Urheiluvalokuvaus on erityinen valokuvauksen laji, jossa on nopeutta ja toimintaa ja jossa kuvaajan kuuluu ymmärtää urheiluun liittyviä tunteita. Se on hauskaa mutta haastavaa puuhaa kokeneellekin valokuvaajalle.
Nyt olemme laatineet vinkit siihen, millaisilla laitteilla kuvata, miten saada aikaan hyviä sommitelmia ja etenkin siihen, millä asetuksilla saadaan hyviä valokuvia lasten jalkapallopeleistä tai sisaren ensimmäisestä maratonista.
1. Tunne kuvaamasi urheilulaji
2. Valitse sopivat laitteet
3. Ajattele sommittelua
4. Tee sopivat kuvausasetukset
1. Tunne kuvaamasi urheilulaji

Kun tuntee kuvaamansa lajin, osaa ennakoida tärkeitä tilanteita.
© ShutterstockJos tunnet urheilulajin, tiedät myös, milloin siitä on mahdollisuus saada kiinnostavia valokuvia.
Jalkapallo-ottelussa pääkamppailu on aina herkullinen kuvauskohde taikka tilanne.
Jos tunne valokuvaamaasi urheilulajia kovin hyvin, pidä kameraa jonkin aikaa repussa, kunnes alat ymmärtää sitä ja sen tärkeitä tilanteita, joita olisi hyvä kuvata.
Lisäksi urheilutapahtuman kuvaamista kannattaa aina suunnitella etukäteen.
Ennen tapahtuman alkua on syytä suunnitella, mistä saisi parhaan yleiskuvan pyöräkilpailusta tai maratonista, tai milloin seuraamasi urheilija lähestyy kuvauspaikkaasi, jotta ehdit ikuistaa hänen suoritustaan.
> Lue myös: 5 helppoa vinkkiä toimintakuvaukseen
2. Valitse sopivat laitteet

70–200 mm:n zoom on sopiva objektiivi aloittelevalle urheilukuvaajalle.
© ShutterstockKameravarusteista ei voi varmuudella sanoa, mikä toimii aina – eivätkä kaikki urheilulajitkaan ole samanlaisia.
On kuitenkin olemassa joitain yleisiä vinkkejä, jotka kannattaa muistaa. Esimerkiksi 70-200 mm:n zoomobjektiivi on hyvä työkalu aloittelijalle.
Urheilua, esimerkiksi jalkapalloa, valokuvataan usein kaukaa, ja silloin 200-millisestä telestä on hyötyä. Sen avulla on mahdollisuus päästä lähelle pelitapahtumia niin, että pelaajien kasvot ja muut yksityiskohdat näkyvät kuvissa.
Jos haluat päästä vielä lähemmäksi, voit ostaa telejatkeen, joka esimerkiksi muuttaa 200 mm:n polttovälin 400 mm:ksi. Tämä ratkaisu on myös huomattavasti edullisempi kuin 200–400 mm:n zoom.
> Lue myös: Tämän vuoksi tarvitset 70-200 mm:n objektiivin

Tämä kuva on otettu laajakulmalla, jolla saa mukaan myös ympäristöä. Tässä laajakulma on hyvä ratkaisu, koska se korostaa lähellä olevaa voimistelijaa eli kuvan päähenkilöä.
© Jeppe Vestergaard JensenJos sinulla on laajakulma, jätä se kotiin – ellet tiedä varmaksi, millaisiin kuvauspaikkoihin pääset tai joudut. Urheiluvalokuvauksessa hyvät kuvat ovat usein yksittäisistä tilanteista kuten kaksintaisteluista.
Tämä ei tarkoita, etteikö laajakulma olisi hyvä ratkaisu silloin kun vaikkapa polkupyörä ohittaa kuvaajan, tai kun kuvataan urheilua, jossa pitää päästä hyvin lähelle kuvauskohdetta.
> Lue myös: Näin laajakulmasta saa eniten hyötyä
Suosittelemme myös kameran ja objektiivin vakaaamista. Kun kuvataan 200–400 mm:n optiikoilla, kuvat voivat helposti tärähtää.
Monopodi eli yksijalkajalusta on urheiluvalokuvaajalle hyvä sijoitus, koska sitä on helppo ja nopea käsitellä ja se tarjoaa tarvittavan vakauden.
> Lue myös: Siksi kannattaa käyttää monopodia
3. Ajattele sommittelua

Tässä kuvaaja on jättänyt tilaa vasemmalle eli hevosten juoksusuuntaan. Se tuo nopeuden tuntua kuvaan.
© ShutterstockUrheiluvalokuvauksessa sommittelu on erittäin tärkeä kuvan tunnelman tai tilanten kannalta. Sillä ei niinkään ole väliä, mihin kohti kuvaa urheilija sijoitetaan.
Klassisen säännön mukaan kuvaan on jätettävä tilaa liikkeen suuntaan, koska se tuo nopeuden tuntua. Kiinnitä kuitenkin huomiota taustaan, ettei mikään siinä häiritse ja vie huomiota pääkohteelta. Mitä puhtaampi tausta, sitä parempi kuva.
Toinen sääntö sanoo, että keskity siihen, mitä haluat näyttää. Rajaa tarpeeton pois ja näytä esimerkiksi vain uupuneen juoksijan kasvot maratonin jälkeen.
Viimeiseksi on syytä miettiä sommittelua etukäteen. Jos haluat näyttää kuvissasi koko raviradan, ota ensin väljästi rajattu kuva. Sen jälkeen tiivistä rajausta kuva kuvalta esim. jättäen joka kuvasta aina yksi ohjastaja ratsuineen pois.
Jos haluat kuvata jalkapallo-ottelun pääkamppailuja, siirry lähemmäksi kentän keskustaa, jossa pelaajilla on usein enemmän tilaa ympärillään.
> Lue myös: Kuvasommittelun tärkeimmät lainalaisuudet
4. Tee sopivat kuvausasetukset

Käytä jatkuvaa automaattitarkennusta, joka seuraa urheilijan liikettä loppuun saakka.
© ShutterstockUrheiluvalokuvaajan pitää antaa kameran auttaa häntä tarkentamaan kohteeseensa. Urheiluvalokuvauksesta onkin tullut entistä helpompaa, koska nykyaikaiset kamerat pystyvät tarkentamaan nopeisiinkin kohteisiin melko vaivattomasti.
Jatkuvaa automaattitarkennusta kannattaa käyttää periaatteessa kaikessa urheilukuvauksessa, jotta saataisiin teräviä kuvia liikkuvista kohteista. Sen lyhenne taikka symboli on AF-C.
> Lue myös: 5 vinkkiä panorointiin nopeissa tilanteissa
Voi olla myös hyvä idea käyttää aukon esiasetusta, jos halutaan lyhyt syväterävyysalue esimerkiksi juoksijan erottamiseksi taustastaan. Kameran automatiikka asettaa ISO-herkkyyden ja suljinajan, jotta valokuvasta tulee oikein valottunut.
Jos kuvaat urheilua, jossa urheilijoiden liikkeet ovat erittäin nopeita, valotusajan esiasetusta ja lyhyttä valotusaikaa.
Jos haluat pysäyttää esimerkiksi BMX-pyöräilijän liikkeen, suljinajan tulee olla hyvin lyhyt, 1/500 sekunti tai lyhempi.
Samalla kamera valitsee suuren himmenninaukon ja/tai ISO-herkkyyden.
> Lue myös: Käytä oikeaa kuvausohjelmaa