Prisma on monille tuttu esine koulun fysiikantunneilta sekä mm. Pink Floydin legendaarisen Dark Side of the Moon -albumin kannesta.
Lasin avulla voidaan saada ihmeitä aikaan myös valokuvauksessa.
Kun objektiivin eteen pannaan lasinpala, syntyy heijasteita, kaledoskooppikuvia, sateenkaarivaloja ja vääristyneitä perspektiivejä, ja niiden avulla kuviin saadaan taiteellinen vaikutelma.
Heijasteita syntyy silloin, kun valon aallonpituudet pakotetaan vaihtamaan suuntaa niiden kohdatessa lasin.
Kun lasia samalla kierretään hiukan, eivät aallot löydä enää takaisin yhteen, ja kuvassa näkyy entistä selvempiä heijasteita.

Amerikkalainen muotokuvaaja ja hääkuvaaja Leigh Burnette käyttää usein kolmiolasiprismaa muotokuvissaan. Lue lisää Digikuvan numerosta 4/2018.
© Leigh BurnetteLue myös: Valokuvaaja, hyödynnä peilejä!
Viisi kuvaajaa – viisi menetelmää
Varsinkin prismoilla voidaan tehdä erilaisia valo- ja heijastetehosteita, koska niitä on helppo pidellä ja koska niissä on kolme sivua (viisi, jos myös päät otetaan huomioon). Pieninä esineinä ne mahtuvat hyvin kameralaukkuun.
Tähän tarkoitukseen soveltuu vaikkapa kattokruunun kristalli – rajana on vain mielikuvitus.
Kannattaa silti muistaa, että mitä kulmikkaampi esine, sitä enempi se vääristää kuvaa.
Digikuvan numerossa 4/2018 esittelemme viisi valokuvaajaa, jotka kukin tavallaan hyödyntävät lasinpalasia omassa kuvaamisessaan.

Tutustu viiteen erilaiseen tapaan saada aikaan ainutlaatuisia valokuvia.
Tilaa Digikuva niin voit lukea lehteä mobiililaitteilla Wype-sovelluksen kautta. Samalla pääset lukemaan Digikuvan viisi uusinta numeroa.