Meri ja kallio auringonlaskussa
© Mads Peter Iversen

Maisemakuvat tasapainoon kolmen vinkin avulla

Maisemakuvaaja Mads Peter Iversen ottaa upeita maisemakuvia Pohjoismaista. Tässä on hänen kolme parasta vinkkiään, joiden avulla saat entistä tasapainoisempia kuvia.

maanantai 7. helmikuuta 2022 teksti H. Anderson

Mads Peter Iversenin kaltaiset ammattimaiset maisemakuvaajat käyttävät tavallisesti useita tunteja juuri haluamansa kuvan ottamiseen ja muokkaukseen. Jos aikaa ei ole käytettävissä niin paljon, kolmen helpon vinkin avulla voi päästä pitkälle. 

1. Varmista, että kohteen ympärillä on tilaa

Kuvausmatkan jälkeen on usein vaikeaa ja aikaavievää saada kuvaan näkymään esimerkiksi enemmän metsää, tunturia tai järveä. 

Siksi ensimmäinen vinkki on muistaa jättää kohteen molemmille puolille runsaasti tilaa joko ottamalla kuvan muutaman askeleen kauempaa tai käyttämällä laajakulmaisempaa objektiivia.

Kuvasta voi aina myöhemmin muokkauksessa rajata osia pois kohteen korostamiseksi.  

Voit seurata alla olevaa Mads Peter Iversenin Instagram-tiliä, jossa hän esittelee kuviaan. 

2. Poista häiritsevät elementit sivuilta

Useimmissa kuvanmuokkausohjelmissa on käytettävissä spottikorjaussivellin tai kloonaustyökalu, jolla voidaan poistaa ei-toivotut elementit kuvasta.

Työkalujen avulla voidaan korostaa haluttuja kohteita esimerkiksi poistamalla kuvan sivuilta sommittelua häiritseviä kallioita, kiviä tai kylttejä.

Pidä kättä tai pahvinpalaa näytön edessä kohdassa, jossa häiritsevä elementti on, ja tarkista, miten kuva muuttuu.

Liian monet häiritsevät elementit, erityisesti sivuilla, häiritsevät silmää ja tekevät kuvasta sekavan. Kun olet löytänyt ja poistanut häiritsevät elementit, kohteesta tulee selkeämpi ja kiinnostavampi katsella.

Lightroom-muokkausohjelmassa voi seurata, tuleeko kuvasta alkuperäistä parempi, painamalla näppäimistön Y-näppäintä, jolloin ohjelma näyttää kuvan ennen muokkausta ja sen jälkeen.

Kuvan voi myös kopioida helposti napsauttamalla sitä hiiren oikealla painikkeella ja valitsemalla Create Virtual Copy. Sen jälkeen kuvaa voi muokata ilman, että se vaikuttaa alkuperäiseen kuvaan.

>Lähetä meille parhaat kuvasi Kuukauden valokuvauskilpailuun

3. Rajaa kuva tasapainoiseksi

Monien valokuvaajien mielestä hyvässä maisemakuvassa kohteen tulee olla tasapainossa. 

Jos kuvauskohteen vasemmalla puolella on vuori ja oikealla tasainen meri, kuvan sanotaan kallistuvan vasemmalle, koska sillä puolella kuvaa on enemmän elementtejä.  

Usein kuvan voi kuitenkin rajata tasapainoiseksi, jolloin esimerkiksi oikealla olevaan mereen saadaan saari tai kuvasta leikataan osa vasemmalla olevasta vuoresta. 

Voit seurata Mads Peter Iverseniä tästä YouTubessa, johon hän lisää säännöllisesti maisemakuvaukseen liittyviä opastusvideoita. 

> Lue myös 5 vinkkiä parempiin maisemakuviin

Lue lisää lehdestä

Digikuva-lehden numerossa 6/2022 kuljemme Mads Peter Iversenin jalanjäljissä. Lehdestä voit lukea lisää aiheesta ja saada vinkkejä maisemakuvaukseen. 

Kerromme siinä nimittäin peräti kuusi Iversenin neuvoa parempien maisemakuvien ottamiseen.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!