akvaariokala

Sopivilla kamera-asetuksilla voidaan akvaariokaloista saada upean värikkäitä kuvia.

© Shutterstock

Näin kuvataan akvaariokaloja

Kauniita ja laadukkaita valokuvia eksoottisista kaloista voi saada yllättävänkin läheltä. Tässä asiantuntijan vinkit akvaariokalojen kuvaamiseen.

perjantai 10. toukokuuta 2019

Vaikka et olisi sitä valokuvaajatyyppiä, joka sonnustautuu märkäpukuun ja sukeltaa kameraoineen syvyyksiin, voit silti saada hyviä kalakuvia.

Varsinkin, jos omistat akvaarion tai jos joku tuntemasi ihminen omistaa sellaisen. Hyvien kalakuvien vaatii vain hieman suunnittelua ja sopivat kuvausasetukset.

Lue myös: 5 vinkkiä parempiin vedenalaiskuviin

Suunnittele akvaariokuvat

Akvaariokuvauksen suunnittelussa tulee huomioida ympäristö, kalojen käyttäytyminen sekä oma liikkuminen ja oleminen. Tässä pieni muistilista.

Rauhaa ja pimeyttä

Luonnollista miljöötä pitää hieman rakennella, jotta akvaariokuvat näyttäisivät realistisilta, ja akvaarion seinälasien on oltava täysin puhtaat. Muista myös, että kalat ovat vilkkaimmillaan ruokinta-aikana. Anna kameran olla akvaarion vieressä noin tunnin ajan ennen kuvausta, jotta kalat ehtivät tottua siihen.

Pukeudu mustiin vaatteisiin ka käsineisiin, jottei valokuviin syntyisi heijastumia kuvaajasta.

Peitä akvaarion sivut tummalla muovilla tai kartongilla kalan rauhoittamiseksi. Sammuta kaikki muut valot paitsi akvaariolamppu, jotta ympäristö on mahdollisimman tumma. Väännä vesipumppua pienemmälle kuvauksen ajaksi, jotta vedessä on rauhallista. Väännä se takaisin heti kuvauksen jälkeen.

Anna kalojen tulla akvaarion lasin lähelle

Jotta kuvista tulisi mahdollisimman teräviä, pitää kalojen olla aivan lasin lähellä.

Kaloja voi varovasti ohjata esim. puutikulla.

Kalojen piiloutumisen vesikasvien taakse voi estää lasilevyllä, joka ei kuitenkaan näy valokuvissa.

Totuttuaan kuvaajaan ja kameraan kalat tulevat lasin lähelle.

© Shutterstock

Oikeat kamera-asetukset akvaariokuvaukseen

Ensimmäinen asia on valaistus. Jotkut käyttävät ylhäältä ja sivuilta valaisevia lamppuja, mutta suora salama käy myös oikein hyvin.

Valitse suljinajaksi 1/250 sekunti. Se riittää kalojen liikkeen pysäyttämiseksi kuvissa. Jos kuvaat lyhyemmillä ajoilla salaman kanssa, muista lyhyiden aikojen salamatäsmäys.

Lue myösNäin toimii salamatäsmäys

Varo salamavalon heijastumista

Salamavalon heijastus ei näy kuvissa, kun kuvataan tarpeeksi lähellä lasia. Jos heijastuksia tuppaa kuitenkin syntymään, zoomaa pitemmälle polttovälille ja suuntaa kameraa hieman alaviistoon.

Pidä polttoväli kuitenkin kohtuullisena, siis lähellä normaalioptiikkaa eli kinokoon viittäkymmentä millimetriä, jottei vääristymiä pääse syntymään.

Aseta kameran valkotasapaino 4000 kelviniin tai päivänvalolle, niin värintoisto on luonnollinen.

Lue myösValkotasapainoasetusten käyttö

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!