Naisampumahiihtäjä laukaisee kiväärin lumessa
© Joel Marklund

Hurjan kuvan tarina

Urheilukuvaaja Joel Marklund paljastaa, miten hän otti kuvan lentävästä luodista.

maanantai 21. maaliskuuta 2022 teksti H. Anderson

Kiväärin piipusta lentävän luodin kuvaaminen ei ole helppoa. Ruotsalainen urheilukuvaaja Joel Marklund onnistui kuitenkin siinä vuonna 2021 Sloveniassa järjestetyissä naisten ampumahiihdon MM-kisoissa. 

Marklund ottaa joka vuosi kymmeniätuhansia kuvia, minkä lisäksi hän johtaa ruotsalaista Bildbyrån-kuvatoimistoa, joka toimittaa kuvia muun muassa tiedotusvälineille. 

Marklundin suosikkikuva vuodelta 2021 esittää Linn Perssonia harjoittelemassa ennen yhtä MM-kisojen ratkaisevista lähdöistä. Valokuvaaja on erityisen tyytyväinen kuvaan, koska se on erilainen kuin monet muut tiedotusvälineissä tavallisesti näkyvät urheilukuvat. 

Saadakseen kuvan hänen täytyi kahlata lumiseen ojaan noin 10 metrin päähän urheilijasta, jotta saisi juuri oikean kulman ja taustalle puiden lumipeitteiset latvat. 

Hän käytti Nikon D6 -kamerassaan 70–200 mm:n F2.8 -objektiivia 200 mm:llä päästäkseen tarpeeksi lähelle kohdetta, jonka hän kuvasi suurimmalla aukolla.

Valotusajan oli oltava erittäin lyhyt luodin kuvaamiseksi, joten hän asetti kameran 1/8000 sekuntiin. 

Marklund asetti kameran sarjakuvaustilaan ja odotti, kun ruotsalainen ampujahiihtäjä valmistautui ampumaan. Juuri ennen laukaisua Marklund alkoi kuvata, ja sai artikkelin alussa olevan kuvan. 

>Lue lisää 4 helppoa vinkkiä: Näin otat upeita urheilukuvia

Marklundin Instagram-tilillä ovat nähtävissä muun muassa hänen kuviaan vuoden 2022 Pekingin talviolympialaisista.

Parhaat mahdolliset välineet

Urheilukuvaajana Joel Marklundilla on oltava parhaat mahdolliset varusteet, joihin hän voi luottaa kaikissa tilanteissa. 

Hän kuvaa ulkona kaikenlaisessa säässä, joten välineiden on toimittava riippumatta siitä, onko lämpötila –30 vai +40 astetta. 

Marklundin mukaan hyvät varusteet eivät kuitenkaan yksinään tee valokuvaajasta hyvää. Hän muistelee osallistuneensa kerran Youtube-videoon, jossa hänen ammattilaiskameransa otettiin pois ja sen tilalle annettiin lelukamera.

Sillä hänen piti ottaa mahdollisimman hyviä urheilukuvia skeittaajista.

Loppujen lopuksi kuvista tuli todella hyviä. Koe osoitti hänelle, että hyviä kuvia on mahdollista saada myös puutteellisilla välineillä.

Marklund toimii Nikonin lähettiläänä, ja hän on äskettäin vaihtanut pääkamerakseen uuden Nikon Z 9:n, mutta käyttää yhä myös Nikon D6 -kameraansa. 

>Lue testimme Nikonin uudesta Z 9 -huippumallista

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!