Lähikuva kamerasta ylhäältä katsottuna
© Shutterstock

Kätevä toiminto auttaa Auto-ISOa

Valon muuttuessa nopeasti kameran automaattinen ISO-asetus pystyy pelastamaan monia kuvia, mutta valitettavasti toiminto voi myös usein erehtyä. Se voidaan kuitenkin välttää eräällä menetelmällä, jonka avulla kuvaa voidaan hallita täysin.

keskiviikko 17. elokuuta 2022 teksti H. Anderson

Auto-ISO on erittäin hyvä työkalu, ja suosittelemme sen käyttöä useimmissa tilanteissa, mutta etenkin valon muuttuessa. 

Se voi kuitenkin tuottaa huonoja tuloksia joissakin tilanteissa. Tässä artikkelissa kerromme niistä ja tarjoamme ongelmaan ratkaisun. 

Auto-ISO voidaan ottaa käyttöön kameran puoliautomaattisissa ohjelmissa, kuten aukon ja valotusajan esivalinnassa, P-ohjelmassa ja täysin manuaalisessa M-ohjelmassa. 

Aukon esivalinnassa kuvaaja hallitsee aukkoa kameran säätäessä valotusaikaa, kun taas valotusajan esivalinnassa kuvaaja hallitsee valotusaikaa kameran valitessa aukon automaattisesti. Yleensä ISO-arvo on molemmissa ohjelmissa säädetty Auto-tilaan. 

Katso myös Kamerakoulun videot

Tilanteet, joissa Auto-ISO ei toimi

Auto-ISO-toimintoa käytettäessä on useita tilanteita, joissa kameran automaattinen valonmittaus voi erehtyä, jolloin tuloksena on joko liian vaalea tai liian tumma kuva. 

Tätä kutsutaan kuvan yli- tai tai alivalotukseksi. Voi olla turhauttavaa nähdä, että kamera valitsee erittäin korkeat ISO-arvot Auto ISOa käytettäessä, kun halutaan ottaa esimerkiksi siluettikuvaa. 

ISO-arvo voi myös olla aivan liian alhainen, mikä tapahtuu yleensä vastavalotilanteissa, joissa auringon voimakas valo hämää kameran valonmittausta. 

Linnanraunio on mäen päällä

Tämän kuvan pystyi ottamaan vain vastavaloon, joten käytimme Auto-ISO-asetusta ja valotusajan esivalintaa sekä miinus yhden valotuksen korjausta, jotta taivas ei palaisi puhki. 

© Holger Svend Anderson

Kuvan pelastava toiminto

Ratkaisu ongelmaan on valotuksen kompensointi, ja joissakin kameroissa, kuten monissa Fujifilm- ja Sony-kameroissa, sille on kamerassa oma kiekko. 

Toiminnossa valotusarvo voidaan yleensä valita miinus kolmen ja plus kolmen väliltä. Miinusarvot tummentavat kuvaa ja plusarvot puolestaan vaalentavat. 

Jos haluat ottaa muotokuvan vastavalossa ja malli näyttää kamerassa tummalta, valotuksen korjausta on säädettävä esimerkiksi kohti plus yhtä tai kahta, jolloin kamera säätää kuvaa automaattisesti yksi tai kaksi askelta valoisammaksi muuttamalla ISO-arvoa sekä joko aukkoa tai valotusaikaa.

Onnistuneiden valotusten saaminen on helpompaa ja nopeampaa ja epäonnistuneiden otosten määrä vähenee, kun kuvaajan tarvitsee keskittyä vain valotuksen korjaukseen.  

Jos kamerassasi ei ole erillistä kiekkoa valotuksen korjaukselle, toiminto voidaan usein asettaa kameran takana olevaan valitsimeen.

Lue myös Säästä aikaa valokuvaajana

Lue lisää ISO-arvosta 

Digikuvan numerossa 13/2022 tutkimme tarkemmin ISO-arvoa ja esittelemme viisi asiaa, joita et tiennyt ISO-arvosta. 

Tarkastelemme muun muassa sitä, miksi arvot eroavat usein asteikosta, ja kerromme, mitä ISO-arvoja kannattaa välttää. 

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!