älypuhelin jalustalla

Myös tavallisiin kameroihin käyvä pöytäjalusta sopii moneen kuvaustilanteeseen. Jalustaan täytyy lisäksi kiinnittää puhelinpidike.

© Shutterstock

5 syytä kuvata jalustalta kännykällä

Kamerajalusta tuo myös kännykkäkuvaukseen uusia mahdollisuuksia ja parempaa kuvanlaatua. Tässä jutussa avaamme pikkujalustan etuja.

tiistai 9. heinäkuuta 2019 teksti K. Engbo

Kamerajalusta on monesti lähes välttämätön apuväline, ja siitä on hyötyä myös puhelinkameralla kuvattaessa. 

Tässä syitä jalustan käyttöön kännykällä kuvattaessa.

> Nyt saat fiksun, monipuolisen kamerajalustan ja Bluetooth-kaukosäätimen sekä 2 numeroa Digikuvaa yhteishintaan 15,90 €. Tutustu tarjoukseen täällä. 

1. Parempia yökuvia

Heikossa valaistuksessa valotusajat käyvät pitkiksi, joten käsivaralta kuvattaessa kuvat tärähtävät. Tätä ei tapahdu, kun kuvataan jalustalta.

Kuvista tulee paitsi teräviä, myös puhtaampia. Monissa puhelimissa voidaan sekä suljinaika että ISO-herkkyys asettaa käsin. 

Hämärässä automatiikka nostaa ISO-arvoa, mikä lisää kuvakohinaa.

Jos kuvauskohde ei liiku, kiinnitä kännykkä jalustaan ja pidennä valotusaikaa, niin voit käyttää pientä ISO-herkkyyttä, ja kuvasta tulee terävä ja kohinaton.

2. Laadukkaampaa videota

Videokuvauksessa on tärkeää, että kamera ei heilu turhaan ja tee kuvasta levottoman oloista. Sellaista videota on rasittavaa katsella, eikä sen sisällöstä saa kunnolla selvää. Hyvässä videossa liikkuu kohde, ei kamera.

Jalusta on hyvä ratkaisu myös äänen kannalta, koska käsivarakuvauksessa kuvaaja tahtoo tulla sorkkineeksi mikrofonia turhaan.

> Lue myös: Videota kännykällä, toimintakameralla ja järkkärillä

3. Hallittuja selfie-kuvia

Selfiet otetaan etupuolen kameralla, joka ei tuota yhtä hyvää kuvanlaatua kuin kääntöpuolen kamera(t) värien ja tarkkuuden puolesta.

Selfie-kuvaaja katsoo puhelimen näyttöön eikä perinteisessä mielessä kameraan, joten läsnäolon tuntu jää usein valjuksi. Kolmas seikka on kuvaajan oma käsivarsi, joka tahtoo tulla mukaan kuviin.

Jalusta ratkaisee kaikki nämä ongelmat, koska kuvat taltioi takakamera eikä näyttö häiritse. Pienellä bluetooth-kaukosäätimellä voit laukaista kameran koskematta puhelimeen.

Nyt saat fiksun, monipuolisen kamerajalustan ja Bluetooth-kaukosäätimen sekä 2 numeroa Digikuvaa yhteishintaan 15,90 €. Tutustu tarjoukseen täällä. 

4. Mahdollisuus pitkiin valotusaikoihin

Jotkut kamerasovellukset sallivat useampien sekuntien valotusaikojen käyttämisen. Niiden avulla kadulla kävelevät ihmiset voidaan häivyttää kuvista taikka saada veteen liikkeen tuntua kuvissa.

Tällaisissa kuvaustilanteissa puhelin/kamera ei saa liikahtaa milliäkään. 

Jalustan avulla tämä on mahdollista.

> Lue myös: Tästä syystä kannattaa kuvata puhelimen kameralla – ainakin joskus

vesiputous

Tämä kuva on otettu älypuhelimella ja monen sekunnin valotusajalla, joten putouksen vesi toistuu pehmeänä.

© Kristoffer Engbo

5. Timelapse-kuvaus

Jotkut kännykät pystyvät ottamaan pitkän sarjan kuvia ja koostaa niistä nopeutetun, nk. timelapse-videon, jossa pilvet kiitävät vauhdilla ja hiekkalinna valmistuu puolessa minuutissa.

Tällaisia videoita kuvattaessa kamera on paikallaan, joten jalustaa kaivataan nytkin.

Lue myös: Näin tehdään timelapse-video kameralla ja puhelimella

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!