Valokuvaaja seisoo ja käyttää 24–70 mm:n vakiozoomobjektiivia
© Shutterstock

Siksi tarvitset 24–70 mm:n objektiivin

Myös vakiozoomiksi kutsuttu 24–70 mm:n objektiivi on yksi suosituimmista objektiiveista. Lue parhaat selitykset objektiivin suosiolle ja hyvät syyt, joiden takia sinunkin kannattaa hankkia sellainen.

keskiviikko 24. elokuuta 2022 teksti H. Anderson

Valokuvaajien objektiivihankintojen kärkilistalla on korkeimmalla 24–70 mm:n vakiozoom. Siihen on monta syytä. 

Tässä artikkelissa tarkastelemme joitakin niistä lähemmin ja kerromme, miksi sinun kannattaa harkita sellaisen lisäämistä kokoelmaasi. 

Toisinaan törmää vakiozoomeihin, joiden polttoväli on esimerkiksi 28–75 mm, ja ne toimivat yleisesti ottaen lähes samoin kuin 24–70 mm:n mallit. Voit siis jatkaa lukemista, jos harkitset sellaisen objektiivin hankintaa.

1. Erinomainen arkkitehtuurin ja maisemien kuvaukseen 

Tärkein syy ostaa vakiozoom on objektiivin tarjoama kuvausalue. 

Koska se kattaa useiden suosittujen kiinteiden objektiivien polttovälit, voit saada useita eri näkökulmia samaan kohteeseen liikkumatta paikaltasi. 

Maisemien ja arkkitehtuurin kaltaisissa kuvausaiheissa ei aina ole mahdollista ottaa askelta eteen- tai taaksepäin, ja silloin objektiivi tulee apuun. 

Vakiozoomobjektiivissa on samassa paketissa muun muassa 24 mm:n laajakulmaobjektiivi, 50 mm:n vakio-objektiivi ja 70 mm:n lyhyt teleobjektiivi. Sen avulla voidaan saada mukaan koko rakennus ja ympäristö objektiivin laajakulmalla, kun taas telellä voidaan zoomata arkkitehtuurisiin yksityiskohtiin, jotka tekevät rakennuksesta ainutlaatuisen.

Muut kuvauskohteet, kuten urheilu ja muotokuvat, vaativat usein pidemmän polttovälin, jolloin kannattaa suosia 70–200 mm:n objektiivia. 

> Lue myös: Siksi tarvitset 70–200 mm:n objektiivin

laajakulmalla saa upeita arkkitehtuurikuvia

Vakiozoom sopii hyvin kaupunkilomalle, koska se on terävä objektiivi, jolla saa upeita arkkitehtuurikuvia, kuten tämän.

© Shutterstock

2. Sopii hyvin juhliin ja paraateihin

Vakiozoomin laaja polttovälialue antaa myös mahdollisuuden valokuvata monenlaisissa tilanteissa vaihtamatta objektiivia, kuten esimerkiksi ristiäisissä tai häissä.  

Tästä syystä monet häävalokuvaajat luottavat 24–70 mm:n objektiiviinsa, jossa voi käyttää suurinta F2,8-aukkoa kaikilla polttoväleillä.

Suhteellisen suuri aukko varmistaa myös sen, että kameran automaattitarkennusjärjestelmä pysyy paremmin mukana myös hämärässäkin valaistuksessa, joka on yleistä juhlatilanteissa. 

Juhlava kuva tanssivista nuorista, valokuvaustekniikka, valokuvaus vakiozoomilla

Juhlat, savu ja värit asettavat kameran koetukselle, joten suosittelemme käyttämään auto-ISO-asetusta ja pistemittausta parhaiden tulosten saamiseksi. 

© Shutterstock

3. Suuri aukko sumentaa taustaa  muotokuvissa

Viimeinen syy, miksi vakiozoom on ehdoton valokuvausrepussa, on mahdollisuus kuvata upeita muotokuvia liikkeellä ollessasi. 

Useimmissa vakiozoomeissa on suurimmillaan F4.0- tai F2.8-aukko, ja jos käytössäsi on F2.8, upeiden muotokuvien luominen on helppoa. 

Kun objektiivissa käytetään yli 50 mm:n polttoväliä ja kohde on riittävän lähellä, tausta sumenee upean pehmeäksi. 

Sillä on monia etuja, sillä taustasumennus ohjaa muun muassa katseen kuvauskohteeseen taustan sijaan. 

> Lue lisää: Mitä suuri aukko tarkoittaa?

Muotokuvauksessa saadaan sumea tausta valokuvalle, jossa on mies matkapuhelimen kanssa

Normaalisti emme suosittele suorien viivojen sijoittamista niin, että ne osuvat kohteen päähän tai kaulaan, mutta suurta aukkoa käyttäessä virhe ei ole niin ilmeinen. 

© Shutterstock

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!