Morsiuspari kuvattiin suorassa auringonvalossa.

Auringon paistaessa ihmisten kasvoille muodostuu usein jyrkkiä varjoja. Etenkin silmät jäävät varjoon ja tarvitsevat lisävaloa.

Tämä on vain yksi ongelmista, joihin ensikertalainen voi sortua. Kerromme 5 muutakin ongelmatilannetta – ja ratkaisut niihin.

5 virhettä, joihin kokematon hääkuvaaja helposti lankeaa

Hääkuvaus on haastavaa sekä ammattilaisille että harrastajille. Samalla häät ovat oiva tilaisuus kokeilla monia kuvauslajeja, kuten muoto-, maisema-, makro- ja dokumentaarista kuvausta käytännössä. Lue tästä, miten voit välttää yleisimmät kuvausvirheet.

keskiviikko 11. heinäkuuta 2018

Jos omistat järjestelmäkameran ja olet harrastanut jonkin verran valokuvausta. on hyvin todennäköistä, että sinua pyydetään kuvaamaan häitä, konfirmaatiota tai muuta tärkeää tapahtuma. 

Ystävän ja sukulaisen häiden kuvaaminen on mainio lahja ja hyvä (ja hauska) tapa saada lisää kuvauskokemusta.

Ei ole kuitenkaan mukavaa, jos kuvat epäonnistuvat. Siitä pahoittavat mielensä hääpari ja kuvaaja.

Hääkuvauksessa on viisi riskikohtaa, joihin kokemattomat kuvaajat saattavat langeta:

1. Hääpuvun ylivalottuminen

Yksi suurimmista haasteista on morsiamen valkoinen hääpuku. 

Jos se ylivalottuu, puku näyttää kuvassa vain valkoiselta pinnalta. Jos puku alivalottuu, se näyttää kuvissa ikävän harmaalta.

Morsiamelle on tietenkin tärkeeää, että puku näyttää kauniilta kuvissakin. Paras tapa varmistaa tulos on tarkistaa oikea valotus kameran histogrammista. 

Histogrammikäyrän huippu saisi mieluimmin olla hieman keskikohdan oikealla puolella eikä käyrän reunoilla saisi olla huippuja. 

Lue myös: Näin toimii kamerasi histogrammi.

Voit myös käyttää kameran valotuksen korjausta, jolla saat hääpuvunkin näyttämään kauniilta. 

Ammattilaisen neuvo: Erityisesti auringonpaisteessa morsiamen hääpuku loistaa kirkkaana. Hyvä tapa on ottaa raakakuvia ja alivalottaa hieman. 

Sitten voit säätää valotuksen kuvankäsittelyssä, mutta et saa esille puvun yksityiskohtia, jos ne ovat palaneet aivan puhki kuvattaessa.

2. Älä ole tiellä

Valokiuvaajan tehtäviin kuuluvat ikuistaa tärkeät hetket: hääseremonia, ensimmäinen suudelma ja häävalssi.

Kuvaaja ei ole kuitenkaan ainoa katsoja. Kuvaajan on syytä varoa, etteivät vieraan nä tilaisuudesta vain valokuvaajan selkää. Huomaavaisuutta tarvitaan.

Pienessä kirkossa on vaikea olla hyvässä kuvauspaikassa ja samalla poissa muun yleisön edestä. Ainakaan hääparin läheisimpien ystävien ja sukulaisten näkyvyyttä ei saa estää.

Ammattilaisen neuvo: Teleobjektiivilla ja vähän kauempaa kuvaamalla saa tärkeät hetket kuviin, eikä hääpari häiriinny kuvaamisesta. Kauempaa kuvaaminen tekee usein totuudenmukaisempia kuvia, kun kukaan ei poseeraa kameralle.

3. Älä yritä kuvata kaikkia vieraita

Jokaisen vieraan kuvaaminen on hankalaa, joku tahtoo aina unohtua. Morsiusparilta kannattaa pyytää luettelo niistä vieraista, jotka on saatava kuviin.

Yleensä lapset ja isovanhemmat ovat tärkeimpiä vieraita, mutta kaukaa tullut täti ja lapsuuden ystävä pitää usein myös saada kuvaan. 

Ammattilaisen neuvo: Sovi hääparin kanssa etukäteen ottavasi perhekuvia tai kaikista vieraista ja hääparista yhteisen kuvan. Nämä ovat usein niitä kuvia, joista hääpari ja perhe ovat myöhemmin kaikkein iloisimpia.

Jokaisen pöydän kuvaaminen vastaanotolla ei ole kaikkien kiinnostavimpia aiheita, mutta muille kuvat ovat tärkeitä. Hääparikin haluaa muistaa kuka istui kenenkin vieressä. 

Hääkuvaus

Perinteiset ryhmäkuvat ei herätä kuvaajan luovuutta, eikä kuva tunnu vielä kuvattaessa päivän hauskimmalta. Ne ovat kuitenkin tärkeitä jälkeenpäin. Vain häihin ja muihin suuriin tilaisuuksiin saadaan kaikki sukulaiset ja ystävät yhteen.

© Shutterstock

4. Kortti täynnä ja akku tyhjä

On aina ikävä nähdä kameran ilmoitus, että muistikortti on täynnä. Erityisen masentavaa se on häitä kuvattaessa ja vielä pahempaa, jos se tapahtuu vasta tilaisuuden alussa.

Mukaan kannattaa varata ainakin kaksi muistikorttia. Silloin voi kuvata riittävästi jpeg- ja raakakuvia.

Lisäakku pelastaa kuvaamisen. Se on erityisen tärkeä, jos kuvaa videota tai tarkastelee tulosta usein kameran näytöltä.

Ammattilaisen neuvo: Ota aina mukaan varalle toinen kamera. Jos varakameraa ei ole mukana ja oma lakkaa toimimasta, tilanteen voi ehkä pelastaa lainaamalla jonkun häävieraan kameraa.

> Hyvät ohjeet täydellisiin hääkuviin

5. Muista kuvata yksityiskohdat 

Muista yksityiskohdat hääkuvissa
  • 100 mm:n makro-objektiivilla saa helposti tällaisia kuvia ilman, että täytyy mennä aivan hääparin syliin. Yksityiskohtien kuvaaminen on tärkeää, mutta kuvaaja ei saa olla tilaisuuden näkyvin henkilö. 
© Shutterstock

Häissä tapahtuu monta asiaa eikä kaikkea ehkä ehdi kuvata. Kiireen keskellä kannattaa muistaa myös yksityiskohdat.

Muista kuvata myös pöytäkoristeet, pöytäkortit, kuvat, hääkakut, lasit, lyhdyt jne.

Ammattilaisen neuvo: Makro-objetiivi on hintansa arvoinen, kun haluat kuvata vihkisormuksia ja muita yksityiskohtia. Satamillinen makro on valovoimainen ja toimii hyvin iltakuvauksessakin. 

Lue Digikuvasta sopiva aikataulu

Avain täydellisten hääkuvien ottamiseen on perusteellinen valmistelu. Osaava kuvaaja aloittaa valmistelut jo viikkoja ennen tilaisuutta.

Digikuva 11/2018:ssa on perusteelliset ohjeet suuren päivän kuvaamiseen ja hyvät ohjeet kaikesta aina valokuvaajan parhaasta kuvauspaikasta salaman käyttötekniikaan asti.

hääkuvausohje


Tee lehtitilaus nyt, niin voit lukea viisi uusinta numeroamme mobiililaitteilla Wype-sovelluksen kautta.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!