kaksi henkilöä pitää koholla valotikkua, joka valaisee heidän kasvonsa hämärässä
© Shutterstock

LED-valoja voi hyödyntää näin

Uusia LED-valonlähteitä tulee jatkuvasti markkinoille, ja valokuvaajana voit käyttää niitä paitsi valaisemiseen pimeässä myös kuvien ja videoiden piristämiseen. Katso ohjeet tästä.

torstai 12. tammikuuta 2023 teksti H. Anderson

Pienet kädessä pidettävät LED-valot ovat viime vuosina avanneet valokuvaajille uusia maailmoja, koska niiden avulla voi kuvata aivan uudenlaisia kohteita. 

Jatkojohtoja ei enää tarvitse vetää ulos saadakseen hyviä kuvia pimeässä. LED-lamput ovat usein edullisia, ja käytettävissä on paljon luovia asetuksia.

Olemme koonneet tähän LED-valonlähteitä, joilla voi parantaa turhan tummia yökuvia huomattavasti. 

Ota muotokuvia missä tahansa älykkäiden valokuutioiden avulla

Pienet LED-valot ovat viime vuosina nousseet monien valokuvaajien ja erityisesti muotokuvaajien suosioon. 

Valot on nimittäin helppo ottaa mukaan kuvauspaikalle, ja ne luovat tasaista valoa missä tahansa. Se helpottaa hyvien muotokuvien ottamista, koska näet koko ajan, kuinka valo osuu malliisi. 

Esimerkiksi salamalla ei voi tehdä niin, ja LED-valon etuna on sekin, että kameran automaattitarkennus toimii niin kuin pitääkin, kun kuvauskohteessa on jo tarpeeksi valoa. 

Aputure-merkkisellä LED-valolla voi parantaa muotokuvia

LED-valot ovat usein kuution tai luottokortin muotoisia ja niitä on saatavana eri kokoisina ja eri hintaluokissa. Tässä on Aputure AL-MC RGB LED -malli, jonka väriä voi vaihtaa. 

© Aputure

Pienimmät valot uudistavat makrokuvausta

Aiemmin ainoa mahdollisuus saada hyviä makrokuvia oli hankkia tehokas salama, joka lisättiin kameran päälle yhdessä valonhajottimen kanssa.

Nykyään myös LED-valoilla voi ottaa hyviä makrokuvia, ja liikuteltavuuden lisäksi etuna on se, että niitä voi pienikokoisina asettaa hyvin lähelle pikkuruisia kuvauskohteita. 

Koska valo on pysyvää, objektiivien automaattitarkennusta voidaan hyödyntää, eikä kuvaajan tarvitse tyytyä esimerkiksi paikallaan olevan hyönteisen kuvaamiseen. 

kaksi sientä sammalmättäällä LED-valolla valaistuna

Voit valaista metsänpohjaa yhdellä LED-valolla ja saada upeita lähikuvia sienistä, kukista ja hyönteisistä.

© Shutterstock

Valotikut soveltuvat parhaiten valomaalaamiseen

LED-valotikut ovat myös olleet viime vuosina suosittuja. 

Ne luovat miellyttävää valoa, ja joidenkin pienten LED-valojen tapaan myös valotikkujen väriä voi säätää.

Tikulla voi muun muassa tehdä luovia valomaalauskuvia, joissa valaisimen sauvamaista muotoa voi käyttää luovaan piirtämiseen yöllä tai muuten pimeässä.

Periaatteessa vain mielikuvitus on rajana, ja voit kiinnittää pienimpiä LED-lamppuja myös drooneihin, joilla voi tehdä valomaalauksia. 

Maan kamaralla valotikut ovat kuitenkin ylivoimaisia, ja upeiden värien lisäksi monilla niistä voi matkia erilaisia valoja, kuten poliisiauton vilkkuja tai välkkyvää televisiota. 

>Lue myös  Näin saat parempia kuvia pimeässä jo tänä iltana

Pitkällä valotusajalla kuvattu valomaalaus tekee kuvasta kiinnostavan

Tällainen kuva voidaan tehdä heiluttamalla LED-valotikkua, kun kamera tallentaa kuvaa pitkällä valotusajalla. Godoxilla on monia malleja, kuten TL60, ja valotikkuja on saatavana monissa eri hintaluokissa – joitakin jopa alle sadalla eurolla. 

© Shutterstock

Kuituoptinen valotikku

Halpa mutta silti hauska valonlähde on saatavilla lelukaupoista, ja joskus sellaisen voi löytää alle 10 eurolla. 

Halpuus ei tee kuvista huonompia, ja saat aikaan vaikuttavia muotokuvia, joissa pienet LED-valot piirtävät kohteen ääriviivat esiin, kunhan säädät kameran oikein.

Kokeile eri asetuksia ja aloita mahdollisimman pienellä ISO-arvolla. Pidennä valotusaikaa vähitellen, kunnes saat kuvaasi tarpeeksi valoa – kokeile esimerkiksi aikoja sekunnista 10 sekuntiin.

> Lue lisää Luo taianomaisia kuvia maalaamalla valolla

moniväriset valojuovat piirtävät ääriviivat naisen kasvoille

Yhdessä pitkän valotusajan kanssa voi käyttää moniväristä kuituoptista sauvaa, jolloin saadaan aikaan muotokuva, kunhan malli pysyy riittävän hyvin paikallaan. 

© Shutterstock

LED-valo sopii myös videokuvaukseen

Mukana helposti kulkevat LED-valot kelpaavat muuhunkin kuin valokuvaamiseen, sillä ne ovat korvaamattomia myös, kun halutaan kuvata videoita. 

Niillä voi esimerkiksi kuvata haastavassa valossa, kuten vastavalossa tai muissa vastaavissa tilanteissa. 

Hanki vain kolme pientä LED-valoa, niin voit luoda ihanteellisia valaistuksia, joissa yksi valaisin toimii päävalona ja kaksi muuta valaisee sivusta ja kulmittain.

Tämä vie videokuvan kotivideotyylistä lähes elokuvien tasolle, eikä kookkaita ja kalliita kameroita tarvitse hankkia. 

>Lue myös Upeiden videoiden luominen iMoviella ja Video Editorilla on näin helppoa

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!