Ajanvietto rannalla ei tarkoita vain auringosta ja vedestä nauttimista. Monet rannalla tapahtuvat toiminnantäyteiset aktiviteetit ovat loistavia kuvauskohteita, ja ne muodostavat täydellisen kesäisen kuvaushaasteen. Rannalla tapahtuu monenlaista ja voit testata taitojasi toimintakuvaajana, jos näet vesiskoottereita, leijalautailijoita tai vaikkapa kajakkeja.
Kannattaa valmistautua etukäteen, niin saat onnistuneen kuvauskokemuksen veden äärellä. Käymme valmisteluja läpi tässä.
Jos tunnet esimerkiksi jonkun lautailijoista, voit sopia, minne asetut kuvaamaan surffaajaan nähden. Jos käytössäsi on vene, voit kuvata vesitiiviillä kameralla tai käyttää kamerassa vesitiivistä koteloa. Siten pääset aivan lähelle lautailijan viilettäessä ohi.
Useimmat kuvat otetaan rannalta, jolloin etenkin kuvauslaitteet asettavat rajat kuvaamiselle. Keskipitkällä zoomilla voit ikuistaa aloituksen ja lopetuksen. Mutta jos haluat lähikuvia kauempana kiitävistä lautailijoista, tarvitset reilun teleobjektiivin – edes 600 mm ei ole liikaa.
>Lue myös: Vältä ongelmat muistikortin kanssa

Vesiskootterit voivat olla todella nopeita, joten valotusaikojenkin on oltava lyhyitä.
© Shutterstock1. Muista lyhyt valotusaika
Jotta saisit teräviä kuvia liikkuvista kohteista, tarvitset lyhyen valotusajan. Lyhyellä valotusajalla vältät pitkälle polttovälille tyypillisen tärinän ja varmistat, että kohde on veitsenterävä kovasta vauhdista huolimatta.
Aseta kamera jatkuvalle automaattitarkennukselle, valitse A- tai Av -ohjelma sekä suurin mahdollinen aukko, esim. F4,0 tai F5,6. Suljinajan on oltava pisimmillään 1/1500 sekuntia, jotta veden pärskeet toistuisivat valokuvissa terävinä. ISO 400 mahdollistaa 1/2000 sekunnin valotusajan F5,6-aukolla aurinkoisena päivänä.
Vaihtoehtoisesti kannattaa valita manuaalinen ohjelma ja Auto ISO, jotta kamera voi säätää valoherkkyyttä tarpeen mukaan samalla, kun suljinaika ja aukko pysyvät säätämissäsi arvoissa.
Alla käymme läpi millaisia varusteita tarvitset eri tilanteissa ja miten kuvaaminen onnistuu parhaiten.
>Lue myös: Ota upeita urheilukuvia

Voit luoda dramaattisen efektin ottamalla kuvan aivan vedenpinnan läheltä.
© Shutterstock2. Ota kuvia veneestä
Jos olet veneessä, kuvaa alhaiselta korkeudelta, mielellään myös vastavaloon. Näin pääaiheesi on lähellä veden pintaa, mikä luo dramaattisen vaikutelman.
Tarvitset kameran, jonka teleobjektiivi kattaa 70–200 mm:n alueen. Sekä kameran että objektiivin on oltava roiskeveden kestäviä. Sukellusvalokuvaajien käyttämä vedenpitävä kamerakotelo on ihanteellinen, mutta tähän tarkoitukseen on saatavana myös vesitiiviitä muovipusseja, mikä on edullisempi ratkaisu.

Muista myös rantaelämän muut yksityiskohdat, jotka voivat asettaa vesiurheilun perspektiiviin.
© Shutterstock3. Ikuista kuvia läheltä rantaa
Jos haluat ottaa kuvia rannalta, pääset lähelle kohteita kilpailun startin ja siihen valmistautumisen aikaan.
Tähän tarvitset objektiivin, joka kattaa 28–300 mm:n alueen. Tällöin voit käyttää laajakulmaa ja zoomata tarvittaessa nopeasti yksityiskohtiin.

Merellä olevista lautailijoista otettaviin valokuviin tarvitaan yleensä pitkä teleobjektiivi.
© Shutterstock4. Ota teräviä kuvia kaukaa
Vesiurheilijat ovat usein kaukana rannalta, mikä tekee kuvaamisesta haastavampaa. Kannattaa kuvata matalalta, jotta voit olla samalla tasolla esimerkiksi lautailijan tai vesiskootterin kanssa.
Tarvitset reilunkokoista teleä päästäksesi lähelle, eli polttovälin on oltava 400–600 mm. Yksijalkainen jalusta on hyvä apuväline, jos kuvaat pidemmän aikaa. Mene polvillesi ollaksesi kohteen tasolla. Valmistaudu panoroimaan, kun kohteet ovat haluamassasi paikassa.
>Lue myös: Hyödyllistä tietoa action-kameroista
Jaa paras kuvasi kanssamme
Kun olet saanut kuvia kesätunnelmasta, lähetä ne meille ja osallistu lehtemme kuukausittaiseen valokuvauskilpailuun.
Valitsemme parhaat lukijakuvat ja annamme rakentavaa kritiikkiä täysosumillesi.