Punaista ja sinistä merellisessä maisemakuvassa
Upeita värejä

Suotimien avulla saadaan maisemakuvien väreihin elävyyttä.

7 hyvää maisemakuvausvinkkiä

Tämä juttu tarjoaa kuvausvinkkejä, joita voit käyttää kuvatessasi maisemia. Kokosimme seitsemän innostavaa tekniikkavinkkiä, joilla saat entistä parempia maisemakuvia.

perjantai 9. maaliskuuta 2018 teksti L. Hagemann

Kukapa ei pitäisi upeista maisemista ja haluaisi ikuistaa niitä? Niitä on joka puolella, ja niitä voidaan kuvata monin eri tavoin.

Tässä 7 vinkkiä, jotka antavat ideoita sekä parantavat kuvaustekniikkaa ja itse lopputulosta.

1. Käytä suotimia

Oikean suotimen valinnalla voidaan jo kuvausvaiheessa varmistaa, että kuvankäsittely onnistuu, ja toisinaan halutun vaikutelman luominen suorastaan vaatii suotimen käyttöä.

Tämä koskee mm. harmaasuotimia, joilla voi pidentää valotusaikaa ja voimistaa liikkeen tuntua esim. veden pinnalla.

Polarisoiva suodin poistaa heijastuksia ja vahvistaa esimerkiksi taivaan sinisyyttä ja ruohon vihreyttä. Tässä on neljä suodinta, jotka joka kuvaajan on syytä tuntea.

2. Heijastukset mukaan kuviin

Heijastukset ovat kiinnostavia etualana ja ne voivat myös saada pääosan kuvassa. Parasta on, jos myös kauniin värinen taivas näkyy.

Tässä idea kokeiltavaksi: ota kuva niin, että maisema ja sen heijastus täyttävät kuvan ja kiepauta kuva käsittelyvaiheessa ylösalaisin.

Puistotie Maisemakuvaus
Hyödynnä pakopistettä

Linjat luovat perspektiiviä ja syvyyttä kuvaan ja imaisevat katsojan maiseman sisään.

3. Hyödynnä pakopisteitä

Pakopistettä kohti suuntautuvat linjat tarjoavat verrattoman sommittelutyökalun. Ne luovat perspektiiviä ja syvyyttä kuvaan ja imaisevat katsojan maiseman sisään. Klassisia esimerkkejä perspektiivilinjoista ovat tiet, aidat, ratakirkot ja puukujanteet. 

 Kun sommittelet kuvaa, mieti, missä kohdassa linjat kohtaavat, ja pidä mielessä, että katse ohjautuu heti ensiksi linjoja pitkin kohti pakopistettä. Tätä tietoa kannattaa käyttää hyödyksi sommitelman luomisessa.

4. Ota panoraamakuvia

Avaran maiseman saa samaan kuvaan, kun kuvaa useita otoksia ja sulauttaa ne yhteen kuvankäsittelyssä. Aseta kamera jalustalle ja käytä käsin valittua ohjelmaa, jotta tarkennus ja valotus pysyvät saman kuvasta toiseen. 

Panoraama voi olla vaakasuora, pystysuora tai jopa pyöreä. Lue lisää tästä.

Kalliomuodostelma kehystää merinäkymän
Luonnollinen kehys

Hyvin valittu luonnollinen kehys johtaa katsojan huomion kuvan varsinaiseen pääkohteeseen.

5. Hyödynnä luonnollisia kehyksiä

Toisinaan maisemasta voi löytää luonnollisen kehyksen, jonka avulla voi luoda kiinnostavan sommitelman ja johdatella katsetta pääkohteeseen. 

Kehyksenä voi toimia esimerkiksi ovenkarmi, kaariportti, kaartuva puun oksa tai kalliomuodostelma.

6. Tee timelapse

Moninkertaisesti nopeutettu video eli timelapse on hyvä tapa näyttää tuntien pituinen ajanjakso, jossa esim. aurinko laskee tai kukka puhkeaa kukkaan, alle puolessa minuutissa. 

Jos kamerassasi ei ole timelapse-toimintoa, ota jalustalta kuvia sekunnin tai vaikka minuutin välein ja yhdistä ne nopeaksi videoksi editointiohjelmalla.

Kerroksellinen maisema auringonlaskun aikoihin
Kerroksellinen maisema

Mene korkealle paikalle, josta on hyvä näköala ja jossa on peräkkäisiä kukkuloita sekä kenties usvaa.

7. Näe kerroksellisuus

Mene korkealle paikalle, josta on hyvä näköala. Käytä 70–200 mm:n teleobjektiivia, jotta saat maiseman kerroksellisuuden esiin. 

On hyvä, jos maisemassa on peräkkäisiä kukkuloita, ja vielä parempi, jos notkoissa on usvaa. Parasta kuvausaikaaovat hetket, jolloin aurinko on matalalla.

Pidätkö maisemakuvauksesta, mutta käykö joskus niin, että lopputulos ei miellytä? Jos käy, lue täältä lisää vinkkejä maisemakuvaukseen.

Kunnon kiikari on maisemakuvaajalle kullanarvoinen apuväline.

Saat Mitilux-kiikarin ja 3 numeroa Digikuvaa hintaan 14,90 – säästät 115,60 euroa. Tietoa kiikarista on täällä. 

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!