Valokuvaaja ottamassa ryhmäkuvaa häissä
Ryhmäkuvaus on myös ryhmän johtamista

Se, miltä ryhmäkuva näyttää ja mitä siinä tapahtuu, on valokuvaajan vastuulla.

© Shutterstock

Näin otetaan ryhmäkuvia

Takarivi, leukaa ylöspäin, katsokaa kameraan! Joitain ryhmäkuvaajan niksejä varmastikin tunnet, vaan tuskin kaikkia. Tässä tulee 11 vinkkiä, joiden avulla saat ryhmäkuvistasi onnistuneita.

keskiviikko 5. huhtikuuta 2017 teksti L. Hagemann

1. Pidä tausta puhtaana

Pyri valitsemaan kuvalle selkeä tausta, jossa ei ole häiritseviä elementtejä. Hyviä taustoja ovat yksiväriset seinät ja rauhalliset, väreiltään tasaiset maisemat.

2. Luo riittävästi syvyysterävyyttä

Ryhmiä kuvattaessa tulee ihmismuodostelmaan aina syvyyttä. Varmista, että kuviisi tulee tarpeeksi paljon syväterävyyttä, jotta sekä etummainen että takimmainen ihminen toistuisivat terävinä kuvissa. 

Kinokoon kameralla kuvattaessa 35 millin polttoväli onkin hyvä lähtökohta, sillä se ei myöskään vielä aiheuta vääristymää. Kuvaa aukolla F8 tai pienemmillä sekä 1/160 sekunnin suljinajoilla tai lyhyemmillä, niin kuvista tulee teräviä.

3. Kuvaa ryhmän korkeudelta

Jos asettelet kuvattavan ryhmän korokkeelle, esim. portaisiin, on tärkeää, että myös itse pääset samalle korkeudelle, ettet tule kuvanneeksi alaviistosta. Se nimittäin vääristää perspektiiviä.

4. Huomioi kuvattavien pituus

Älä asettele kuvattavia olkapäät kiinni toisissaan pitkäksi riviksi vaan hieman vapaampaan muodostelmaan. Hyödynnä kuvattavien eri pituuksia, niin muodostelmasta tulee dynaamisempi. Yleensä pisin takana -asetelma toimii parhaiten.

Lue myös: 4 niksiä hyviin poseerauksiin

Kuvattavat on jaettu kahteen riviin, mutta rivit ovat lähes saman korkuiset.
Vältä suoria linjoja

Jaa kuvattavien rivit eri korkeuksille. Se tuo kuvaan dynamiikkaa.

© Shutterstock

5. Ota kaikki mukaan kuvaan

Muista käydä katseellasi läpi ryhmän jokainen jäsen. Jos he näkevät kameran, näkee kamerakin yleensä heidät. 

6. Sovella kolmiosääntöä

Asettele kuvattavat kolmion muotoon, varsinkin, jos ryhmä on pieni. Alaosan tulee olla leveämpi eli siinä saa olla enemmän ihmisiä, kun taas ylös riittää yksikin ihminen.

Tämä pätee erityisesti sellaisiin ryhmäkuviin, joissa kuvattavat ovat hyvin lähellä toisiaan.

Kolmion muotoon sommiteltu ryhmä.
Kokeile kolmiomaista asetelmaa

Ryhmäasetelman tulee olla alhaalta leveä ja ylhäältä kapea. 

© Shutterstock

7. Ota erilaisia kuvia

Jos kyseessä on ryhmäkuva häistä ja morsiuspari on keskellä, ota yksi kuva, jossa kaikki katsovat kameraan, ja yksi, jossa kaikki katsovat morsiuspariin. 

Älä kuitenkaan heittäydy yliluovaksi, jottei kuvista tulisi levottomia ja hölmöjä.

8. Viljele huumoria

Pienemmissä ryhmäkuvissa ilmeikkyys ja vuorovaikutus toimii paremmin kuin totisuus. Ole rento ja heitä kuvattaville hauskaa läppää, niin hekin rentoutuvat.

Lue myös: 3 vinkkiä parempaan valoon muotokuvissa

9. Kuvaa sarjoja

Ota monia kuvia peräkkäin ja vieläpä jalustalta, niin voit kuvankäsittelyvaiheessa pelastaa tilanteen, jos jollain kuvan henkilöistä on silmät kiinni tai muuten pöhkö ilme naamallaan.

10. Ota tilanne haltuun

Jos kuvaaja ei johda tilannetta ja pyydä kuvattavia haluamaansa muodostelmaan, on seurauksena kaaos. Säilytä kuitenkin hyvä tuulesi ja hymyile, sillä se tarttuu.

11. Älä rajoitu tavanomaiseen

Sinun ryhmäkuviesi ei tarvitse olla samanlaisia kuin muut. Jos keksit hyvän idean, suunnittele se ennen toteutusta. 

Kannattaa kuitenkin varmuuden vuoksi ottaa se ns. tavallinen ryhmäkuva ensin, jos luova ideasi ei sattuisikaan toimimaan käytännössä. Ja jos ryhmässä on pieniä lapsia, kannattaa toimia joutuisasti.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!