Mustavalkoisuus rauhoittaa maisemaa
© Shutterstock

Maisemakuvaus: Luo rauhaa mustavalkoisuudella

Talvella ja alkukeväällä värit voivat olla tylsiä ja harmaita, mikä voi valokuvissa olla epämiellyttävää ja tylsää katsella. Jätä värit pois ja korosta kuvauskohdetta. Näytämme, miten se onnistuu.

keskiviikko 15. maaliskuuta 2023 teksti H. Anderson

Kun vuodenaika vaihtuu talvesta alkukevääksi, valokuvat voivat kaivata piristystä, jotta väreistä ja sommitelmista ei tule tylsiä ja harmaanruskeita. 

Mustavalkoisuus voi ratkaista ongelman, sillä kun kohteesta poistetaan värit, katse ei häiriinny niin helposti kulkiessaan kuvan läpi.

Tässä artikkelissa esittelemme hyviä syitä ottaa mustavalkokuvia, kun seuraavan kerran pakkaat kameralaukun ja lähdet kuvausretkelle. 

Mustavalkokuvaus on helppoa

Mustavalkokuvaus voi auttaa aloittelevia valokuvaajia harjoittamaan kuvaamiseen tarvittavaa silmää ja kehittymään kuvaajana. 

Useimmissa kameroissa on toiminto, jota käytettäessä ne ottavat samanaikaisesti sekä mustavalkoisia että värillisiä kuvia. 

Tällöin kamera asetetaan tallentamaan raaka- ja jpg-muodossa. Kameran valikossa on kohta, jonka nimi voi olla esimerkiksi Nikonin kameroissa kuvan hallinta ja sävytys ja Sonyn kameroissa kuvatyyli. 

Valitse siinä harmaasävy tai mustavalkoinen, minkä jälkeen kameran etsimessä näkyy mustavalkoinen kuva. 

Jos käytät menetelmää, jossa tallennetaan yhtä aikaa raaka- ja jpg-muotoinen kuva, kaikki värit tallentuvat raakatiedostoon, kun taas jpg-tiedosto on ainoastaan mustavalkoinen. Näin väritiedot voidaan palauttaa koska tahansa.

Siihen tarvitaan vain kuvankäsittelyohjelma, kuten Photoshop tai Lightroom, tai ilmainen ohjelma, kuten Gimp tai Rawtherapee. 

>Lue myös  Parhaat ilmaiset kuvankäsittelyohjelmat

Vuoria ja niiden takana nousevaa aurinkoa esittävä maisemakuva on jaettu mustavalkoiseen ja värilliseen osaan

Ottamamme lomakuvan mustavalkoisessa versiossa kohde on paljon rauhallisempi. Jos kuvaa halutaan hioa vielä paremmaksi, kannattaa lisätä kontrastia ja valotusta. 

© Holger Svend Anderson

Helpompaa luoda rauhallinen tunnelma

Mustavalkoisena kuvattaessa kohde näyttää usein automaattisesti rauhallisemmalta, koska värejä ei ole. 

On helppo nähdä, miten muunnos mustavalkoiseksi voi siivota esimerkiksi kaupunkikuvasta pois värilliset autot, jotka veisivät huomion pois pääkohteesta. Mustavalkokuva voi kuitenkin toimia silloinkin, kun kohteessa ei ole juurikaan värejä. 

Erityisesti talvisissa maisemissa väripaletti voi olla rajallinen ja sävyt ovat hyvin lähellä toisiaan, mikä voi tehdä kuvasta tylsän ja ruman.

Siksi vuoret, avoimet rannikot ja talviset metsät tuottavat mustavalkoisina usein paljon vahvemman vaikutelman. 

Lumen ja jään kuvaaminen on myös hyvä esimerkki siitä, miten värien pois jääminen luo kuvaan tehoa.

Lumisade tuo maisemaan kauniin, vitivalkoisen maton, mutta värikuvia kuvattaessa myös kaikki lumen värjäytymät näkyvät. 

Niistä päästään täysin eroon mustavalkokuvissa, joten niissä voidaan tehdä paljon vaikuttavampia sommitelmia. 

Optimaalinen kontrasti

Kuva kannattaa valottaa niin, että kuvan huippuvalokohdat eivät pala puhki. Näin saadaan paras mahdollinen kontrasti. 

Käytä kameran histogrammia ja säädä valotusaikaa, kunnes käyrän huippu on oikeassa reunassa, mutta ei aivan kosketa sitä.

Jos kamerassasi on seepraraidoiksi kutsuttu toiminto, se kannattaa ottaa käyttöön, sillä se näyttää etsimessä, missä kuva palaa puhki. 

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!