Valokuvaaja kuvaamassa yötaivasta

Yötaivaan kuvauskohteita vuonna 2023

Vuonna 2023 on hyvät mahdollisuudet ottaa upeita kuvia tähdistä, meteoreista ja kuusta. Tässä ovat merkittävimmät taivaanilmiöt, joihin kameran voi suunnata.

torstai 29. joulukuuta 2022 teksti K. Engbo

Yötaivaan kuvaamiseen ei tarvita suurta määrää varusteita. Vaihdettavalla objektiivilla varustetulla kameralla, vakio-objektiivilla ja jalustalla voi saada hyviä kuvia tähtitaivaasta ja esimerkiksi meteoreista.

Jos haluat suunnata kameran tähtitaivasta kohti esimerkiksi Linnunradan tai meteoriparven kuvaamiseksi, kannattaa käyttää enintään 24 mm:n laajakulmaa.

>Lue myös: Löydä sopiva kamerajalusta

Näin kuvataan yötaivasta

Valitse manuaalinen ohjelma M, jossa aukkoa ja valotusaikaa voidaan itse säätää. Valitse lähtökohtaisesti suurin aukko, esim. F2,8 tai F4,0. Aseta valotusajaksi 20 sekuntia ja ISO-arvoksi 6400.

Kuva Geminidien meteoriparvesta.

Meteorit, joita kutsutaan myös tähdenlennoiksi, näkyvät taivaalla viivoina. Meteoriparven aikana voi onnistua saamaan useita meteoreja samaan kuvaan.

Ota testikuva ja tarkista valotus. Jos kuva on liian tumma, kokeile suurempaa ISO-arvoa tai hieman pidempää valotusaikaa, mutta ei yli 30 sekuntia, sillä tällöin maapallon pyöriminen tekee yksityiskohdista epätarkkoja.

Vuoden 2023 meteoriparvet

Edellä mainittujen asetusten avulla voidaan kuvata muun muassa meteoreja. Mahdollisuudet niiden kuvaamiseen ovat parhaat meteoriparvien aikana, ja tässä ovat niistä merkittävimmät vuonna 2023.

Merkittävimmät meteoriparvet vuonna 2023

3.–4. tammikuuta – Kvadrantidien meteoriparven maksimi.

22.–23. huhtikuuta – Lyridien meteoriparven maksimi.

6.–7. toukokuuta – Eta-akvaridien meteoriparven maksimi.

30.–31. heinäkuuta – Delta-akvaridien meteoriparven maksimi.

12.–13. elokuuta–Perseidien meteoriparven maksimi. Tätä meteoriparvea kutsutaan myös Pyhän Laurentiuksen kyyneliksi.

21.–22. lokakuuta – Orionidien meteoriparven maksimi.

17.–18. marraskuuta – Leonidien meteoriparven maksimi.

14.–15. joulukuuta – Geminidien meteoriparven maksimi.

22.–23. joulukuuta – Ursidien meteoriparven maksimi.

Näin kuvataan kuuta

Jos haluat kuvata kuuta, valitse mahdollisimman suuri teleobjektiivi. Kuu saa valonsa auringosta, minkä vuoksi on valittava kamera-asetukset, jotka muistuttavat päivänvalossa käytettäviä. Muuten kuusta tulee vain valkoinen täplä.

>Lue myös: Miksi kannattaa tutustua näihin 5 polttoväliin

Käytä valotusajan esivalintaa ja 1/250–1/1000 sekunnin valotusaikaa. Valitse Auto-ISO ja tee valonmittaus pistemittauksella, jossa piste kattaa kuun. Voit säätää valotuksen korjausta, jos kuvasta tulee liian tumma tai vaalea.

Kuva kuusta

Kun kuu on taivaalla matalalla, se vaikuttaa tavallista suuremmalta, ja samalla etualalle voidaan saada esimerkiksi puita tai rakennuksia, jotka havainnollistavat mittasuhteita.

Alla kerrotaan, milloin vuonna 2023 näkyvät superkuut, jolloin täysikuu on hieman tavallista suurempi ja valo voimakkaampi, koska kuu on lähempänä maata. Katsauksesta voi myös tarkistaa kuunpimennysten ajankohdat vuonna 2023.

Superkuut ja kuunpimennykset vuonna 2023

5. toukokuuta – puolivarjopimennys.

1. elokuuta – superkuu.

31. elokuuta – superkuu.

28. lokakuuta – osittainen kuunpimennys.

Etunurkasta voit ladata vuoden 2023 tähtikalenterin, joka sisältää tiedot meteoriparvista, superkuista ja kuunpimennyksistä. Lisäksi siitä näkyy, milloin aurinkokunnan planeetat kannattaa ikuistaa ja milloin on uudenkuun ja täydenkuun aika.

Uudenkuun aikaan on nimittäin paras hetki valokuvata tähtiä, sillä silloin kuun valo ei peitä tähtien valoa. 

Tähtikalenteri 2023

Tähtikalenteri on PDF-muodossa, joten se voidaan tulostaa tai tallentaa tietokoneeseen, puhelimeen tai tablettiin.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!