Vanha nyrkkisääntö kuuluu: pidä aurinko selän takana. Todellisuudessa juuri tätä sääntöä rikkomalla voi syntyä upeita kuvia.
Vahvassa vastavalossa voidaan tehdä hienoa jälkeä. Kameraa on kuitenkin käytettävä oikein ja varsinkin sommitteluun on panostettava kunnolla.
Tässä 3 ohjetta vastavalossa kuvaamiseen.
1. Kuvaa oikeaan aikaan
Paras aika vastavalossa kuvaamiseen on kohta aamunkoiton jälkeen ja vähän ennen auringonlaskua. Valo on silloin pehmeää ja taivas dramaattisempi. Muotokuvissa vältetään se, että malli joutuu siristelemään silmiään.
Jos on tarkoitus tehdä siluettikuvia esim. auringonlaskussa, vastavaloa voidaan käyttää siihenkin. On kuitenkin tärkeätä irroittaa kohde taustasta.
Pistemittausta kannattaa käyttää. Muuten tausta voi ylivalottua.
> Lue myös: Näin käytetään pistemittausta

Vastavalossa syntyy hyviä kuvia, kun kuvataan tunnistettavia kohteita auringonlaskussa.
© Shutterstock2. Sommittele aurinko sivulle
Voi olla tarpeen sommitella aurinko kuvan sivulle. Kuva paranee usein, kun aurinko ei ole keskellä, koska silloin kuvakennolle ei tule niin paljon valoa.
Tällaisessa sommmittelussa voidaan myös kohteen varjoja käyttää aktiivisesti.
Jos sekä kohteen että taustan valottaminen tuntuu vaikealta, voidaan valotusta haarukoida. Sama kuva valotetaan siis monella eri tavalla, jolloin sekä valo- että varjokohtiin saadaan sävyjä.
> Lue myös: 4 tapaa lähestyä auringonlaskua

Auringonsäteitä voidaan korostaa ottamalla aurinko kuvaan vain osittain. Näin valo tulee kuvaan niin, että säteet tulevat näkyviin.
© Shutterstock3. Heijastuksilla syntyy hienoja vastavalokuvia
Kuka väitti, että vastavalokuvassa on oltava etualalla maata ja kasveja ja taustana selkeä taivas? Erilainen kuva syntyy, kun mukaan otetaan järven, lahden tai meren heijastus.
Auringon leikki vedenpinnassa synnyttää paljon mielenkiintoisemman etu- tai keskialan tahi taustan. Vaikutelma on täysin erilainen siitä riippumatta, kuinka suuri veden osuus sommitelmassa on.
> Lue myös: 7 hyvää maisemakuvausvinkkiä

Vedestä heijastuva pääkohde on jo sinänsä vahva kuvausaihe. Siksi sommitelma kannattaa pitää siistinä ja välttää liikoja elementtejä.
© Shutterstock