Benron yksijalkajalusta

Monopodilla tulee terävämpää jälkeä kuin käsivaralla kuvattaessa ja se kulkee aina mukana.

© Benro

Siksi kannattaa käyttää monopodia

Yksijalkaisella jalustalla tekee muutakin kuin urheilukuvausta suurella teleobjektiivilla. Sillä tulee terävämpää jälkeä ja se kulkee aina mukana, eikä se edes maksa liikoja.

maanantai 3. huhtikuuta 2017 teksti P. Siersbæk

Yksi yksijalkaisen jalustan – myös monopodiksi kutsutun – suuria etuja on, että se on helppo pitää aina mukana. 

Pienikokoisena se mahtuu mainiosti kuvauslaukkuun tai kulkee vaikka hihnasta olalla siinä, missä tavallisen jalustan tulee helposti jättäneeksi kotiin. 

Tässä viisi hyvää syytä hankkia monopodi:

Monopodi tukee kameraa.

Monopodin avulla kuvaa voi kaikessa rauhassa sommitella, ja lisäksi sen avulla saa tärähtämättömiä kuvia.

© Indigilotos/Shutterstock
  1. Yksijalkaisellakin jalustalla syntyy terävämpiä kuvia. Ero näkyy niin pitkillä 300–400 mm:n kuin lyhyemmillä, esimerkiksi 50 mm:n polttoväleillä, koska jalusta vähentää kameran tärähtelyä yleisestikin.

  2. Toisin kuin tavalliseen jalustaan, voidaan kamera kiinnittää yksijalkaiseen jalustaan suoraan ja käyttää sitä helposti, kun kohde ei liiku, koska yksijalkaista voidaan kiertää ja käännellä vaivattomasti.

  3. Monopodit ovat pieniä ja kevyitä. Ne painavat yleensä korkeintaan kilon, ja niiden pituus kokoon pantuina on korkeintaan 50 cm. Teleskooppiputket avattuina ne ylettyvät usein ainakin 170 cm:n kokeuteen.

  4. Yksijalkajalustat ovat kolmijalkajalustoja halvempia, ja valikoimista löytyy jokaiselle sopivan hintainen monopodi – hintahaitari on keskimäärin alle 50:sta lähemmäs 150 euroa. Jotkut mallit on valmistettu alumiinista, kun taas toiset ovat hiilikuitua.

  5. Jalkojen lukot ovat pikalukkoja tai kierrettäviä. Pikalukot ovat yleensä hieman nopeampia käyttää, mutta ajan mittaan löystyneitä lukkoja voidaan kiristää vain kalliimmissa jalustoissa.

Digikuvan numerossa 6/2017 testaamme 7 erilaista monopodia. Tee lehtitilaus nyt, niin voit lukea viisi uusinta numeroamme mobiililaitteilla Wype-sovelluksen kautta

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!