maisemakuvausvinkkejä Mads Peter Iversen

Mads Peter Iversenin maisemakuvat ovat tuoneet hänelle yli 100 000 seuraajaa Instagramissa ja yli 25 000 tilaajaa YouTubessa. 

© Mads Peter Iversen

Maisemakuvaajan ykkösvinkit harrastajalle

Digikuvan uusimmassa numerossa tavataan maisemakuvauksen ammattilainen Mads Peter Iversen, joka jakaa oppejaan harrastajakuvaajille.

torstai 9. toukokuuta 2019 teksti S. Winter

"Käytätkö joitain tiettyjä tekniikoita, kun kuvaat maisemia?"

Muun muassa tätä kysyimme ammattimaiselta maisemakuvaajalta, Mads Peter Iverseniltä, kun haastattelimme häntä Digikuvan numeroon 8/2019. 

Niitä on ainakin kolme, jotka paljastamme tässä, jotta sinäkin voisit onnistua omissa maisemakuvissasi. 

1. Etsi kiintopiste 

Maisemia kuvattaessa on pyrittämään löytämään maisemasta jokin yksityiskohta, johon katseen on luontevaa tarttua. Se voi olla rakennus tai erikoisen muotoinen vuori, ja jopa puu käy tällaiseksi kiintopisteeksi.

Jos kuvassa on vain laakea maisema muttei mitään huomionherätäjää, kuva vaikuttaa tyhjältä ja huonosti mietityltä aiheelta.

Lue myös: 7 hyvää maisemakuvausvinkkiä

maisemakuvausvinkkejä Mads Peter Iversen

Tämä Islannista löytynyt jääluola on todella kaunis, mutta kun sen suulla seisoo ihminen, on katsojalla oiva kiintopiste. Näin silmän on helppo levätä kuvassa. 

© Mads Peter Iversen


2. Kerro tarina

Jos kuvaat esim. kirkkoa, linnaa tai jotain muuta historiallista rakennusta, älä rajaa sitä tiukasti zoomaamalla lähelle.

Se on houkuttelevaa, koska sillä tavalla saa rakennuksen yksityiskohdat esiin, mutta kuvasta tulee tarinallisesti kiinnostavampi, kun siihen jätetään rakennuksen ympäristöä ja etualaa.

Ehkäpä siellä näkyy rakennuksen luon vievä polku. Jos mukanasi on kaveri, pyydä häntä kävelemään vaikkapa 50 metriä eteenpäin ja seisahtumaan kasvot kohti rakennusta, jolloin hän näkyy maisemassa pienenä hahmona.

Katsojan on helpompi lähestyä kuvaa, kun siinä on ihmishahmo; se kenties herättää ajatuksen ”mitähän tuon rakennuksen sisällä on?” Samalla saat katsojan huomion kiinnitettyä rakennukseen.

Lue myös: 5 vinkkiä hyviin maisemakuviin

maisemakuvausvinkkejä Mads Peter Iversen

Färsaarilla otetun kuvan oikeanpuoleisella kukkulalla oleva ihmishahmo auttaa kertomaan tarinaa maisemasta ja pienestä majakasta vasemmalla. Samalla se luo käsitystä mittasuhteista, joita muuten olisi vaikea hahmottaa. 

© Mads Peter Iversen


3. Ota kaksi valotusta

Kuten olemme monesti sanoneet, kannattaa kuvata raakakuvatiedostoja, koska niistä voidaan runsaan kuvadatan ansiosta kaivaa esiin varjo- ja huippuvalokohtien sävyeroja aivan eri lailla kuin jpg-tiedostoista.

Joskus kontrastit eri valoisuuserot ovat kuitenkin niin suuret, ettei tämä onnistu millään kuvankäsittelyohjelmalla edes raakakuvasta.

Siksi on hyvä ottaa samasta kohteesta ainakin kaksi eri valotusversiota – yksi varjokohtien ja toinen kirkkaiden kohtien mukaan valotettuna.

Näin kaikki kuvainformaatio saadaan talteen eikä käsittelystä tule epätoivoista.

Tämä ei läheskään aina ole tarpeen, ja ylimääräiset tiedostothan voi jälkeenpäin tuhota tilaa viemästä.

Lue myös: Maisemakuvat uudelle tasolle Lightroomilla 

maisemakuvausvinkkejä Mads Peter Iversen

Tämä Skotlannissa otettu kuva olisi voinut helposti ali- tai ylivalottua suurten kontrastien takia. Ottamalla kaksi eri tavoin valottunutta kuvaa ja yhdistämällä ne hän sai sekä tummien että kirkkaiden alueiden sävyt esiin. 

© Mads Peter Iversen

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!