Kuvausaiheita kesäksi

Aurinkoisia ja dramaattisia kesäkuvia voidaan ottaa monella tavalla ja monenlaisista kohteista. Tässä 5 vinkkiä.

© Shutterstock

5 vinkkiä kesän ikuistamiseen

Kesä on valokuvaamisen aikaa. Lue täältä, mitä kaikkea tänä kesänä voisi kuvata.

keskiviikko 12. kesäkuuta 2019 teksti S. Winter

1. Tee rantapäivästä kuvausprojekti

Uimarantareissun voi mainiosti yhdistää valokuvausharrastuksen kanssa. Uiminen, hiekkalinnojen rakentaminen ja kesäinen piknik rannalla voidaan saman tien ikuistaa eläviksi kuvamuistoiksi.

Kuvausaiheita kesäksi

Ranta ei välttämättä tarkoita aurinkoa ja uimapukua. Tässä valokuvaaja on loihtinut synkästä säästä tuneita herättävän kuvan.

© Gary Rayner


Rannoilla voi kuvata lähes kaikenlaista makrokohteista kuten simpukankuorista maisemakuviin sekä muotokuviin, joissa on aurinkolaseja ja jäätelötötteröitä.

Ota mukaan aurinkorasvaa sekä riittävän iso muistikortti ja pari täyttä akkua.

Lue myös7 kesäistä kuvauspäivää

2. Hyödynnä varjoja

Suora auringonvalo on kovaa. Auringon säteet luovat jyrkkiä ja tummia varjoja, joita voidaan hyödyntää monin tavoin valokuvauksessa. Kaihtimien avulla varjoja voidaan ohjata kuvauskohteiden päälle, samoin auringonvaloa hajottavia puunoksia.

Varjoja hyödyntävät myös katuvalokuvaajat, jotka monesti etsivät suorassa auringonvalossa olevia seiniä, joille satunnaisten ohikulkijoiden varjot lankeavat.

Kuvausaiheita kesäksi

Varjoja hyödyntämällä ja rajaamalla tavanomaisesta aiheesta on saatu esiin uudenlainen lähestymistapa ja kiinnostava kuva.

© Shutterstock

Kokeile kiertää kuvaa sen käsittelyvaiheessa. Kun valokuva käännetään esim. omaksi peilikuvakseen, varjosta voi tulla yhtäkkiä entistä keskeisempi elementti.

Kirkkaassa valossa kannattaa käyttää pistemittausta, koska muuten kuvat voivat ylivalottua, kun valo mitataan varjokohtien mukaan.

Lue myösKiinnostavia katukuvia ilman henkilökohtaisia kohtaamisia

3. Muotokuvia salaman avulla päivänvalossa

Varjot voivat olla myös pahasta. Salaman avulla saadaan auringonpaistekuviin kuitenkin uutta eloa. Vastavaloon kuvattaessa pääkohde saadaan paremmin esiin salamalla, ilman salamaa se toistuu useimmiten pelkkänä varjona. Salama valaisee pienetkin yksityiskohdat, jotka muuten jäisivät varjoon.

Auringonpaisteella kannattaa viedä kuvattava kohde varjoon, jos mahdollista. Jos ei, kannattaa ottaa käyttöön salama.

> Lue myös: Matalalta paistava aurinko

Kuvausaiheita kesäksi

Monet muoto- ja hääkuvaajat valaisevat malinsa salaman avulla myös kirkkaassa päivänvalossa.

© Brett Harkness

Salaman avulla voi tuoda dramatiikkaa auringonlaskukuviin tai kun taivaalle kerääntyy mustanpuhuvia pilviä.

Aseta kamera käsisäädöille, niin saat taustasta kuta kuinkin sellaisen kuin haluat, ja sen jälkeen valaise pääkohde salamalla.

Muista, että kameran oma salama ei toimi lyhemmillä valotusajoilla kuin noin 1/200 sekunti. Vaihtoehtona on käyttää nopeiden suljinaikojen salamatäsmäystä.

Lue myösNäin toimii salamatäsmäys

4. Säpinää lastenaltaaseen

Lapset rakastavat altaassa läträämistä. Värikäs lastenallas voi tehdä valokuvasta erityisen näyttävän, ja lenteleviä vesipisaroita voidaan valaista ja pysäyttää salaman avulla. 

Kuvausaiheita kesäksi
© Shutterstock

Kokeile ottaa tällaisia kuvia vastavaloon. Aurinko valaisee silloin veden takaapäin, ja lapsen kasvot voidaan valaista joko heijastinkankaan tai salamalaitteen avulla.

Lue myösOpi ottamaan hyviä ja luonnollisia kuvia perheen pienimmistä

5. Hyönteiset tähtäimeen

Kuoriaiset, perhoset ja sudenkorennot ovat esimerkkejä kesäisin aktiivisista lajeista. Ne on helpointa ja parasta ikuistaa aamun matalassa, kullansävyisessä valossa, jolloin ne ovat vielä hitaampia liikkeissään kuin päivällä.

Samassa valossa kannattaa kokeilla myös siluettien kuvaamista. Paras vaihtoehto hyönteisten kuvaamiseen on pitkä makro-objektiivi. Sillä niitä voidaan kuvata niin etäältä, etteivät ne säiky ja lähde pois.

Kuvausaiheita kesäksi

Sudenkorentoa voi koettaa kuvata myös keskipäivällä, kun se lepää kuumuudessa.

Jos haluat liikkeen näkyvän esimerkiksi taivaan pilvissä tai vedessä, ota käyttöön harmaasuodin. Sitä käyttämällä voidaan kuvata päivänvalossakin pitkillä valotusajoilla, jolloin kuviin tulee liikettä eikä kuva ylivalotu – eikä tärähdä, koska kuvaaminen tapahtuu jalustalta.

Monissa harmaasuotimissa on kahden, kolmen, neljän, kuuden tai kymmenen aukkoaskeleen himmennyskerroin – mitä suurempi kerroin, sitä enemmän valoa suodattuu pois. Niinpä harmaasuotimen avulla päästään päivänvalossakin helposti useampien sekuntien valotusaikoihin.

Palataksemme vielä markrokohteisiin, leppäkertut ovat sikäli kiitollisia kohteita, että ne ovat värikkäitä ja pysyvät useasti myös paikoillaan, jolloin kuvaajalla on aikaa sommitella ja valita sopiva tausta.

Lue myösNäin kuvaat sudenkorentoja

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!