Vielä muutama vuosi sitten kameralla varustetut droonit olivat niin kalliita ja vaikeita lennättää, että ne olivat useimpien kuluttajien ulottumattomissa.
Tuolloin käytännössä vain ammattilaisvideokuvaajat pystyivät investoimaan kehityksensä alkuvaiheessa olevaan teknologiaan.
Nykyään droonit ovat helppokäyttöisempiä, luotettavampia, kevyempiä ja ennen kaikkea edullisempia kuin aiemmin. Siksi monet valokuvaajat ovat huomanneet, mihin kaikkeen droonit pystyvät.
Tässä artikkelissa vastaamme näihin kysymyksiin:

Älypuhelinta käytetään usein näyttönä droonia lennätettäessä. Näytöllä näkee koko ajan, mitä droonin kamera näkee ilmasta.
© ShutterstockMikä on drooni?
Drooni on miehittämätön kauko-ohjattava ilma-alus.
Droonien teknologia ei ole uutta, mutta aiemmin niitä käyttivät vain valtiolliset toimijat sotilaallisiin, pelastus-, valvonta-, sääntarkkailu- ja palontorjuntatarkoituksiin.
Miksi kannattaa hankkia drooni, jossa on kamera? Toivelistallasi on varmasti monia laitteita pienen lentävän robotin edellä, mutta on monia hyviä syitä alkaa säästää myös sellaista varten.
> Katso suuri videosarja: 10 upeaa luonnonilmiötä, joita kannattaa kuvata.

Useimmissa drooneissa on gps, kompassi ja anturit, jotka tekevät lentävistä kameroista uskomattoman vakaita. Kun otat sormesi pois kauko-ohjaimelta, drooni pysyy täysin paikallaan ilmassa.
© ShutterstockMillaisia kuvia droonilla voi ottaa?
Voi olla vaikeaa erottua valokuvaajana aikana, jolloin kuvia ottavat useammat kuin koskaan aiemmin.
Yksi tapa erottua joukosta on kuvata kohteita uusista ja kiehtovista kulmista.
Tällöin kameradroonista on hyötyä.
Se mahdollistaa liikkumisen paikoissa, jotka eivät aiemmin olleet saavutettavissa, kuten vuoristossa, valtamerillä tai vesiputouksien yllä.
Se tuo kuvaajan ulottuville mahdollisuuksia, kuvakulmia ja ideoita, joita ei ole aikaisemmin voinut toteuttaa, ja tulokset voivat olla varsin taiteellisia.

Useimmissa kameradrooneissa kameran voi kääntää pystyasentoon. Ominaisuus tarjoaa mahdollisuuden kuvata uusia kuvauskohteita. Korkealta kuvattaessa maisemat muodostavat upeita kuvioita, jotka ovat uskomattoman valokuvauksellisia.
© ShutterstockVaatiiko droonin lennättäminen tuntikausien harjoittelua?
Viime vuosina drooneista on tullut yleisesti ottaen paljon entistä helppokäyttöisempiä.
Kun kauko-ohjaimen ohjauspainikkeet vapautetaan, drooni pysähtyy ja pysyy täysin paikallaan ilmassa.
Useimmat aloittelevat droonikuvaajat huomaavat nopeasti, että droonit ovat erittäin intuitiivisia ja helppokäyttöisiä.
Droonin katoamista ei tarvitse pelätä, jos esimerkiksi yhteys katoaa pitkän etäisyyden vuoksi.
Useimmissa drooneissa on painike, jota painamalla drooni lentää automaattisesti takaisin luoksesi ja laskeutuu.

Droonit eivät välttämättä ole kalliita. Alle viidelläsadalla eurolla saa mallin, joka kuvaa 4K-videota ja 12 megapikselin kuvia raakamuodossa, sekä sisältää paljon älykkäitä toimintoja, joiden avulla droonin lennätys on hauskaa ja helppoa.
© ShutterstockMillainen drooni kannattaa hankkia?
Muiden kameroiden tapaan myös drooneissa hinta ja laatu riippuvat toisistaan.
Droonin voi saada alle 150 eurolla, mutta jos kyseessä on kameralla varustettu malli, kuvien laatu on usein niin heikko, että niistä tulee lähes käyttökelvottomia.
Jos et ole koskaan lennättänyt droonia, kannattaa harkita edullisen, 100–150 euron arvoisen kamerattoman leludroonin hankkimista ja opetella sillä lentotekniikan perusteet. Näin saat parempia kuvia heti alusta alkaen, kun alat lennättää oikeaa kameradroonia.
Edullisen ja kalliin droonin ohjaamisessa ei nimittäin ole suurta eroa, ja silloin riski uuden, kallisarvoisen kameradroonin rikkomisesta on pienempi.
DJI-droonit tarjoavat parhaan vastineen rahalle
Kiinalainen DJI on maailman johtava kameradroonien valmistaja, ja vaikka esimerkiksi Yuneec, Autel ja Blade ovat kasvattaneet suosiotaan, DJI:n mallit tarjoavat yhä mielestämme parhaan laadun.
Pienimmät ja halvimmatkin DJI:n kameradroonit voivat ottaa 12,0 megapikselin jpeg-kuvia, ja monet pystyvät kuvaamaan myös 4K-videoita.
Jos etsit parasta kuvanlaatua edulliseen hintaan, DJI Mini 3 Pro tai Autel EVO Nano+ ovat tällä hetkellä parhaat vaihtoehdot aloittelijoille.
> DJI Mini 3 Pro sai huippuarvosanan Varusteoppaan arvostelussamme täällä.
> Lue arviomme Autel EVO Nano+:sta Varusteoppaasta täältä.

Tylsistä moottoriteistä tulee kauniita geometrisia muotoja droonin näkökulmasta. Urheilukentistä ja huvivenesatamista voi myös löytää upeita muotoja ja kuvioita.
© ShutterstockOvatko drooneja koskevat säännöt vaikeita ymmärtää?
Säännöt eivät ole vaikeita. Älypuhelimeen on saatavilla sovelluksia, jotka kertovat, missä droonia voi lennättää.
Tästä artikkelista voit myös lukea, miten vältät kameradrooneja koskevien sääntöjen rikkomisen.