Näin kuvataan Linnunrataa

Linnunrata näyttää hienolta öisissä maisemakuvissa.

© Shutterstock

Näin kuvataan Linnunrataa

Linnunradan valokuvaamiseen ei vaadita erikoiskalustoa, mutta kuvauspaikalla ja -asetuksilla on paljon merkitystä. Tässä ohjeet Linnunradan kuvaajalle.

torstai 2. toukokuuta 2019 teksti S. Winter

Kamera pystyy vangitsemaan asioita, joita ihmissilmä ei näe. Kirkkaana yönä voidaan heikossa kuunvalossa pitkillä valotusajoilla saada hienoja kuvia Linnunradasta, joka näkyy paksuna, kimaltelevana tähtivyönä yötaivaalla.

Linnunrata on oma galaksimme – sisäpuolelta nähtynä. Se, mitä näemme, on vain pieni osa valtavasta galaksistostamme, ja kokonaista galaksia ei koskaan voi nähdä samalla kertaa.

Linnunrata on taivaalla aina, mutta Auringon tai Kuun valo tai kaupunkien keinovalo voi helposti häivyttää Linnunradan valon, joka tähtineen on meistä todella kaukana.

1. Etsi pimeä kuvauspaikka
2. Kuvaa laajakulmalla kamerajalustalta
3. Käytä etä- tai itselaukaisinta

Lue myös: Tähtitieteellisiä ilmiöitä kuvattavaksi vuonna 2019

1. Etsi pimeä kuvauspaikka

Linnunrataa kuvattaessa on taivaan oltava pilvetön. Uudenkuun aika on paras ajankohta, koska kuunvalo ei tuolloin ole liian kirkasta.

Toiseksi tärkein asia on valosaasteen välttäminen, eli kuvaa kaukana kaupunkien keskustoista ja moottoriteistä. Valosaaste muodostaa horisonttiin kupolin, joja peittää Linnunrataa. 

Etsi paikka, jossa näkyy puu, mäki, vanha rakennus tai muu elementti, joka tuo mielenkiintoa horisonttiin. Taivaanrannan on syytä näkyä kuvissa, koska se tuo kuvan mittasuhteet esiin.

Lue myös: Näin kuvataan tähtikierre

Näin kuvataan Linnunrataa

Valitse kuvauspaikka, jonka horisontissa on rauhallista. Näin itse Linnunrata korostuu paremmin. 

© Shutterstock

2. Kuvaa laajakulmalla kamerajalustalta

Mitä pienempi polttoväli, sitä enemmän taivasta mahtuu kuvaan. 14 mm on ihanteellinen optiikka, jolla kuvattaessa taivasta mahtuu kuvaan runsaasti mutta joka ei vielä vääristä liikaa.

Kiinnitä kamera jalustaan ja valitse käsisäätöohjelma. Valitse 20 sekunnin valotusaika, objektiivin suurin aukko (esim. F2,8) ja herkkyydeksi ISO 3200.

Tarkenna käsin ja kuvaa kameran näytön eli suorakatselun kautta. Lähennä näytön esikatselukuvaa reippaasti sekä tarkenna yhteen tai useampaan tähteen.

Lue myös: Ota hienoja kuukuvia

Näin kuvataan Linnunrataa

Linnunrataa voi kuvata monella tavalla. Yksi tapa on käyttää kuvassa ihmishahmoa. 

© Shutterstock

3. Käytä etä- tai itselaukaisinta

Pitkillä valotusajoilla kuvattaessa pienikin tärähdys pilaa kuvan, joten käytä etä- tai itselaukaisinta.

Kaukolaukaisimen avulla voidaan käyttää yli 30 sekunnin aikoja sekä ajastaa kamera laukeamaan juuri halutulla hetkellä. Otettuasi kuvan tarkista näytöltä sen valotus ja säädä tarvittaessa valotusaikaa tai ISO-herkkyyttä.

Peilijärjestelmäkameralla kuvattaessa on olemassa riski, että pitkien valotusten aikana kennoon pääsee vuotamaan valoa etsimen kautta takaapäin. Siksi se kannattaa peittää.

Canonin kameroissa on hihnassa tätä varten kumisuojus. Poista ensin etsimen kuminen okulaarin suojus ja laita peittävä suojus tilalle. Tämän voi tehdä myös kädellä. 

Lue myös: 5 vinkkiä Marsin kuvaamiseksi

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!