Siluettikuvassa koira ja tyttö

Siluettikuvat perheenjäsenistä ja lemmikkieläimistä tuovat vaihtelua perhealbumeihin.

© Shutterstock

6 vinkkiä tunnelmallisiin siluettikuviin

Valokuvat tummista silueteista ovat kauniita ja silmäänpistäviä. Annamme kuusi vinkkiä, joiden avulla voit saada tällaisia kuvia.

maanantai 15. lokakuuta 2018

1. Valitse neutraali tausta

Ensiksi täytyy löytää tausta ja valo, jota vasten kuvattavan kohteen siluetti erottuu selvästi.

Usein tällaiset kriteerit täyttävä kuvauspaikka löytyy veden ääreltä, jonne horisontti näkyy avoimena. Taustalla ei ole häiritseviä rakennuksia taikka puita, vaan huomio kiinnittyy mustaan siluettiin.

Siluetteja kannattaa kuvata silloin, kun aurinko paistaa matalalta, eli erityisesti auringon nousun ja laskun aikoihin. Syksy ja talvi ovat erinomaista aikaa siluettien kuvaamiseen, sillä aurinko paistaa silloin alhaalta suuren osan valoisasta ajasta.

Kun aurinko on suunnilleen kohteen takana, kuvaan saadaan sellainen siluetti, jonka tummissa osissa ei näy käytännöllisesti katsoen mitään yksityiskohtia – kuvahan on valotettu kirkkaiden osien mukaan.

Sisätiloissa kuvattava henkilö kannattaa sijoittaa ikkunan tai jonkin muun voimakkaan valonlähteen kuten lampun eteen.

mies siluetti horisontti auringonlasku

Huomio kiinnittyy terävään siluettiin neutraalin taustan ansiosta.

© Shutterstock

2. Valitse selväpiirteinen hahmo siluetiksi

Siluettikuvaukseen sopivat parhaiten sellaiset kohteet, joilla on selväpiirteinen, helposti siluettikuvastakin tunnistettava hahmo. Silloin katsojan ei tarvitse pähkäillä, mitä kuva esittää.

Siluettien paljous ja monimuotoisuus pilaa kuvan helposti ja sekoittaa katsojan.

Sopivia kohteita ovat esimerkiksi rakennukset, erilaiset rakennelmat sekä ihmiset. Siluettikuvat perheenjäsenistä ja lemmikkieläimistä tuovat mukavasti vaihtelua perheen kuvakokoelmiin.

Lentävä lintu on niinikään hyvä siluettikuvan kohde.

> Lue myös: Näin kuvataan lentävä lintu

Siluettikuvassa lintu

Lentävä lintu on niinikään hyvä siluettikuvan kohde. 

© Shutterstock

3. Sommittele aurinko kohteen taakse

Sommittele kuva niin, että aurinko paistaa kuta kuinkin suoraan pääkohteen takaa.

Tällöin tausta valottuu oikein, mutta kuvan etualalla oleva pääkohde, johon ei lankea suoraa valoa, alivalottuu mustaksi, ja tuloksena on onnistunut siluettikuva.

Valonmittaus onkin siluettia kuvattaessa avainasemassa. Kannattaa käyttää pistemittausta ja mitata valo hiukan itse auringon vierestä, koska tällöin saadaan siluettikuville tyypilliset valoisuussuhteet.

Koko kuva-alan huomioiva matriisimittaus tekee valotuksesta kompromissin kirkkaiden ja tummien kohtien välillä, jolloin siluetiksi tarkoitettu pääkohde ylivalottuu. 

Siluettikuvassa lapset auringonlaskussa

Aurinko on sommiteltu osittain lasten taakse.

© Shutterstock

4. Kuvaa siluetit käsisäädöillä

Siluettikuvia otettaessa täytyy valottaa valoisan taustan, ei pääkohteen mukaan, koska tämän tulee toistua mustana eli siis alivalottua.

Tämän takia valotus on syytä tehdä manuaalisesti. Koekuvien ottamisen jälkeen valotusta on silloin helppo korjata suuntaan taikka toiseen.

Valitse pieni ISO-herkkyys, kuten 100 tai 200, ja aseta valkotasapainoksi päivänvalo tai noin 5500 Kelviniä, niin saat päivänvalon lämpimät sävyt talteen.

Voit myös käyttää aukon esiasetusta (A tai Av), jolloin kamera kylläkin säätää valotusta muuttelemalla suljianaikoja.  

5. Vältä haloilmiöt siluettikuvissa

Jos kamera säädetään tallentamaan mahdollisimman teräviä jpeg-kuvatiedostoja, kameran sisäinen kuvankäsittelymekanismi lisää kontrasteja pyrkiessään terävöimään kuvia.

Tämä saattaa aiheuttaa siluettikuvien tummien ja kirkkaiden alueiden rajakohtiin rengasmaisia valoilmiöitä, joista käytetään nimitystä halo. Tämä voidaan välttää vähentämällä terävöintiä kameran valikosta.

Suosittelemmekin kuvaamista raakamuodossa (raw), jos mahdollista. Silloin kontrasti ja terävyys voidaan kaiken muun tapaan säätää kuvankäsittelyvaiheessa. 

6. Suojaa silmiä ja kuvakennoa auringolta

Siluetteja kuvattaessa aurinko paistaa matalalta. Silloin – ja yleensäkin – on aurinkoon katsomista kameran etsimen läpi ehdottomasti vältettävä, koska muutoin silmä voi vahingoittua.

Tämän vuoksi siluettikuvat on syytä sommitella ja tarkentaa kameran takanäytön eli nk. suorakatselun (engl. live view) kautta.

Kameraa ja objektiivia ei muutenkaan ole hyvä suunnata kohti aurinkoa pitemmiksi ajoiksi, koska se voi vahingoittaa kameran kuvakennoa. 

Toimitus suosittelee: 100 vinkkiä ja kurssia kuvankäsittelyyn

Oletko täysin perillä siitä, kuinka valokuvien värisävyjä tai terävyyttä hallitaan kuvankäsittelyssä?

Jos et, se voisi olla syytä oppia. Digikuvalla on mistä tarjota kuvankäsittelyaiheinen kurssikirja nimeltä 100 vinkkiä ja kurssia Photoshopiin, Lightroomiin ja Elementsiin. Kirja on tehty niin, että se sopii hyvin eritasoisille kuvankäsittelijöille aloittelijoista rutinoituneisiin tekijöihin, jotka ottavat kuvansa raakatiedostoina.

Kirjan yksityiskohtaisten, vaihe vaiheelta etenevien ohjeiden avulla onnistut käsittelemään kuvasi uudelle tasolle. Kursseissa käydään läpi eri toiminnot, säätömahdollisuudet ja tehosteet.

> Nyt saat kurssikirjan sekä kolme numeroa Digikuvaa yhteishintaan 14,90. Napsauta linkkiä ja lue lisää.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!