auringonnousu vuoristo

Kultainen hetki tekee maiseman sävyistä lämpimät kaksi kertaa vuorokaudessa – auringon nousun ja laskun aikoihin. 

© Shutterstock

10 fantastista luonnonilmiötä kuvattavaksi

Pohjoismainen luonto on täynnä mahdollisuuksia saada upeita maisemakuvia. Olemme keränneet kymmenen fantastista luontokohdetta kuvattavaksi.

perjantai 5. heinäkuuta 2019 teksti S. Winter

Joskus voi tuntua siltä, että pohjoismaiset maisemat ovat hieman yksitoikkoisia, harmaita ja tylsiä – päinvastoin kuin jossain kaukana.

Mutta eihän se noin mene. 

Pohjois-Eurooppa on täynnä kauniita kuvauskohteita, joista voi saada mielenkiintoisia ja dramaattisia kuvia, jos menee ulos oikeaan aikaan. Esimerkiksi auringonnousun tai auringonlaskun aikoihin voidaan saada ikuistettua kultainen valo ja värikäs taivas. 

Olemme koonneet kymmenen kohdetta, joista voi saada upeita kuvia ja joihin meidän pohjoismaalaistena kuvaajien on syytäkin keskittyä.

1. Kultainen hetki
2. Sininen hetki
3. Sumu
4. Myrsky
5. Sade
6. Revontulet
7. Linnunrata
8. Lumi
9. Vesiputoukset
10. Meri

1. Kultainen hetki

Ajankohtaa taikka ilmiötä juuri auringonnousun jälkeen ja juuri ennen auringonlaskua kutsutaan kultaiseksi hetkeksi. Se on suosittu valokuvauskohde tai -aihe, koska se tuottaa upeaa lämmintä valoa ja kauniit pehmeät varjot.

Nimestään huolimatta kultainen hetki kestää vain noin 20 minuuttia, joten on hyvä selvittää tarkalleen, milloin auringonnousu ja -lasku tapahtuu ja tulla paikalle tunti pari aiemmin.

Kultaisen hetken ajoittuminen riippuu sekä vuodenajasta että sijainnista. Tässä lisää kultaisen hetken kuvaamisesta.

2. Sininen hetki

maisema Norja sininen hetki

Kun aurinko on aivan horisontin alapuolella, päivänvalon lämpimät sävyt katoavat jättäen jäljelle vain siniset sävyt. Tätä kutsutaan siniseksi hetkeksi, ja siitä voi saada ainakin yhtä kauniita, jos ei kauniimpakin kuvia kuin itse auringonlaskusta.

© Shutterstock

Toinen päivittäinen, vastaavan tyyppinen ilmiö on sininen hetki. Aamulla se on juuri ennen kultaista hetkeä ja auringonnousua ja illalla kultaisen hetken ja auringonlaskun jälkeen. 

Hauras ja kylmä valo luo täysin erilaisen tunnelman kuin kultaisen hetken lämmin valo, ja siksi silloin voidaan saada erilaisia, melankolisempia mutta tavallaan sykähdyttäviä kuvia. 

Sininen hetki tarjoaa kuitenkin haasteen saada kuvaan riittävästi valoa, jotta varjojen yksityiskohtia ja sävyeroja ei menettäisi. Tässä näkyy, kuinka eri aikoina otetut kuvat voidaan sekoittaa ja näin saada upeita sinisen hetken kuvia.

3. Sumu

Aikaisin aamulla on usein sumua, joka luo tunnelmaa maisemakuvaan. Jos etsitään puhdasta, yksinkertaista ilmaisua, jossa keskitytään yhteen tai kahteen asiaan kuvassa, on sumu erinomainen elementti.

Näin voidaan hyödyntää sumua ja pilviä sekä välttää alivalottuminen.

4. Myrsky

maisema myrsky

Kameraa ei kannata pakata reppuun myrskyn lähestyessä. Myrsky voi tuoda kuvaan dramatiikkaa ja jännitystä, jotka vain tiivistyvät, kun kontrastia lisätään. 

© Shutterstock

Tuulet ja ukkosmyrskyt saavat useimmat ihmiset pysymään sisällä, mutta myrskystä voi myös saada maisemakuvia, jotka ovat paljon jännittävämpiä ja ainutlaatuisempia kuin poutasään kuvat.

Täällä kerromme, mitkä asetukset täytyy hallita, jotta saisi hyviä kuvia myrskyistä. Samalla näet, kuinka vältetään vesiläiskien syntyminen.

5. Sade

Yksi yleisimmistä luonnonilmiöistä on sade, jonka kuvaamiseen on myös omat lainalaisuutensa ja niksinsä.

Sade voi toimia ylimääräisenä elementtinä maisemakuvassa. Esimerkiksi sateella tai heti sen jälkeen voi saada värikkäitä metsäkuvia, koska märkyys tekee lehtien värin kylläiseksi.

Jos et tiedä, mitkä asiat erottuvat sateella erityisesti, katso tämä video. Samalla näet, miten värejä ja pintarakenteita korostetaan.

6. Revontulet

Revontulet ovat suosittu ja upea kuvauskohde.

Ideoita niiden kuvaamiseen on tällä videolla. Mukana on myös konkreettisia teknisiä kuvausneuvoja.

7. Linnunrata

Linnunrata kanootit etualalla

Linnunradasta voidaan saada uskomattomia kuvia oikeilla kamera-asetuksilla. Kuvaan kannattaa sommitella mielenkiintoinen etuala, jotta siihen ei jää ikään kuin tyhjää tilaa. 

© Shutterstock

Tähdet ja Linnunrata ovat hieman helpommin kuvattavia yötaivaan ilmiöitä. On vain löydettävä sellainen paikka, jossa ei ole valosaastetta, ja sitten vain odottamaan tähtikirkasta yötä.

Taivaalla on tähtiä ympäri vuoden, mutta jotkut ajankohdat sopivat kuvaamiseen paremmin kuin toiset. Tästä näkyy, milloin ja miten Linnunrata löytyy ja miten se saadaan ikuistettua. 

8. Lumi

Useimmat maisemat näyttävät upeilta lumen peittäminä, mutta lumi myös hämää valonmittausta ja akku tuppaa jäätyymään pakkasessa.

Tällä videolla annamme vinkkejä lumimaisemien kuvaamiseen sekä kuvauslaitteiden suojaamiseen märältä ja kylmältä.

9. Vesiputoukset

Vesiputous Fässaaret

Vesiputoukset ovat upea kuvauskohde sinällään, mutta niiden avulla voidaan myös tehdä maisemasta entistä mielenkiintoisempi. 

© Shutterstock

Vesiputoukset ovat kiehtova luonnonilmiö, jossa luonnon voimat todella näkyvät. Se on myös kiintoisa kohde, joka tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia erilaisiin kuviin. 

Pitkällä valotuksella voidaan esimerkiksi pyyhkiä vesi pois kuvasta, kun taas lyhyellä suljinajalla veden liike voidaan pysäyttää niin, että jokainen vesipisara näkyy pienenä, kirkkaana kristallina ilmassa.

Tällä videolla nähdään, miten suljinaika vaikuttaa kuvaan ja miten harmaasuodin mahdollistaa pidemmällä valotusajalla kuvaamisen päivänvalossa. 

10. Meri

Kuten vesiputoukset, on myös meri mielenkiintoinen kuvauskohde, koska se liikkuu jatkuvasti. Sään vaihtelut muovaavat rannikoita, ja siksi samaan paikkaan voi aina palata uudestaan – ja saada uudenlaisia kuvia.

Katso videolta, miten merikuvia voidaan sommitella ja mitä kuvausasetusten tekemisessä kannattaa ottaa huomioon. 

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!