Lumilautailija

Oikeilla tarkennusasetuksilla ja nopealla valotusajalla voit ottaa toiminnantäyteisiä talviurheilukuvia.

© Shutterstock

Näin saat toimintakuvia lumessa

Monilla uusilla kameroilla voi kuvata helposti 20 kuvaa sekunnissa. Yhdessä kehittyneiden tarkennusjärjestelmien kanssa saadaan näin parhaat mahdollisuudet onnistuneisiin toimintakuviin. Tässä saat kaikki hyvät vinkit talven aktiviteettien kuvaamiseen.

keskiviikko 22. helmikuuta 2023

EI ole syytä istua sisällä pitkästyneenä, kun ulkona sataa lunta. Kuvattavina on nimittäin paljon haastavia toimintakohteita jääkiekosta ja laskettelusta taitoluisteluun.

Talvella valokuvausretket vaativat kuitenkin hieman enemmän valmistautumista, sillä laitteet altistuvat sekä kylmyydelle että kosteudelle. Varmista siksi, että akku on ladattu täyteen, ja ota mukaan vara-akku, sillä kylmyys heikentää akun kapasiteettia. Laita akku housuntaskuun, jotta ruumiinlämpösi pitää sen lämpimänä. 

Älä vaihda objektiivia, jos sataa lunta, sillä kennolle voi päästä lumihiutaleita. Täydellisten talviurheilukuvien ottamiseen on paljon muitakin vinkkejä. Niistä voit lukea lisää täältä.

>Lue myös: Kaikki tietämisen arvoinen action-kameroista

Taitoluistelu
© Shutterstock

Ikuista taitoluistelun tunnelma

Valoa on usein vähän, kun kuvaat taitoluistelua jäähallissa. Siksi varusteiden on venyttävä äärimmilleen. Tämä tarkoittaa täyttä aukkoa ja korkeaa ISO-arvoa. Tällöin tarvitaan usein vähintään ISO 1600. Valitse aukon esivalintaohjelma ja säädä valotusaikaa asettamalla ISO-arvo.

Alle 1/500 sekunnin valotusaika pysäyttää liikkeen, mutta poistaa myös taustan epätarkkuuden. Sumeamman taustan saa noin 1/340 sekunnin valotusajalla tai pidemmällä, mutta yli 1/250 sekunnin valotusajalla on puolestaan hankala saada terävää kuvaa luistelijasta. On syytä olla aina valmiina kuvaamaan, sillä piruetit ja muut temput tapahtuvat nopeasti ja lyhyinä jaksoina. 

Jääkiekko

Jääkiekko on nopeatempoista ja asettaa suuret vaatimukset valotusajalle ja automaattitarkennukselle.

© Shutterstock

Kuvaa vauhdikasta jääkiekkoa

Jääkiekko on erittäin nopeatempoinen ja dramaattinen laji. Jos kuvaat katsomosta, tarvitset teleobjektiivin, esimerkiksi 200 mm. Valitse manuaalinen ohjelma ja aseta ISO-arvoksi Auto ISO. 

Ota käyttöön 1/1000 sekunnin valotusaika ja suuri himmenninaukko, esim. F2.8 tai F4.0, ja tarkista, että jääkiekkoilijat ovat panoroitaessa teräviä. Pienennä valotusaikaa, jos haluat taustasta sumeamman, tai lisää valotusaikaa, jos kohde ei ole täysin terävä. Aseta automaattitarkennus seurantatarkennukselle ja ota seuranta käyttöön, jos kamerassa on sellainen.

Radan ympärillä on yleensä muoviruutuja, jotka voivat vaikeuttaa kuvaamista. Objektiivi kannattaa asettaa suoraan pleksiin kiinni kohtaan, jossa ei ole liikaa naarmuja tai likaa. Jos ruudut kaareutuvat voimakkaasti, ota lisäksi huomioon kuvan heijastukset ja vääristymät. Esimerkiksi 24 mm:n tai 35 mm:n polttoväli on ihanteellinen, jos pelaajat ovat aivan lähellä.

Jos kuvaat 1/125 sekunnin valotusajalla läheltä, tuloksena on hieman liike-epäterävyyttä, joka vahvistaa toiminnan tuntua.   

>Lue myös: Näin otat upeita sisäkuvia heikossa valossa

Lumilautailija

Kuvaan voi lisätä dramatiikkaa kuvaamalla alhaaltapäin.

© Shutterstock

Laskettelijat vauhdissa

Jos haluat kuvata vauhdikkaita laskettelijoita, kannattaa valmistautua asettamalla kameran valotusmittari pistemittaukseen. Aloita 1/1600 sekunnin valotusajalla kohteen pysäyttämiseksi, valitse jatkuva automaattitarkennus ja sarjakuvaus.

Ota muutama kuva parista laskettelijasta. Katso kuvat ja etsi paras valotus. Valitse sitten manuaalinen ohjelma ja asetukset, jotka antoivat parhaan valotuksen. Näin vältetään valotuksen muuttuminen kuvauksen aikana.

Kuvaa laajakulmalla, niin saat kuvaan sekä etualan että taivaan, mikä vahvistaa dramatiikkaa.

>Lue myös e-kirjamme parempien talvikuvien ottamisesta

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!