Keväisiä valokuvausaiheita

Talvi on ollut erikoisen leuto, ja moni haluaisi påäästä kuvaamaan kukkaniittyjä.

© Shutterstock

Kevät tuo mukanaan innostavia kuvauskohteita

Kevään kuukaudet ovat valokuvaajalle hyvää aikaa. Talven lumet sulavat pois ja luonto alkaa hiljalleen herätä eloon. Keräsimme vinkkejä kevään ikuistamiseen.

keskiviikko 25. maaliskuuta 2020 teksti C. Trant

Ota kamera mukaan ja lähde ulos! Päivä on jatkunut, ja nyt näkee kuvata maisemia töiden jälkeen.

1. Taianomaiset auringonlaskut

Maaliskuun loppupuolella päivän piteneminen on nopeimmillaan. Viikon aikana päivä saa yli puoli tuntia lisää pituutta. 

Auringonlasku on enemmän kuin muutama minuutti, jolloin aurinko katoaa horisontin taakse. Oikeilla kamera-asetuksilla valon muuttuminen voidaan kuvata jo kaksi tuntia ennen itse auringonlaskua.

Kameran suljinaika on tässä olennainen asetus. Käytä suljinajan esiasetusta tai manuaalista ohjelmaa eli käsisäätöjä. Suljinajan esiasetus on puoliautomaattinen ohjelma, jota käytettäessä kamera valitsee valittuun suljinaikaan sopivan aukon ja ISO-herkkyyden. Aloita lyhyestä suljinajasta, esim. 1/250 s. Pidennä sitten valotusaikaa valon hiipuessa iltaa kohti.

Voit myös käyttää neutraalia murtoväri- eli liukusuodinta. Kuva valottuu oikein, kun suodin leikkaa osan valosta pois kirkkaammasta yläosasta eli taivaasta.

> Jos haluat tietää lisää auringonlaskujen kuvaamisesta, voit saada inspiraatiota Digikuvan uudesta valokuvakirjasta Kehity kuvaajana. Voit saada kirjan sekä 3 numeroa Digikuvaa yhteishintaan 13,90.

auringonlasku kontrasti oranssi sininen taivas

Auringonvalo alkaa muuttua jo pari tuntia ennen itse auringonlaskua.

© Shutterstock

2. Hyönteiset ja linnut

Talvi on ollut historiallisen leuto, ja varsinkin Etelä-Suomessa nähdään kevään merkkejä tavallista aikaisemmin: puut ja pensaat alkaa vihertää aikaisin, ja hyönteisiä ja keväisiä muuttolintuja nähdään etuajassa.

Jos kevään eteneminen jatkuu, voidaan Suomessakin pian valmistautua mehiläisten, leppäkerttujen ja muuttolintujen tuloon. 100 mm:n makro-objektiivi ja 100–400 mm:n tele ovat näiden kuvaamiseen sopivimmat optiikat.

Makro-objektiivin sijaan voidaan käyttää myös teleobjektiivia, koska se suurentaa voimakkaasti ja sen sillä voidaan kuvata turvallisen välimatkan päästä, jolloin arat eläimet eivät huomaa kuvaajaa eivätkä säntää pakoon.

Lue kaikki tietämisen arvoinen makrokuvauksesta.

kukka ja mehiläinen

Makro-objektiivin lisäksi myös teleobjektiivi sopii pienten kohteiden kuvaamiseen.

© Shutterstock

3. Sulamisvedet

Kun lämpötila kohoaa kylmien öiden jälkeen päivisin plussan puolelle, lumen ja jään sulamisvedet lähtevät liikkeelle ja tunkeutuvat kaikkiin koloihin.

Liikkuvasta vedestä saa kauniita kuvia käyttämällä pitkää suljinaikaa. Veden virtausnopeudesta riippuen valotusajaksi sopii 1/5 sekunti tai pidempi.

Jos valoa on liikaa, ND- eli harmaasuodin auttaa suodattamalla osan valosta, ja polarisaatiosuodin poistaa heijastumat veden pinnalta ja tuo vesistön pohjan esiin kuvassa.

> Lue myös: 4 suodinta, jotka joka kuvaajan on syytä tuntea

puro virtaa

Kokeile eripituisia valotusaikoja liikkuvaa vettä kuvatessasi. Aloita 1/5 sekunnista.

© Shutterstock

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!