© Göran Strand

Erityisen näyttäviä kuutamokuvia

Tähtitaivaan ilmiöihin erikoistunut ruotsalaisvalokuvaaja Göran Strand on nähnyt monenlaisia ilmiöitä yläilmoissa, mutta mutta nyt hänkin on saanut nähdä urallaan jotain aivan uutta. Vai mitä olette mieltä näistä kuvista?

keskiviikko 25. tammikuuta 2017 teksti LH

Ruotsalaisen Göran Strandin upeita valokuvia on julkaistu monissa lehdissä ympäri maailman sekä näytetty televisiossa ja käytetty postimerkeissä. 

Hän on kuvannut taivaan ilmiöitä revontulista auringonpimennykseen, mutta tällaista ilmiötä hän ei ole kuvannut eikä edes nähnyt ennen kuin runsas kuukausi sitten. Kyseessä on kuun sumunkaari, jota kutsutaan myös kuunkaareksi.

Mikä on kuun sumukaari?

Kuun sumukaari eli kuunkaari muodostuu sateenkaaren tavoin, kun valonsäteet osuvat vesipisaroihin. Tässä valonlähteenä on Auringon asemesta Kuu. 

Koska sumun muodostavat vesipisarat ovat hyvin pieniä, sekoittuvat eri värit siinä määrin, että kaaresta tulee leveä ja vaalea.

Joulukuun 17. päivänä Göran Strand havaitsi kyseisen ilmiön ensimmäisen kerran, ja pari viikkoa sitten sama toistui.

Strand asuu Ruotsin Östersundissa, jonka taivas oli sumujen peitossa. Oli täydenkuun aika, jolloin hän onnistui ikuistamaan kaksi kaaren muotoista sumumuodostelmaa.

10 sekuntia, ISO 100, F2,8

© Göran Strand

20 sekuntia, ISO 100, F4

© Göran Strand

Näin kuunkaari kuvataan

Ilmiön havaitseminen vaatiin kirkkaan kuunvalon, joten kannattaa olla liikkeellä täydenkuun aikaan. Sumuverhon on oltava paksu, ja kuvaajan on sijoituttava niin, että sumu on eri puolella taivasta kuin Kuu eikä peitä kuunvaloa. 

Parasta olisi päästä ylimmän sumuverhon alle, jolloin kuunvalo on kyllin voimakasta valaistakseen sumukaaren.

Göran Strand lähtee kanssamme lukijamatkalle Yhdysvaltoihin elokuussa, jolloin pääsemme näkemään ja kuvaamaan auringonpimennyksen hänen opastuksellaan.

Lue lisää matkasta täältä.

Lisää Göranin fantastisia yötaivaskuvia on tässä alapuolella.

© Göran Strand
© Göran Strand
© Göran Strand
© Göran Strand
© Göran Strand
© Göran Strand
© Göran Strand

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!