Olet todennäköisesti kuullut termin kultainen leikkaus jossain vaiheessa elämääsi – viimeistään kuvaamataidon tunneilla peruskoulussa. Tässä jutussa selitämme tätä sommittelukäsitettä.
Mikä on kultainen leikkaus?
Kultainen leikkaus on antiikin Kreikan teoriaan perustuva sommittelusääntö, jonka mukaan ihmissilmä näkee ensin tietyt pisteet kuvassa ja että pääkohde tulisi siksi sijoittaa näihin kohtiin.
Kultaisella osalla kuva jaetaan yhdeksään osaan neljällä viivalla pitkittäin ja poikittain. Jos pääkohteen tärkeimmät osat asetetaan viivojen leikkauspisteisiin, kuvaa katsoja kokee sommitelma harmonisena.
Jos horisontti tai henkilö on kultaisessa leikkauspisteessä, näyttää siltä, että kuva on tasapainoisempi kuin jos ne sijoitettaisiin esimerkiksi kuvan keskelle.
> Lue myös: Kuvasommittelun tärkeimmät lainalaisuudet

Eläimiä ja lintuja kuvattaessa on vaikeaa miettiä sommittelua. Tässä on pää kuitenkin onnistuttu sommittelemaan kultaiseen leikkauspisteeseen.
© ShutterstockMiten kultainen leikkaus löytyy?
Kultaisen leikkauspisteen laskemiseksi on matemaattisia kaavoja, mutta laskemisessa ei ole juurikaan järkeä kiireisessä kuvaustilanteessa.
Siksi paras tapa oppia käyttämään kultaista leikkausta on tarkastella tämän säännön mukaisesti otettuja taikka rajattuja kuvia ja oppia näkemään kuvan pisteet.
Kuvankäsittelyssä voidaan rajata kuva, jotta saataisiin sen pääkohde ainakin lähelle kultaista leikkausta. Kun käytät rajaustyökalua, voit aktivoida apuruudukon, jotta hahmotat leikkauspisteet.
> Lue myös: 3 oivallista sommittelusääntöä

Täällä vanha silta seuraa yhtä vaakasuoraa viivaa, ja sen päässä oleva rakennus on melko lähellä kultaista leikkauspistettä.
© Shutterstock
Kuvankäsittelyohjelmissa on erilaisia apuruudukoita tai -viivastoja, jotka auttavat kuvien rajaamisessa ja kultaisen leikkauksen löytämisessä.
© ShutterstockMikä on kultaisen leikkauksen ja kolmanneksien säännön ero?
Kolmasosien sääntö on yksinkertaistettu versio kultaisesta leikkauksesta, jota valokuvaajat käyttävät siksi, että sitä on helpompi soveltaa kuin kultaista leikkausta. Sekin jakaa kuvan yhdeksään kenttään, mutta tässä ne ovat yhtä suuret.
Monista uudemmista kameroista löytyy sekä etsimeen että LCD-näyttöön apuruudukko, joka jakaa kuvan kolmanneksin säännön mukaan.
Sääntö ei kuitenkaan tuota täysin luonnollisen tasapainoista tulosta, kuten kultainen leikkaus, koska esimerkiksi horisontti on yleensä hieman liian ylhäällä tai alhaalla kuvassa, jos sen halutaan olevan samassa linjassa jonkin mun vaaka linjan kanssa.
Alla näkyy, kuinka nämä kaksi sommittelusääntöä eroavat toisistaan.
> Lue myös: 5 vinkkiä hyviin maisemakuviin

Ensi silmäyksellä nämä kaksi sommittelusääntöä mistuttavat paljon toisiaan, mutta jotkut valokuvaajat väittävät, että niillä saadaan hyvin erilainen lopputulos.
© ShutterstockMiten kultaista leikkausta käytetään?
Kuten näet tämän jutun kuvista, kultaista leikkausta voidaan käyttää kaikkeen maisemista muotokuviin.
Esimerkiksi maisemakuvassa voi vanha kirkko olla tärkein elementti, kun taas muotokuvassa tärkein, kultaiseen leikkaukseen sijoitettava elementti ovat yleensä silmät.
Tätä sääntöä ei tarvitse aina noudattaa orjallisesti. On yleensä hyvä, jos kuvan elementit osuvat leikkauspisteisiin, mutta ne voidaan myös sijoittaa osumaan vain yhteen kultaisen leikkauksen linjoista.

Jos kuvataan ihmisiä kauempaa, kasvot tulisi sijoittaa kultaiseen leikkaukseen. Tässä kuvassa siihen on sijoitettu toinen silmä.
© Shutterstock