MOKA, jota ei saa toistaa

Oppikaamme virheistä – tässä toimituksen tunnustukset

Meillä kaikilla on joskus ollut huonoa onnea kameran kanssa – mutta on suuri ero sillä, mokaileeklo kotona vai erämaassa.

perjantai 30. syyskuuta 2016

Mitä kokeneempi ja parempi valokuvaaja, sitä nolompaa on, jos hän tekee kardinaalimunauksia kuvauskalustonsa kanssa. Tässä muutamia toimittajiemme kuvausmokia.

Kamera lumihangessa

Luontokuvaaja Morten Hilmer on uransa aikana tehnyt monia pitkiä kuvausretkiä.

Morten oli Grönlannin itäosissa kuvausmatkalla, kun koiravaljakon reitille osui syvää lunta. Hän halusi hypätä kyydistä, mutta kameran objektiivi oli kiinnitetty huonosti, joten hypätessä käteen jäi vain teleobjektiivi. Nikon D3S bajonetteineen lensi kaaressa paksuun kinokseen.

Kameran taas löytyessä rungon sisällä oli niin paljon lunta, ettei sitä saanut ravisteltua pois.

Hilmer puhdisti kameran, kääri rungon pyyhkeeseen ja asetti sen kaminan päälle. Kuivaamisen jälkeen ainoa hankaluus oli se, että kenno oli täynnä läiskiä, eikä mukana ollut puhdistustarvikkeita. Kennon sai puhdistettua jotenkuten talousspriillä, luottokortilla kaapimalla ja kankaanpalasella.

> Lue myös: Vältä kuvatessasi näitä kolmea asiaa

Huolimaton

Päätoimittaja Klaus Nygaard kuvasi muutama vuosi sitten Arizonan Sedonassa. Kun hän vaihtoi objektiivia, Tele tarttui huolimattomasti käsitellessä takintaskuun.

Kallis objektiivi putosi muutaman metrin jyrkännettä alas päätyen pieneen halkeamaan.

Tele piti sen jälkeen ääntä, ja zoomaus toimi oikkuillen. Objektiivin korjaaminen maksoi maltaita, ennen kuin sitä pystyi taas käyttämään.

Tarkista ennen matkaa

Koko kuvauskaluston toimivuus on aina syytä tarkista ennen kuvausmatkalle lähtöä.

Tämän oppi Karsten Bidstrup kovalla tavalla, kun hän lähti kuvausretkelle Etelänapamantereelle eikä ensin kokeillut kiireessä vastikään nettikaupasta ostamiaan kuvaushanskoja.

Sormien liikuttaminen oli työlästä ja ompelukset kulmikkaita, ja kameran painiketta painaessa kävi niin, että sormi osui viereiseenkin painikkeeseen. Niinpä hän tuli ISO-arvoa säätäessään asettaneeksi kameran ottamaan keskikoon jpeg-kuvia.

Nykyisin hän kuvausmatkalle lähtiessään tarkistaa ja kokeilee kaiken etukäteen.

Tilaajana voit lukea koko artikkelin sivun ylälaidassa olevan Wype-sovelluksen kautta mobiililaitteilla.

> Tilaa Pohjoismaiden suurin valokuvauslehti Digikuva

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!