1. Kamera ja objektiivit
Ota mukaan sekä kiinteäpolttovälinen laajakulmaobjektiivi että zoom.
Pakettiobjetiivi käy mainiosti matka- ja maisemakuvaukseen, mutta jos aiot kuvaussafarille, suosittelemme telezoomia, esimerkiksi 70–300-millistä.
2. Kännykän vakokuvaussovellukset
Jotkut sovellukset ovat erityisen hyviä kuvausretkillä. Esimerkiksi The Photographer’s Emphemeris kertoo, miten auringonvalo osuu kuvauspaikallesi, joten sen avulla voit suunnitella kuvauksia etukäteen.
Täällä kerromme kuvaajan kolmesta avainsovelluksesta.
3. Puhelimen varavirtalähde
Kännykän virta kuluu nopeasti, varsinkin jos GPS-paikannus on päällä samalla kun käytetään useita eri sovelluksia.
Pidä aina mukana ladattavaa varavirtalähdettä, jolla voit ladata älypuhelinta missä tahansa.

Digikuvan kautta voit saada tyylikkään nahkalla päällystetyn varavirtalähteen, joka painaa vain 145 grammaa ja mahtuu mukavasti kameralaukkuun.
4. Laturi ja vara-akku
Kameran akun hiipuminen kesken kuvauksen on erittäin turhauttavaa.
Muista siis aina kuvausreissulla pitää mukanasi kameran akun laturia ja ainakin yhtä täyteen ladattua vara-akkua.
Lue täältä, miten saat kameran akun kestämään kauemmin.
5. Kiintolevy varmuuskopiointiin

Monet valmistajat tekevät lujia ulkoisia kiintolevyjä, jotka kestävät kovalle alustalle pudottamisen eivätkä hätkähdä pölystä ja kosteudesta.
© ShutterstockKenties kaikista viheliäisintä olisi kaikkien retkellä otettujen kuvien menettäminen jo ennen kotiinpaluuta. Siksi kuvat pitää heti tuoreeltaan varmuuskopioida – ja mielellään kahteen eri paikkaan: lujalle ulkoiselle kiintolevylle ja johonkin pilvipalveluun.
Jos siis muistikortti katoaa tai vioittuu taikka jos kamera tai koko kameralaukku häviää tai varastetaan, ovat kuvat tallessa.
6. Jalusta

Jos tavallinen jalusta on liian raskas ja suuri, voi retkiä varten hankkia pienen ja kevyen matkajalustan, joka sopii myös kameralaukkuun.
© ShutterstockKunnon kamerajalusta on monissa tilanteissa välttämätön edellytys valokuvan onnistumiselle.
Varsinkin hämärässä sekä silloin kun halutaan kuvata pitkillä valotusajoilla tai saada kuvaan runsaasti syvyysterävyyttä pienellä himmenninaukolla.
7. Sateensuoja
Luoja laatii säät ja ilmat valokuvaajasta taikka tämän kalliista varustuksesta piittaamatta. Siksipä on viisasta suojata ainakin kamera – ja miksei kuvaajakin – sateelta.
Oiva ensiapu kameran varjelemiseksi äkkisateelta on muovikassi.
Lue täältä, miten kuvausvälineitä tulee taas kohdella pakkasella.
8. Hiekkapussi

Hiekkapussi on hyvä apuväline safarilla, jossa monesti kuvataan maastoauton ikkunasta.
© ShutterstockKun haluat kuvata sammakkoperspektiivistä tai zoomailla kohdetta auton ikkunasta etkä ehdi pystyttää kamerajalustaa, toimii hiekkapussi hyvänä tukena kameralle vaimentaen tärinää.
Lue myös: Pidä huolta valokuvauslaitteistasi
9. Muistikortteja

Ota useampi muistikortti kuvauskeikalle, jotta tila varmasti riittää, jos innostutkin kuvaamaan esimerkiksi videota ja pitkiä kuvasarjoja.
© ShutterstockPakkaa mukaan useampia muistikortteja kuin mitä uskot tarvitsevasi – äläkä tunge niitä housuntaskuun!
Joissain kameralaukuissa on kortteja varten pieniä taskuja, mutta jos liikut ja kuvaat märissä olosuhteissa, on syytä ottaa mukaan myös luja ja tiivis muistikorttikotelo.
10. Puhdistusvälineet
Ulkona liikuttaessa löytävät kosteus, pöly ja hiekka yllättävän helposti tiensä kamerakaluston sisään. Siksi kannattaa pitää mukanaan mikrokuituliinoja ja puhalluspumppua, joilla kuvakenno voidaan puhdistaa vahingoittamatta sitä.
Sivuiltamme voit vilkaista, millaisia kuvausvälineitä lukijoillamme on.