valaisuvinkkejä muotokuvaajalle

Laadukkaita muotokuvia voi saada ilman kallista kuvausstudiotakin.

© Shutterstock

Aloittelijan opas muotokuvien valaisuun

Jos muotokuva onnistuisi, on kuvaajan tiedettävä, kuinka valoa käytetään. Tässä on viisi yksinkertaista vinkkiämuotokuvan valaisuun.

keskiviikko 26. elokuuta 2020 teksti S. Winter

Huono valaisu pilaa muotokuvan – joko siksi, että se on otettu harmaalla säällä, jolloin silmät ovat jääneet tummiksi, tai kirkkaassa auringossa, jolloin malli on siristellyt ne lähes kiinni.

Onnistuneen muotokuvan ottaminen ei ole kovin vaikeaa, mutta se vaatii ennen kaikkea sopivan valon. Annamme. nyt viisi perusvinkkiä muotokuvien valaisuun.

1. Hyödynnä ikkunasta tuleva valo
2. Ota salamalaite avuksi
3. Käytä jatkuvaa valoa
4. Tarkenna lähempään silmään
5. Pidä lamppua kasvojen yllä

> Lue myös: Seitsemän vinkkiä hyviin Instagram-kuviin

1. Hyödynnä ikkunasta tuleva valo

Helpoin tapa valaista malli on sijoittaa hänet kylki ikkunaan päin. Ikkuna hajottaa ja pehmentää valoa, jolloin vältytään kovilta ja jyrkiltä varjoilta.

Mitä suurempi ikkuna, sitä leveämpi on valon tulokulma. Niinpä sieltä tuleva valo on pehmeää – ellei kyseessä ole suora auringonpaiste – ja siksi myös mallin silmistä heijastuva nk. catchlight näkyy selvästi.

valaisuvinkkejä muotokuvaajalle

Ikkuna toimii ikään kuin softbox ja niitä löytyy kaikkialta. Mitä isompi ikkuna, sitä parempi.

© Shutterstock

2. Ota salamalaite avuksi

Jos luonnonvaloa on niukasti, kannattaa turvautua salamaan. Emme kuitenkaan suosittele kameran oman salaman käyttöä, koska se keskittää valon pienelle alueelle ja latistaa ihmiskasvot kuvissa.

Käytä sen sijaan ulkoista salamaa ja suuntaa se seinään tai kattoon, jolloin valo heijastuu sekä samalla pehmenee ja leviää. Jos sinulla on käytössäsi kaapeli tai lähetin, joka voidaan liittää kameran salamakenkään, voit laukaista salaman myös sivulta ja näin saada kirkkaampaa valoa mallin kasvoille.

> Lue myös: Sopivat kamera-asetukset muotokuvauksiin

3. Käytä jatkuvaa valoa

Aloittelijoille salamalaitteen käyttö hallitseminen on vaikeaa, koska sen lähettämä väläys on lyhyt. Siksi muotokuvauksessa kannattaakin aluksi käyttää vain jatkuvaa valoa.

Sellaista saa tavallisesta kattolampusta – tai rengasvalaisimesta, joka on erityisen suosittu muotokuvaajien keskuudessa, koska sen valo on tasaista eikä luo varjoja malliin.

Jos tilaat Digikuvan, saat lehden kolme peräkkäistä numeroa sekä kuvaussarjan, johon kuuluu rengasvalaisin, kuvausjalusta ja varavirtalähde. Paketin arvo on 69 euroa, mutta saat sen nyt hintaan 15,90 – kun mukaan lasketaan lehtien hinnat, syntyy säästöä peräti 85 euroa!

valaisuvinkkejä muotokuvaajalle

Jatkuva valo on hyvä, koska sen tulos näkyy heti ja sen sijaintia ja voimakkuutta voidaan säätää ilman tarvetta ottaa kuvaa joka välissä.

© Shutterstock

4. Tarkenna lähempään silmään

Kun katsomme ihmisten tai eläinten kuvia, katseemme johtaa vaistomaisesti silmiin. Siksi on tärkeää, että silmät toistuvat terävästi ja tarkasti. Aseta automaattitarkennus yhden tarkennuspisteen varaan ja tarkenna sen avulla lähempään silmään.

5. Pidä lamppua kasvojen yllä

Riippumatta siitä, millaista valoa muotokuvauksessa käytetään, nyrkkisääntö on, että kasvot tulisi aina valaista ylhäältäpäin. Jos ne valaistaan alhaaltapäin, muodostuu ylöspäin osoittavia varjoja, jotka synnyttävät kauhuelokuvamaisen vaikutelman.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!