Kuunpimennys on monen astronomisen tekijän lopputulos.
Pimennystä varten pitää olla täysikuu, ja Auringon, Maan ja Kuun tulee osua täsmälleen samalle linjalle. Lisäksi Kuun pitää leikata Maan Aurinkoa kiertävä rata eli ekliptika.
Pimennys tapahtuu maanantaina 21.1. aamuyön ja aamun tunteina, jolloin Kuu on melko matalalla lounas- länsitaivaalla. Tämä pimennys näkyy lähes kokonaan koko Suomen alueella. Vain etelässä pimennyksen loppuvaihe jää näkymättä, mutta täydellinen vaihe näkyy hyvin. Pimennyksen kesto on 5 tuntia ja 12 minuuttia. Täydellinen vaihe kestää tunnin ja kaksi minuuttia.
Kuunpimennyksen seuraamiseen ei tarvita erityisvarusteita kuten auringonpimennyksen seuraamiseen, ja kuvaamiseen käy tavallinen harrastajatason kamerakalusto.
Jos haluat tarkempia kuvia Kuun pinnasta, käytä teleobjektiivia.
> Lue myös: Terävämpiä kuvia teleobjektiivilla

Vähintään 200 mm:n teleobjektiivilla ja kamerajalustalla voidaan mainiosti kuvata kuunpimennys ja verikuu.
© ShutterstockNäin kuunpimennystä ja verikuuta valokuvataan
Kuvaa järjestelmäkameralla ja vähintään 200-millisellä teleobjektiivilla. Aseta kamera jalustalle, ettei se tärise kuvattaessa. Laukaise kamera kauko- tai itselaukaisimella.
Kuvaa raakatiedostoja. Valitse käsisäätöohjelma (M), jotta voit hallita valotusta tarkasti. Koska kuvat täytyy valottaa kuun kirkkaiden alueiden mukaan puhkipalamisen välttämiseksi, käytä pientä ISO-herkkyyttä, esimerkiksi 100:a, sekä pienehköä aukkoa kuten F11.
Valitse valonmittaustavaksi pistemittaus, joka huomioi vain kohteen kirkkaat kohdat eikä sitä ympäröivää pimeyttä. Valitse tilanteeseen sopiva valotusaika (tarkkaile samalla valonmittausta), esim. 1/125 sekunti.
Tarkenna käsin. Kuvaa mieluiten kameran näytön eli suorakatselun kautta, jolloin näet kohteen hyvin samalla kun kuvaat sitä – silloin näet, ovatko valotus ja tarkennus kohdillaan.
> Lue myös: Näin valitset sopivan kamerajalustan.

Erilaisia kuunpimennyksiä
Kaikki kuunpimennykset eivät ole suinkaan täydellisiä.
Kuunpimennykset jaetaan kolmeen luokkaan: täydellinen kuunpimennys, osittainen kuunpimennys ja puolivarjopimennys. Maan varjo voidaan jakaa eri alueisiin – puolivarjoa kutsutaan penumbraksi ja täysvarjoa umbraksi.
Täydellisen kuunpimennyksen aikana Kuu on kokonaan Maan täysvarjossa, umbrassa. Verikuu esiintyy juuri tällaisissa pimennyksissä.
Kuun punaisuus johtuu siitä, että valo taipuu Maan ilmakehässä ja siitä katoaa sininen väri lähes kokonaan. Kun vain pitkäaaltoiset punaisen ja oranssin sävyt pääsevät tunkeutumaan ilmakehän läpi täysvarjoon, Kuu punertuu.
Timelapse-video kuunpimennyksestä
Jos kamerassa on timelapse-toiminto valmiina, tämä käy helposti. Jos ei, voit ottaa pitkän sarjan kuvia pimennyksen aikana ja yhdistää ne videoksi.
Kiinnitä kamera jalustaan, tarkenna äärettömään ja aseta kamera ottamaan kuvia sopivin väliajoin pimennystuntien ajan täsmälleen samasta kohti.
Valitse kuvauspaikka huolella ja tarkista kameran näytöltä kuvat päällisin puolin sitä mukaa, kun niitä syntyy.
Lähialueiden valosaaste pilaa kuvat ja videon, joten kuvauspaikan on syytä olla kaukana kaupunkien valoista.
Toimitus suosittelee: kunnon kiikari kuvaajalle
Kiikarin avulla löytyvät kaukana olevat kuvauskohteet, kuten linnut. Mitiluxin kiikarista on vastikään esitelty uusi, entistä parempi versio.
Se suurentaa kahdeksankertaisesti, joten sen avulla huomaat eläimet ja muut kuvauskohteet aivan eri tavalla kuin paljaalla silmällä. </p><p>Objektiivin halkaisija on 40 mm, joten kiikarin suuri valovoima mahdollistaa katselun hämärässäkin.
Se on kumivahvisteinen, siinä on integroidut etulinssien suojukset ja dioptriakorjaus silmälasien käyttäjille. Kiikarissa on kierrekiinnitys, johon voidaan kiinnittää esimerkiksi kamerajalusta. Mitilux 8X40:ssä on myös tarkennuspainike, ja 1000 metrin etäisyydelle katseltaessa näkymä on perätin 149 metrin levyinen.
Kompaktin muotoilun ansiosta kiikari mahtuu mainiosti kameralaukkuun. Laukku, hihna ja linssinsuojukset kuuluvat pakettiin. Paketin arvo on noin 115 euroa.
Saat kiikarin ja 3 numeroa Digikuvaa hintaan 14,90 – säästät 115,60 euroa. Tutustu tarjoukseen täällä.