Makrokuva perhonen

Hyönteiset alkavat heräillä horroksestaan.

© Shutterstock

6 kevätpörriäistä kuvattavaksi

Kevät on tulossa, ja tässä puolestaan tulee pieni lista hyönteisistä, joita voi lähteä pian kuvaamaan.

torstai 30. huhtikuuta 2020 teksti S. Winter

Kylmän ja pitkän kevään jäljiltä ei meidän lähitienoillamme vielä näy värikkäitä lintuja ja hyönteisiä, mutta vähitellen alkaa ilmestyä hyönteisiä, jotka ovat mitä mainioimpia makrokuvauskohteita.

Olemme keränneet tähän ideoita siihen, mitä voisit kuvata lähtiessäsi ulkoiluttamaan makro-objektiivia pitkän talven jälkeen.

Lue myös: 3 perhosta, joista voi saada kauniita makrokuvia

1. Pihaharsokorento

Makrokuva pihaharsokorento
© Shutterstock

Harsokorennot ovat luultavasti yleisimmin tavattu verkkosiipisten ryhmä. Ruumiin väri vaihtelee heleän vaaleanvihreästä, joka on heimolle tyypillinen väritys, ruskeaan. Verkkosilmät ovat usein kullanväriset. 

Siivet ovat kirkkaan läpinäkyvät ja levossa korento pitää niitä takaruumiin sivuilla. Tuntosarvet ovat pitkät. Aikuiset harsokorennot liikkuvat yöllä ja tulevat usein valolle. Niitä voikin löytää päiväsaikaan lepäämässä ulkovalojen ja ikkunoiden lähistöltä. 

Lue myös: Näin kuvataan sudenkorentoja

2. Leppäkerttu

Makrokuva leppäkerttu

Leppäkertut ovat puolipallon muotoisia ja hidasliikkeisiä, vajaan sentin pituisia hyönteisiä.

© Shutterstock

Leppäkertut ovat pyöreähköjä hyönteisiä. Pienimmät lajit kasvavat vain noin millimetrin pituisiksi, kun taas suurimmat lajit ovat yli senttimetrin pituisia. Naaraat ovat koiraita suurempia. Hitautensa ansiosta ne soveltuvat erityisesti aloittelevan makrokuvaajan kuvauskohteiksi.

Niiden peitinsiivet ovat usein pilkulliset, ja pilkkujen määrä ja väritys vaihtelevat lajikohtaisesti. Kirkkaalla värillään ne varoittavat muita petoja pahanmakuisuudestaan. Nimi leppäkerttu viittaa hyönteisen verenpunaiseen väriin.

Melkein kaikki leppäkertut, kuten niiden toukatkin, ovat petoja. Ne syövät pienempiä selkärangattomia, erityisesti kirvoja.

Lue myös: Näin saat hienoja kuvia vesipisaroista

3. Kultakuoriainen

Makrokuva kultakuoriainen

Aikuinen kultakuoriainen viihtyy auringonpaisteessa.

© Shutterstock

Kuoriainen on väriltään yleensä kiiltävän metallinvihreä, vaikka yksilökohtaisesti väritys saattaakin joskus vaihdella myös pronssin, kuparin, violetin, sinimustan ja harmaan välillä. 

Se on leveäselkäinen ja sen siivissä on ohutta vaaleaa kirjailua. Kultakuoriainen muistuttaa suuresti lähisukulaistaan kuparikuoriaista. Kotelosta kuoriutumisen jälkeen täysikasvuinen kultakuoriainen on keskimäärin noin kahden senttimetrin mittainen.

Lue myös: Makrokuvausta ilman erityiskalustoa

4. Horsmakiitäjä

Makrokuva horsmakiitäjä

Suomessa horsmakiitäjä on yleinen laji, jota tavataan ainakin Oulun korkeudelle asti. Se lähtee lentoon vasta hämärän vaihduttua pimeydeksi ja vierailee ahkerasti kukilla.

© Shutterstock

Horsmakiitäjä on hyvin helposti tunnistettava perhonen ja mitä oivallisin makrokuvauskohde. Väriltään se on oliivinvihreä ja räikeän vaaleanpunainen. Etusiivet ovat pohjaväriltään oliivinvihreät ja niissä on siiven takareunasta siiven kärkeen suuntautuneita vaaleanpunaisia juovia. Takasiivet ovat vaaleanpunaiset ja niiden tyvessä on mustaa väriä.

Ruumis on tukeva ja pohjaväriltään oliivinvihreä. Selkäpuolella, keskiruumissa on selviä vaaleanpunaisia juovia ja takaruumiin keskellä on yksi perhosen vartalon suuntainen vaaleanpunainen raita. Siipiväli on 5–7 cm, ja naaraat ovat yleensä koiraita kookkaampia.

Lue myös: Makrokuvia ilman makro-objektiivia

5. Pähkinäkärsäkäs

Makrokuva pähkinäkärsäkäs

Pähkinäkärsäkäs on haastava valokuvata, koska se on pieni. Koeta saada kuvaan mukaan myös sen ympäristöä, kuten tässä, jossa se istuu voikukan päällä.

© Shutterstock

Pähkinäkärsäkäs on ruskeankirjava ötökkä, jolla on huomiota herättävän pitkä, hieman käyrä kärsä. Kermanvalkoisella toukalla on ruskea pää. Aikuisen yksilön koko on 6–9 mm. 

Pähkinäkärsäkkään kuvaamiseen tarvitaan makro-objektiivi, jonka suurennussuhde on vähintään 1:1, jotta saataisiin makrokuva, jossa tämä hyönteinen näkyy selvästi. 

Lue myös: Loittorenkaat, halpa tapa saada makrokuvia

6. Punakeltaverkkoperhonen

Makrokuva punakeltaverkkoperhonen

Punakeltaverkkoperhonen on on keskikokoinen päiväperhonen, jota esiintyy hyvin harvinaisena ja paikoittaisena Kaakkois-Suomessa.

© Shutterstock

Punakeltaverkkoperhosen elinympäristö on vaihteleva, siihen kuuluvat tuoreet ja kuivahkot niityt ja suomaasto. Lajin voi löytää esimerkiksi hakkuuaukeilta, pakettipelloilta, rinnekedoilta, rantaniityiltä ja pientareilta.

Lue myös: Hyödynnä syksy ottamalla mahtavia makrokuvia

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!