Timelapse-video taivas

Kun kamera säädetään oikein, se tallentaa timelapse-kuvat itse.

© giphy

Näin tehdään timelapse-video

Timelapse-video tehdään ottamalla suuri määrä valokuvia peräkkäin samasta kohteesta muutamasta minuutista muutamiin tunteihin kestävän jakson aikana ja yhdistämällä ne nopeutetuksi videoksi. Lue ohjeet sen tekemiseen täältä.

perjantai 30. marraskuuta 2018 teksti Poul Siersbæk

Timelapse-videot on yhdistetty samasta kohteesta perätysten otetuista valokuvista. 

Timelapse-videon kuvat otetaan liikkumattomalla kameralla säännöllisin välein ja määrätyn ajan kuluessa, joten videosta tulee moninkertaisesti nopeutettu. 

Parin tunnin aikana otetut kuvat vilisevät silmien ohitse puolessa minuutissa.

Timelapse-video

Timelapse-video näyttää tuntien tapahtumat pikakelauksella. 

Timelapsea erilaisilla kameroilla

Viime vuosina on toimintakameroihin, älypuhelimiin ja myös järjestelmäkameroihin alkanut ilmestyä timelapse-toimintoja, joilla kuvasarja voidaan yhdistää timelapse-videoksi pelkällä napin painalluksella. 

Jos omassa kamerassasi ei ole tätä toimintoa, homma pitää hoitaa ns. pitemmän kaavan kautta.

Timelapsea kuvattaessa on kameran aina oltava tukevasti jalustalla, koska kuvaus kestää yleensä tunteja. Kamera ei saa liikkua, ja kuvausasetusten pitää olla kaikissa kuvissa samat. 

Lue myös: Näin valitset sopivan kamerajalustan

Timelapsen alkeet

Tässä neljä ohjetta kamera-asetusten tekemiseen timelapsea varten. Sen jälkeen kerromme, kuinka kuvista tehdään video Photoshopilla tai Lightroomilla.

Timelapse-video älypuhelin

Monissa uusissa älypuhelimissa on timelapse-toiminto.

© Shutterstock

1. Tarkenna oikein

Kamera täytyy tarkentaa käsin, jotta tarkennus ei alkaisi sahata edestakaisin kuvauksen aikana. Automaattinen asetus voisi muuttaa tarkennusta kuvien välillä. 

Tarkennuksen on oltava siis samassa kohtaa koko kuvauksen ajan.

2. Valota käsisäädöillä 

Valitse manuaalinen kuvausohjelma, jotta kaikki kuvat valottuisivat samalla tavalla. Jos kuvien valotuksessa on vaihtelua, valmia timelapse-video näyttää levottomalta välkehtiessään. 

Kytke siis myös mahdollinen Auto ISO pois päältä.

3. Valkotasapaino manuaalisesti

Värilämpötila (valkotasapaino) tulee myös asettaa käsin. Päivänvaloon sopiva värilämpötila on 5600 Kelviniä, jota vastaa kameran valkotasapainoasetus "Päivänvalo".

Esimerkiksi auringonlaskun aikoihin valo ja samalla sen värilämpötila muuttuu paljonkin, mikä olisi hyvä saada näkymään myös timelapse-videolla.

Lue myös: Valkotasapainoasetusten käyttö

4. Aloita kuvaaminen

Jos kamerassa on timelapse-toiminto, aseta se ottamaan kuvat esim. neljän sekunnin välein. Valitse kuvien määrä, esim. 500. 

Kuvaa jpeg-muodossa, koska raakatiedostojen käsittelyyn menee pitempi aika ja se on työläämpää.

Valmista kuvat timelapse varten

Jos kamera ei osaa koostaa timelapse-videota, se tehdään videon- tai kuvankäsittelyohjelmalla. 

Siihen käyvät mm. Lightroom ja Photoshop, joiden käyttöön annamme ohjeet täällä.

Nyt voit saada kuvankäsittelyaiheisen kurssikirjamme nimeltä 100 vinkkiä ja kurssia sekä kolme numeroa Digikuvaa yhteishintaan 14,90. Napsauta linkkiä ja lue lisää.

Timelapse Lightroomilla:

  1. Tuo kuvat Lightroomin kirjastoon (Library) ja merkitse ne kaikki aktiivisiksi komennolla Ctrl + A. Mene kuvankäsittely- eli Develop-osioon. Viimeistele värit ja valoisuus ym. käsittelyä kaipaavat ominaisuudet, jotta kuvat ovat ilmeeltään samanlaiset keskenään ja näyttäisivät hyviltä videolla.
  2. Rajaa:Valitse Crop Overlay eli rajaustyökalu. Kuvasuhteeksi (Aspect) valitse 16 x 9. Tee samalla kaikkien kuvien rajaus sellaiseksi kuin näyttää sopivimmalta. Paina Enter.
  3. Vie kuvat: Valitse komennot File ja Export... niin kaikki kuvat kopioidaan samalla kertaa. Vie kuvat haluamaasi kohteeseen eli kansioon (Export Location). Tiedostoasetuksiksi (File Settings) tulee valita JPEG, sRGB ja hyvä laatu, esim 90.
  4. Nimeä: Kohdassa Image Sizing valitse Resize to Fit. Suosittelemme tallentamista 4K-muotoon, joten valitse vetovalikosta pixels ja anna leveydeksi 3840 (W) ja korkeudeksi 2160 (H). Nimeä kuvatiedostot juoksevalla numeroinnilla, esim. timelapse_001, timelapse_002 jne.

Timelapse Photoshopilla:

  1. Avaa Photoshop. Valitse komennot File ja Open. Valitse kansio, jossa käsitellyt timelapse-kuvat nyt sijaitsevat. Merkitse ylin kuvatiedosto. Laita rasti ruutuun Image Sequence. Napsauta Open.
  2. Valitse avautuvassa ikkunassa videon kuvataajuudeksi 24 fps kohdassa Frame Rate ja napsauta OK. Nyt Photoshop avaa ja järjestää kuvat videotiedostoksi, jota voidaan siis leikata kuten videota yleensäkin. Valitse Window ja Timeline. Nyt video näkyy aikajanalla.
  3. Valitse File, Export ja Render Video. Avautuvassa ikkunassa voit nyt antaa timelapse-videolle nimen sekä tallentaa sen haluamassasi koossa ja tiedostomuodossa sekä haluamallasi laadulla. H264 on hyvä ja yleisesti käytetty pakkausmuoto. Aseta kuvataajuudeksi (Frame Rate) 24 kuvaa sekunnissa eli fps. Napsauta Render, niin ohjelma viimeistelee timelapse-videon.

Harjoittelemalla oppii myös timelapse-tekniikkaa, kuten valokuvaaja Jonas Høholt, joka on tehnyt tämän hyperlapse-videon. Siinä on siis käytetty myös mm. zoomausta, liikkuvaa kameraa ja erikoistehosteita. 

Toimitus suosittelee:
100 vinkkiä ja kurssia kuvankäsittelyyn 

Oletko täysin perillä siitä, kuinka valokuvien värisävyjä tai terävyyttä hallitaan kuvankäsittelyssä? Jos et, se voisi olla syytä oppia. 

Digikuvalla on mistä tarjota kuvankäsittelyaiheinen kurssikirja nimeltä 100 vinkkiä ja kurssia Photoshopiin, Lightroomiin ja Elementsiin.

Kirja on tehty niin, että se sopii hyvin eritasoisille kuvankäsittelijöille aloittelijoista rutinoituneisiin tekijöihin, jotka ottavat kuvansa raakatiedostoina.

Kirjan yksityiskohtaisten, vaihe vaiheelta etenevien ohjeiden avulla onnistut käsittelemään kuvasi uudelle tasolle. Kursseissa käydään läpi eri toiminnot, säätömahdollisuudet ja tehosteet.

> Nyt saat kurssikirjan sekä kolme numeroa Digikuvaa yhteishintaan 14,90. Napsauta linkkiä ja lue lisää. 

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!