Auringonlasku pistemittaus

Pistemittauksen avulla saadaan oikein valottuneita siluettikuvia vastavaloon kuvattaessa.

© Shutterstock

Valonmittaus: näin käytetään pistemittausta

Kameran valonmittausjärjestelmän oletusasetus on arvioiva eli matriisimittaus, jolloin valo mitataan koko kuva-alalta. Pistemittausta käytettäessä valo mitataan ainoastaan yksittäisistä, pistemäisistä kohdista kuva-alan keskellä. Näin valo voidaan mitata hyvin tarkasti.

tiistai 17. huhtikuuta 2018 teksti P. Siersbæk

Kameran valonmittauksen tehtävä on varmistaa, että kuvat valottuvat oikein. 

Kameran valonmittausjärjestelmän oletusasetus on arvioiva eli matriisimittaus, jolloin valo mitataan koko kuva-alalta. 

Useimmiten se toimii hyvin, mutta joissain tilanteissa valo on syytä mitata tietystä kohdasta, pieneltä alueelta, jotta lopputulos olisi toivotun kaltainen.

Pistemittausta käytettäessä on mitattava alue vain 3–5 prosenttia kuva-alasta. 

Pistemittaus valonmittausmenetelmänä on tarkka ja luotettava, eikä siihen vaikuta kuva-alan kokonaisvaloisuus tai ympäröivä valo. Mittausalue näkyy ympyrämäisenä alueena kameran etsimessä keskellä.

Sopivia käyttötilanteita pistemittaukselle

Pistemittaus sopii vastavaloon kuvattaessa, jolloin kameran (koko kuva-alaa) arvioiva valotusautomatiikka voi hämääntyä kirkkaan auringon takia. 

Silloin kuvista tulee yleensä alivalottuneita eli keskimäärin liian tummia – nimenomaan pääkohteen eli esim. etualalla seisovan ihmisen osalta. Pistemittauksen avulla tällaiset tapaukset voidaan eliminoida etukäteen. 

Jos kuva-alalla on suuria tummia alueita, pyrkii matriisimittaus tekemään niistä niin valoisia, että niissä näkyy sävyeroja, jolloin kuva ylivalottuu. 

Kannattaa siis valita pistemittaus ja mitata valo jostain kirkkaudeltaan keskiharmaasta kohdasta, hieman vaaleammasta kuin ruohikko. 

Pistemittauksella kuva voidaan siis valottaa jonkin tietyn kohdan mukaan. Jos kuvaat Kuuta ja haluat sen yksityiskohtien erottuvan kuvissa, mittaa valo kuunpinnan kirkkaasta kohdasta.

Kuu pistemittaus valonmittaus

Jos kuvaat Kuuta ja haluat sen yksityiskohtien erottuvan kuvissa, mittaa valo kuunpinnan kirkkaasta kohdasta. Arvioivalla eli matriisimittauksella kamera ylivalottaa kuvan ja kuunpinta palaa puhki.

© Shutterstock

Näin sitä käytetään

Useimmissa kameroissa on oma painike valonmittausmenetelmän valinnalle. Usein painikkeessa on neljä valkoista neliötä ja piste keskellä. 

Joissain kameroissa valonmittausmenetelmän painike on sama kuin automaattitarkennuspainike. 

Paina se pohjaan ja valitse pistemittaus säätökiekolla tai nuolinäppäimillä. 

Pistemittaus löytyy myös kameran valikon kautta.

pistemittaus valonmittaus canon

Pistemittausta osoittava kuvake näkyy näytöllä tai valikossa mustana pisteenä neliön päällä.

© Canon

Vie pistemittausalueen keskikohta siihen kohtaan kuva-alaa, jonka mukaan haluat valottaa kuvan eli jonka tulee toistua kuvassa kirkkaudeltaan keskiharmaana. Joissain ammattilaiskameroissa voidaan asettaa mittauspiste seuraamaan tarkennuspistettä, mutta useimmat kamerat mittaavat valon keskellä olevasta pisteestä.

Jos mitattava kohta ei ole kuva-alan keskellä, mittaa valo ensin haluamastasi kohdasta, lukitse sitten valotus sille tarkoitetulla tai ohjelmoidulla painikkeella ja ota kuva. 

Joskus tällaisissa tilanteissa voidaan tarvita myös valotuksenkorjauspainiketta.

> Nyt saat 3 numeroa Digikuvaa + voimakkaan kiikarin sekä kaikki tilaajaetumme hintaan 14,90. Tutustu tarjoukseen täällä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!