Nainen käyttää 70-200 mm:n objektiivilla varustettua kameraa.


© Shutterstock.com

Tämän vuoksi tarvitset 70-200 mm:n objektiivin

70-200 mm:n objektiivi kuuluu monen valokuvaajan suosikkeihin. Kerromme tässä, miksi 70-200 mm:n objektiivista on tullut lähes tarunomainen.

torstai 11. heinäkuuta 2019 teksti Kristoffer Engbo

70-200 mm:n zoomobjektiivin pitäisi olla kamerakaluston ensimmäisiä objektiivihankintoja. Siksi se on liki kaikkien täysikennoisten kameroiden valmistajien ja monen tarvikevalmistajankin valikoimassa.

70-200-millinen jatkaa siitä, mihin toinen perinteikäs objektiivi eli 24-70-millinen loppuu. Siinä missä 24-70-millinen kattaa normaalialueen, on telealue 70-200 mm:n objektiivin omaa aluetta, ja se toimii sekä täysikennoisessa että APS-C-kamerassa. 

Objektiivivalmistajilla on usein tarjota sekä valovoimainen F2,8-versio että edullisempi F4-versio. Tästä näet, miksi objektiivi on niin kyvykäs.

1. Se sopii muotokuvaukseen

Polttovälialueensa ansiosta objektiivi sopii hyvin erilaisten kohteiden kuvaamiseen. Se sopii erinomaisesti muotokuviin, sillä kasvojen mittasuhteet säilyvät luonnollisina.

Koska kasvoihin on jonkin verran etäisyyttä, saadaan kasvot jokseenkin kokonaisuudessaan teräviksi suurellakin aukolla. Jos myös etäisyys taustaan saadaan melko pitkäksi, se pehmenee hyvin.

> Lue myös: Näin otetaan sisäkuvia heikossa valossa. 

2. 70-200-millinen sopii urheiluun

70-200 mm:n zoomobjektiivissa on yleensä nopea tarkennus, joten se pystyy lukittumaan liikkuviin kohteisiin. Melko pitkän polttovälin ansiosta urheilijoita voidaan kuvata kauempaakin.

Nikon AF-S NIKKOR 70-200mm F4.0G ED VR

Monissa 70-200-millisissä on tämän Nikon AF-S NIKKOR 70-200mm F4.0G ED VR:n tavoin tarkennuksen rajoitin. Kun tarkennus rajoitetaan sillä kolmesta metristä äärettömään, siltä ei mene aikaa lähialueen tarkistamiseen. Siksi se pystyy tarkentamaan kauemmas hiukan nopeammin.

© Nikon

Objektiivi on myös hyvin joustava, koska pelaajia voidaan kuvata tiukasti tai väljemmin rajaten. Varsinkin valovoimaiset F2.8-versiot sopivat hyvin myös sisätiloissa ja heikossa valossa kuvaamiseen.

3. Objektiivia voidaan käyttää moniin muihin kohteisiin

70-200 mm:n objektiivi sopii erinomaisesti myös moniin muihin kohteisiin. Se sopii mainiosti eläinkuvaukseen, ja maisemakuvissa sillä voidaan kuroa perspektiivi kokoon niin, että kaukaiset kohteet ovat lähempänä toisiaan..

Objektiivia voidaan käyttää myös mm. hää-, arkkitehtuuri- ja katukuvaukseen.

> Lue myös: 5 vinkkiä hyviin maisemakuviin

4. Voit kuvata käsivaralta

70-200 -milliset eivät ole suuria ja painavia, joten niillä voidaan kuvata ilman jalustaa. Se tekee niistä paljon joustavampia, kun kuvataan urheilua tai luonnonvaraisia eläimiä.

Monissa 70-200 mm:n objektiivissa on lisäksi kuvanvakain, jonka ansiosta voidaan kuvien tärähtämättä käyttää pidempiä valotusaikoja kuin muuten.

5. Objektiivi säilyttää valovoimansa koko polttovälialueella

Päinvastoin kuin monet muut zoomobjektiivit, joiden valovoima on esim. lyhimmällä polttovälillä esim F4 ja F5,6 pisimmällä polttovälilläe, pysyy 70-200-millisen samme v lovoima arvossa F2,8 tai F4 koko polttovälialueella.

Sen ansiosta voidaan zoomatessa käyttää samoja valotusarvoja kuvan valotuksen muuttumatta.

6. 70-200 mm:n objektiivi on säänkestävä

Tämäntyyppinen objektiivi on tehty kestämään kosteutta ja pölyä, joten sitä voidaan käyttää huonolla säällä tai muuten vaativissa olosuhteissa.

7. 70-200-millisen kuva on laadukas

70-200 mm:n objektiivin piirto on yleensä hyvin terävää ja sen optinen laatu mainio. Optisia virheitä on vähän ja kontrasti on hyvä.

Hinnat vaihtelevat paljon. F4-mallit aksavat tavallisesti 1300–2000 euroa, joskin halvempiakin malleja on. 

F2,8-versiot maksavat yleensä 2000–3000 euroa.

Lisää ohjeita objektiivien käyttöön Digikuvasta

Tilaajana sinulla on täysi pääsy Etunurkkaan, josta voit hakea e-kirjamme "Näkymiä linssin takaa". Se on perusteellinen objektiiviopas, jonka 47 sivulla käymme läpi kaikkien objektiivityyppien ominaisuudet ja annamme ohjeita niiden käyttämiseen jotta saat parempia kuvia.

Hae e-kirja Näkymiä linssin takaa täältä.

Digikuvan numerosta 11/2019 voit lukea laajan 70-200 mm:n objektiivien testin. Löydät myös paljon 70-200 mm:n objektiiveja Välineoppaasta täältä sivustoltamme.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!