Muotokuva, jossa on valomaalaustekniikalla kuvattuja hohtavia viivoja
© Shutterstock

Saat luovia muotokuvia kuituoptisen sauvan avulla

Valomaalaus on luovia kuvia haluavien valokuvaajien suosiossa. Edullisen valosauvan avulla voit aloittaa upeiden muotokuvien ottamisen.

perjantai 30. syyskuuta 2022 teksti H. Anderson

Harvat valokuvaajat tietävät, että monissa lelukaupoissa on nerokas valonlähde luovalle valokuvaajalle, joka pitää valomaalauksesta.

Kyseessä on kuituoptinen valo, joka on saatavana sekä lamppuina että sauvoina. Se toimii siten, että lampusta kulkee valo johtojen kautta sauvan päihin asti. 

Se luo aivan erityisen valaistuksen, joka sopii erinomaisesti upeiden valomaalattujen kuvien ottamiseen, kuten artikkelin yläosassa oleva kuva osoittaa. 

Aloita valomaalaus

Valomaalaus ei ole vaikea laji, mutta se voi vaatia hieman kokeiluja. Se tekee kohteiden kuvaamisesta jännittävää. 

On monia erilaisia aihetyyppejä, jotka vain paranevat valomaalauksen avulla.

Jos maisemakuvat ovat oma juttusi, voit lisätä niihin nostetta maalaamalla valolla näkymän läpi. Arkkitehtuurikuvissa voit hallita sataprosenttisesti, miten valo osuu kohteeseen. 

Jos olet tottunut ottamaan esimerkiksi muotokuvia, voit antaa niille vahvan ja luovan piristysruiskeen valomaalauksen avulla. 

Kuituoptisen sauvan avulla voit nimittäin piirtää mallin kasvon muodot ja ääriviivat hohtavilla viivoilla siveltimen tavoin. 

Se voi tuottaa vaikuttavia tuloksia hyvin pienillä kuluilla. Se onnistuu jopa omakuvissa, jos asetat kameran itselaukaisimen esimerkiksi kahdeksi sekunniksi.

> Lue myös Kameran kauko-ohjaus

valomaalaus kuituoptisella lampulla tuottaa upeita kuvia

Kuituoptisia valoja käytetään usein hienoina yövaloina lapsille ja teini-ikäisille, ja niitä voi yleensä ostaa lelukaupoista tai verkosta. 

© Shutterstock

Näin säädät kamerasi 

Kaikki valomaalaustavat vaativat yleensä erittäin pitkiä 10, 15 tai 30 sekunnin valotusaikoja, ja usein vielä enemmänkin. 

Valomaalauksen kannalta tärkein ominaisuus on bulb-kuvaustila, jonka avulla voit pidentää valotusaikaa yli 30 sekuntiin.  

Saat parhaan muotokuvan, kun kiinnität kameran jalustaan ja asetat itselaukaisimen viiveajaksi kaksi tai kymmenen sekuntia.

Sen jälkeen valotusajaksi voidaan säätää 30 sekuntia, kun himmenninaukko on mahdollisimman suuri ja ISO-arvo on asetettu AUTO-tilaan. 

Kun painat laukaisinta, voit käyttää kuituoptisia valoja siveltimenä valon maalaamiseen niihin kohtiin muotokuvaa, joiden haluat olevan kirkkaimpia. 

Älä anna valon jäädä pitkäksi aikaa mihinkään kohtaan, vaan pidä sitä tasaisessa liikkeessä, mallisi yläpuolella ja taustalla paikoissa, joihin haluat valoa. 

Jos ISO-arvosta tulee automatiikalla erittäin korkea – yli 800 – voit asettaa sen manuaalisesti esimerkiksi arvoon 100 tai 200 ja säätää valotusajan yli 30 sekuntiin käyttämällä bulb-toimintoa. 

> Lue lisää Luo taianomaisia kuvia maalaamalla valolla

pimeässä hohtavat sauvat sopivat täydellisesti valomaalaukseen ja luovat tunnelmallisia iltakuvia

Jos et löydä kuituoptisia sauvoja, voit käyttää pimeässä hohtavia sauvoja tai valotikkuja.

© Shutterstock

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!