© Shutterstock

Tämän vuoksi valkotasapaino kannattaa säätää käsin

Väärä valkotasapaino voi pilata hyvän kuvan ja vaikeuttaa videon leikkaamista. Lue tästä, miksi se kannattaa säätää käsin.

torstai 24. helmikuuta 2022 teksti H. Anderson

Monet valokuvaajat käyttävät kuvatessaan vain kameran automaattista valkotasapainoa, mutta usein voi olla parempi vaihtoehto säätää valkotasapaino itse. 

Onneksi useimmissa uusissa kameroissa on piilotettu toiminto, jonka avulla saadaan aina täydellinen valkotasapaino. 

Toiminto tunnistaa kuvassa olevan valon ja määrittää sen perusteella sopivan valkotasapainon. Se on usein paljon tarkempi kuin kameran automaattinen valkotasapaino. 

Esimerkiksi Sonyn kameroissa sen nimi on custom setup. Toiminto löytyy yleensä valikosta valkotasapainoasetusten kohdalta. 

Siihen tarvitaan vain valkoinen paperi tai harmaakortti, jota pidellään kuvattavan kohteen edessä. Silloin kamera pystyy analysoimaan helpommin, mikä on kuvaan sopiva valkotasapaino. 

Valkotasapainon käsin säätämiseen liittyy monia etuja, ja kuvan alle olemme koonneet niistä kolme tärkeintä. 

harmaakortti avaimenperässä puupöydällä

Harmaakortin voi hankkia mm. avaimenperänä, jolloin se on aina mukana kameran valkotasapainon säätöä varten. 

© Shutterstock

1. Upeammat värit

Oikea valkotasapaino varmistaa, että kuvan värit näyttävät luonnollisilta. Me kuvaajat huomaamme sen merkityksen etenkin silloin, kun esimerkiksi kesäpäivänä rannalla otetut kuvat näyttävät sinisiltä ja viileiltä, koska valkotasapaino on väärä.

Vaikka kaikki uudet kamerat pystyvät automaattisesti määrittämään valkotasapainon, on kuitenkin tilanteita, joissa automatiikka voi erehtyä ja tuottaa vääriä tuloksia. Siksi valkotasapaino kannattaa säätää itse kuvaamisen aikana.

Pelkästään jpg-muodossa kuvattaessa väärä valkotasapaino voi olla harmillinen virhe, jota voi olla vaikea korjata kuvankäsittelyssä. 

> Lue lisää 5 hyvää syytä ottaa raakakuvia

2. Muokkauksessa säästyy aikaa

Kuvien muokkaaminen kuvausretken jälkeen voi joskus viedä paljon aikaa, jos valkotasapaino vaihtelee kuvasta toiseen.

Muokattaessa useita kuvia samanaikaisesti esimerkiksi Lightroomin Sync-toiminnolla voi olla vaikeaa saada kaikkiin kuviin yhtenäinen ilme.

Jos valkotasapaino on sen sijaan asetettu etukäteen, sitä voi muuttaa myöhemmin ilman, että ilme vaihtelee kuvien välillä.

väritaulu käsissä

Kortin värien avulla varmistetaan, että värit toistuvat oikein. Harmaakorttia käytetään usein videotuotannoissa. 

© Shutterstock

3. Parempia videoita

Videoita kuvattaessa on erityisen tärkeää määrittää kiinteä valkotasapaino etukäteen, sillä videon kuvaamisen jälkeen sitä on lähes mahdotonta korjata.

Valkotasapainon vaihtelu on ongelma muun muassa silloin, kun pitkää videota leikataan lyhyemmäksi. Tällöin automaattisesta valkotasapainosta johtuvat pienet muutokset näkyvät selkeästi esimerkiksi lämpimän ja kylmän väristen leikkeiden seuratessa toisiaan. 

> Lue lisää Neljä maksutonta kuvankäsittelyohjelmaa

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!