on helpompaa kuin terävien.
Tässä neljä yksinkertaista neuvoa, joilla luonnossa syntyy aina terävämpää jälkeä.
1. Suojaan tuulelta
Yleensä tuuli ei ole ongelma ulkokuvissa. Kuitenkin kun kohde on pieni, näkyy pienenkin tuulen vaikutus kuvissa selvästi.
Siksi on tärkeätä suojautua tuulelta, jos tärinä voi vaikuttaa kuvaan herkästi. Kohdetta voi suojata tuulelta myös omalla vartalolla.

Himmenninaukko vaikuttaa kuvan terävyysalueeseen. Pieni aukkoarvo, esimerkiksi F2,8 tai F4, tuottaa pienen terävyysalueen jolla vain pieni alue näkyy terävänä. Se toimii makrokuvissa hyvin.
© Shutterstock2. Mieluummin jatkuvaa valoa
Makrokuvissa jatkuva valo toimii erityisen hyvin. Sen avulla on nimittäin helppo hallita sitä, miten kohde erottuu ympäristöstään.
Kun halutaan kuvata esimerkiksi vihreä kovakuoriainen vihreällä lehdellä, on värimaailma niin yhtenäinen, ettei kuva ole kovin selkeä. Sellaisessa tilanteessa voidaan jatkuvaa valoa käyttäen varmistaa, että kovakuoriainen varmasti erottuu kunnolla.
3. Kauniita kuvia epäterävyydellä
Myös etuala voi olla epäterävä. Se onnistuu vaikka sijoittamalla kohde kuvassa hieman taemmas ja ottamalla mukaan lähellä objektiivia olevia yksityiskohtia.
Tämä menetelmä sopii erityisen hyvin makrokuviin, joissa on esimerkiksi terävinä näkyviä kukkia, mutta aivan etualalla on epäterävä alue.

Aukkoluvun kasvaessa aukko pienenee. Kameraan pääsee siis vähemmän valoa ja valotusaikaa on pidennettävä, jotta kuva ei alivalotu.
© Shutterstock4. Salama pysäyttää liikkeen
Kun makrokuvia otetaan luonnossa, voi tuntua siltä, että pieninkin tuulenhenkäys tekee kuvasta epäterävän. Silloin kameran salama tulee avuksi.
Salaman välähdys on nimittäin niin lyhyt, että se pysäyttää liikkeen tehokkaasti. Kannattaa kuitenkin varoa, ettei valosta tule liian kovaa.
Jos se vaikuttaa liian kovalta, on salaman edessä käytettävä valonhajotinta. Se levittää valoa ja pienentää siten kuvan kontrastia ja pehmentää varjoja.