Nainen valokuvaa kirsikkapuita

Kauniit kirsikkapuut kukkivat huhtikuusta toukokuuhun.

© Shutterstock

Näin kuvaat kevättä

Uusi ihana vuodenaika odottaa sinua ja kameraasi. Kevät on tullut ja sen mukana hyvät valokuvausmahdollisuudet. Tässä on viisi parasta vinkkiämme upeiden kevätkuvien ottamiseen.

maanantai 8. toukokuuta 2023

Kevät tuo mukanaan paljon valoa ja viihdymme enemmän ulkona. Ota siis kameravarusteet esiin ja lähde ulos. Tässä on viisi parasta vinkkiämme upeiden kevätkuvien ottamiseen juuri nyt.

1. Hyödynnä vastavalo

Kevään myötä monet haluavat nauttia auringon lämmöstä ulkona. Voit kuvata ihmisvilinää vastavalossa, jolloin saat lämpimät sävyt mukaan kuvaan. 

Valoa vasten kuvattaessa on kuitenkin vaarana, että kuvaan muodostuu voimakkaita kontrasteja. Voit välttää valoisien alueiden puhki palamisen käyttämällä histogrammia apunasi. 

Histogrammin käyttö

  • Avaa se napsauttamalla info-painiketta tai nuolinäppäimiä, kun kuva on näkyvissä kameran näytöllä. 
  • Valitse valotus, joka on aivan palaneiden huippuvalokohtien reunoilla. Histogrammin pylväiden tulee siis sijaita enimmäkseen oikeassa reunassa ja koskettaa juuri ja juuri reunaa. 

Jos käytät tätä valotusmenetelmää, myös kuvan tummilla alueilla näkyy enemmän yksityiskohtia. 

Valovoimaisella objektiivilla voit kuvata myös illalla. Kuvatessasi täydellä aukolla saat kuviin myös minimaalisen syväterävyyden. Siten voit esimerkiksi eristää yksittäiset auringon valaisemat kasvot kuvan keskellä, jolloin kuvasta tulee rauhallisempi.

Lue myös: 3 vinkkiä °vastavaloon kuvaamiseen

Kukkia vastavalossa

Jos kuvaat vastavaloon, voit luoda unenomaisen ja pehmeän ilmeen etualalla oleville kukille.

© Shutterstock

2. Vältä heijastuksia lisävarusteiden avulla

Kukkakuvia valokuvattaessa kannattaa valita yksinkertaisia väriyhdistelmiä ja toisiaan täydentäviä värejä, kuten keltaista ja sinistä tai punaista ja vihreää. Käytä vastavalosuojaa välttyäksesi häikäisyltä. 

Häikäisy on auringonvaloa, joka osuu etulinssiin ja leviää linssin elementtien läpi vähentäen kontrastia ja värikylläisyyttä. Valo voi myös luoda kuviin suuria valopilkkuja. 

Käytä tarvittaessa polarisaatiosuodinta, sillä se voi poistaa lehtien heijastukset ja lisätä värien kylläisyyttä. Suodatus himmentää kuvaa noin puolentoista aukkoaskeleen verran.

Lue myös: Ota parempia valokuvia polarisaatiosuotimella

Auringonsäteet näkyvät puiden läpi

Kauniit auringonsäteet näkyvät puiden läpi luoden lähes yliluonnollista valoa.

© Shutterstock

3. Säteet esiin

Valoilmiön löytäminen saattaa vaatia metsästämistä, mutta kauniit auringonsäteet voivat näyttää todella upeilta. 

Valonmittaus voi olla tällöin todella tärkeää, sillä tämänkaltaiset kuvat alivalottuvat helposti voimakkaan vastavalon takia. Siksi valo kannattaa mitata keskisävyistä, jotta vältetään sekä yli- että alivalottuminen.

Näin saat säteet erottumaan kuvassa

  • Valitse kamerasta keskipainotettu valonmittaus.
  • Suuntaa kamera alueelle, joka ei ole varjossa eikä auringonvalossa.
  • Paina valotuksen lukituspainiketta, sommittele kuva ja laukaise.

4. Kuvaa kirsikkapuita ilman ihmisiä

Yksi kevään upeimmista kuvauskohteista on japanilaisten kirsikkapuiden kukinta. Suurin haaste voi olla löytää oikea hetki niiden valokuvaamiseen, sillä niiden kukinta vetää ihmisjoukot liikkeelle. 

Olemme yrittäneet itse muutaman kerran, ja onnistuimme toisella kerralla, koska olimme liikkeellä varhain aamukuudelta. On kuitenkin toinenkin fiksu menetelmä. 

Jos ihmisiä on liikaa, voit käyttää harmaasuodinta ja pidentää valotusaikaa reilusti. Se sumentaa ihmiset siinä määrin, että he katoavat lähes kokonaan, kun taas valotusaikana paikallaan olleet kohteet näkyvät kuvassa. 

Muista käyttää jalustaa. On hyvä kuvata tyynellä säällä, sillä tuulen aiheuttama kukkien liike sumentaa nekin epätarkoiksi. 

>Lue myös: 5 vinkkiä parempiin maisemakuviin

Kirsikkapuita

Japanilaisten kirsikkapuiden kukat ovat värikäs elämys.

© Shutterstock

5. Kuvaa sumua teleobjektiivilla

Keväällä muodostuu niin sanottua siirtymäsumua, kun lämmin ja kostea ilma liikkuu kylmän maanpinnan tai järven yli. Tällainen sumu on paksua ja sitä näkee erityisesti sään vaihdellessa.

Käytä tehokasta, esim. 200 mm:n teleobjektiivia, johon voit halutessasi lisätä myös 2,0x-telejatkeen. Pitkä polttoväli puristaa perspektiivin kokoon, jolloin sumu näyttää paksummalta ja kuvan eri elementit näyttävät olevan samalla tasolla. 

Kun olet saanut ikuistettua täydellisen kevätaiheen, voit osallistua kuvauskilpailuumme.

Sumuinen järvi

Salaperäinen sumu on upea kohde kaikille maisemakuvaajille.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!