Nainen pitelee järjestelmäkameraa, jossa on 70–200 mm:n objektiivi


© Shutterstock

Tämän vuoksi tarvitset 70–200 mm:n objektiivin

70–200 mm:n objektiivi on monien valokuvaajien suosikki. Pian selviää, miksi 70–200 mm:n objektiiveista on tullut lähes legendaarisia.

tiistai 13. syyskuuta 2022 teksti K. Engbo

70–200 mm:n zoomobjektiivin pitäisi kuulua ensimmäisiin objektiiveihin, kun hankit kuvausvarusteita, sillä sen polttoväli tarjoaa laajan valikoiman kuvausmahdollisuuksia ja -kohteita. Samasta syystä lähes kaikilla kinokoon kameroiden valmistajilla ja monilla varustevalmistajilla on myös samantyyppinen objektiivi valikoimissaan.

70–200 mm:n objektiivi jatkaa juuri siitä, mihin toinen klassinen 24–70 mm:n objektiivi yltää. Siinä missä jälkimmäinen optiikka kattaa niin sanotun normaalin tarkennusalueen, ensin mainittu yltää telealueelle ja toimii sekä kinokoon kameroissa että APS-C-kameroissa. 

> Lue myös: Miksi kinokoon kamera on paras

Usein objektiivien valmistajilla on sekä valovoimainen F2,8-versio että edullisempi F4,0-versio valikoimissaan. Lue alta syyt siihen, miksi sinunkin pitäisi hankkia sellainen.

1. Objektiivi sopii täydellisesti muotokuvaukseen
2. 70–200 mm:n objektiivi sopii hyvin urheilukuviin
3. Objektiivia voi käyttää moniin muihinkin kuvauskohteisiin.
4. Voit kuvata käsivaralta 70–200 mm:n optiikalla
5. Objektiivit säilyttävät kirkkauden koko zoomausalueella
6. 70–200 mm:n objektiivi sietää huonoa säätä
7. 70–200 mm:n objektiivin kuvanlaatu on mainio

vanha mies kuvattuna telezoomilla suurella aukolla, mikä luo upean bokeh-tehosteen

Kun kuvaat 70–200 mm:n objektiivin pidemmillä polttoväleillä, saat upeita muotokuvia, kunhan pidät taustan tarpeeksi etäällä. 

© Shutterstock

1. Objektiivi sopii täydellisesti muotokuvaukseen

Zoomausalueen ansiosta objektiivi soveltuu hyvin erilaisiin kuvauskohteisiin. 

Se sopii erinomaisesti muotokuviin, joissa kasvojen luonnolliset mittasuhteet korostuvat

Objektiivi pakottaa sinut siirtymään kauemmas mallistasi, jos haluat kuvaan muutakin kuin silmiä ja nenää. Siten voit saada lähes koko kasvot teräviksi myös suurilla aukoilla, kuten F2,8:lla. 

Tausta sumenee kauniisti, jos etäisyys taustaan suhteellisen pitkä.

> Lue myös: Näin otat muotokuvia heikossa valossa.

2. 70–200 mm:n objektiivi sopii hyvin urheilukuviin

Toinen hyvä syy hankkia telezoom on sen sopivuus nopeisiin toiminta- ja urheilukuviin.

70–200 mm:n zoom-objektiiveissa on nimittäin yleensä nopea automaattitarkennus, joka voi lukittua liikkuviin kohteisiin.

Urheilijoita voi kuvata kaukaa suhteellisen pitkillä polttoväleillä ja jopa hämärässä.

Zoomaus tekee myös objektiivista erittäin monikäyttöisen, sillä voit sekä seurata pelaajia läheltä että kuvata hieman kauempana olevia pelaajia. Varsinkin valovoimaiset F2,8-mallit sopivat hyvin myös sisätiloihin, joissa valoa on vähemmän.

Nikon AF-S NIKKOR 70-200 mm F4.0G ED VR -telezoomobjektiivi

Monissa 70–200 mm:n objektiiveissa, kuten tässä Nikon AF-S NIKKOR 70-200 mm F4.0G ED VR -objektiivissa, on tarkennusrajoitin. Kun se asetetaan äärettömästä kolmeen metriin, objektiivi ei käytä aikaa ja vaivaa kohteiden etsimiseen lähialueelta, joten se voi tarkentaa hieman nopeammin kauemmaksi.

© Nikon

3. Objektiivia voi käyttää moniin muihinkin kuvauskohteisiin.

70–200 mm:n objektiivi sopii hyvin myös muihin kohteisiin. Se on omiaan eläinten kuvaamiseen, ja jos haluat kuvata maisemia, telellä voi tiivistää perspektiiviä kokoon niin, että näyttää siltä kuin kaukaiset kohteet olisivat lähempänä toisiaan.

Objektiivia voi käyttää myös esimerkiksi häiden, arkkitehtuurin ja katuelämän kuvaamiseen.

> Lue myös: 5 vinkkiä parempiin maisemakuviin

4. Voit kuvata käsivaralta 70–200 mm:n optiikalla

70–200 mm:n objektiivi ei ole niin suuri ja painava, etteikö sillä voisi ottaa kuvia ilman jalustaa. Käsivaralta kuvaaminen antaa lisää vaihtoehtoja esimerkiksi urheilijoiden tai villieläinten taltiointiin.

Monissa 70–200 mm:n objektiiveissa on myös kuvanvakain, joka mahdollistaa paljon pidemmät valotusajat ilman tärähtäneitä kuvia.

> Lue lisää: Näin kamerasi kuvanvakain toimii

5. Objektiivit säilyttävät kirkkauden koko zoomausalueella

Toisin kuin monet muut zoomobjektiivit, joiden valovoima on esimerkiksi F4,0 pienimmällä polttovälillä ja F5,6 suurimmalla polttovälillä, 70–200 mm:n objektiivit säilyttävät saman valovoiman koko zoomausalueella, joko F2,8 tai F4,0.

Siten voit säilyttää samat valotusasetukset zoomatessasi ilman, että kuvan valoisuus muuttuu.

6. 70–200 mm:n objektiivi sietää huonoa säätä

Tällaiset objektiivit on usein suunniteltu kestämään kosteutta ja pölyä, joten voit käyttää niitä huonossa säässä ja muissa vaativissa olosuhteissa.

7. 70–200 mm:n objektiivin kuvanlaatu on mainio

70–200 mm:n objektiivi piirtää yleensä erittäin terävää kuvaa. Optiikan laatu on yleensä erittäin hyvä, optiset virheet vähäisiä ja kontrasti kunnossa.

Hinnoissa on kuitenkin eroja. F4,0-mallit maksavat yleensä 1300–2000 euroa, mutta edullisempiakin malleja on saatavilla.

F2,8-versiot maksavat yleensä 2000–2700 euroa.

Digikuva tarjoaa vielä lisää vinkkejä objektiivin valintaan

Jos olet tilaaja, voit käyttää Etunurkkaa, josta voit ladata e-kirjamme nimeltä Näkökenttä. Se on täydellinen opas eri objektiiveista. E-kirjan 47 sivulla käydään läpi kaikkien objektiivityyppien tarjoamat vaihtoehdot ja annamme vinkkejä niiden käyttöön, jotta saat parempia kuvia.

Lataa objektiiviopas "Näkymä linssin takaa" -e-kirja täältä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!