Useimmat valokuvaajat ovat ennemmin tai myöhemmin kohdanneet haasteita valokuvaamisessa auringon laskiessa, ja heidät pitäisi saada kysymään itseltään: miten saadaan parempia kuvia pimeällä?
Se herättää yleensä paljon uusia kysymyksiä siitä, miten tähtien kaltaisia kohteita kuvataan tai miten kohinaa vähennetään ja optimaalinen valkotasapaino valitaan.
Tässä artikkelissa tutustumme joihinkin yleisimpiin kysymyksiin pimeällä kuvaamisesta.
Kysymys 1: Miten pimeällä otetaan kuvia?
Kysymys 2: Miksi kuvieni väri muuttuu siniseksi?
Kysymys 3: Miten tähtikuvia otetaan?
Kysymys 4: Miksi käsivaralla otetuista kuvista tulee epätarkkoja?

Vankka kamerajalusta on jokaisen valokuvaajan paras ystävä pimeällä. Voit valita suhteellisen painavan jalustan, jonka laadukas jalustapää pitää kameran täysin paikallaan.
© ShutterstockMiten pimeällä otetaan kuvia?
Onneksi valokuvaaminen illalla ja yöllä ei ole niin vaikeaa kuin aluksi voisi luulla.
On kuitenkin tärkeää tietää, miten pimeys vaikuttaa ISO-arvosta, aukosta ja valotusajasta koostuvaan valotuskolmioon.
Näitä kolmea parametria voidaan säätää kameralla oikean valotuksen saamiseksi. Kun otat kuvia pimeällä, ISO-arvo pitää yleensä säätää korkeaksi tai valotusaika erittäin pitkäksi. Tämän takia aukko pitää olla yleensä suurimmillaan, esim. F1.4.
Jos otat maisemakuvia pimeällä, aukko voi aiheuttaa ongelmia vieläkin nopeammin, koska maisemakuvissa käytetään yleensä pienempää aukkoa, kuten F11-F16, jotta syvyysterävyys olisi optimaalinen.
Jos ISO-arvo on yli 12 800, kuviin tulee paljon kohinaa. Kun otat kuvia pimeällä, suosittelemme siksi, että tarkkailet jatkuvasti muun muassa ISO-arvoa, mutta myös aukkoa ja valotusaikaa.
Voit zoomata kuvaa niin pitkälle kuin pystyt kameran näytöllä kuvan ottamisen jälkeen, jotta näet nopeasti, onko iltahämärästä ottamasi kuva terävä vain onko siinä paljon kohinan aiheuttamaa rakeisuutta.
>Lue myös Näin käytät ISO-asetuksia

Kuvassa on käytetty liian lämmintä valkotasapainoa, mikä on värjännyt veneen valkoisen rungon liian keltaiseksi. Lisäksi valotusaika on hieman liian pitkä, mikä on aiheuttanut epätarkkuutta kuvan ottamisen aikana liikkuneen veneen ympärille.
© ShutterstockMiksi kuvieni väri muuttuu liian siniseksi tai keltaiseksi?
Pimeällä otetulle kuville on tyypillisenä ongelmana, että niistä tulee liian sinisiä tai keltaisia.
Tämä voi olla uudelle valokuvaajalle erityisen turhauttavaa, koska ei ole mahdollista ennustaa, millainen kuvasta tulee kuvattaessa kameran täysautomaattisella ohjelmalla.
Kuvan muuttuminen liian siniseksi tai keltaiseksi johtuu valkotasapainosta, jota kameran voi olla vaikea säätää automaattisesti pimeällä.
Jos kuva on sininen, kamera on valinnut liian kylmän valkotasapainon. Jos valkotasapaino on puolestaan liian lämmin, kuvan väreistä tulee liian keltaisia.
Kameran valikosta voit säätää valkotasapainon itse niin, ettei kuvista tule liian sinisiä tai keltaisia. Valitse esimerkiksi Pilvinen tai Varjo, jos kuva muuttuu liian siniseksi automaattisessa valkotasapainossa tai Volframi, jos se muuttuu keltaiseksi.
Useimmissa kameramalleissa valkotasapainoa voidaan säätää entistä tarkemmin toiminnolla, jonka nimi voi olla esimerkiksi W/B set.
Pimeällä on erityisen hyödyllistä kuvata RAW-muodossa, jolloin valkotasapainoa voi säätää jälkikäteen Photoshopin ja Lightroomin kaltaisissa kuvankäsittelyohjelmissa.

Pitkät valotusajat antavat mahdollisuuden upeisiin otoksiin yön pimeydessä, kuten tässä Lofooteilla Norjassa.
© ShutterstockMiten tähtikuvia otetaan?
Toinen yleinen kysymys yön pimeydessä kuvaamisen aloittavilta on se, miten tähtien valo ja planeetat saadaan vangittua kuvaan.
Paremmat tähtikuvat pimeydessä edellyttävät, että kuviin saadaan riittävästi valoa. Tällöin on käytettävä pitkiä valotusaikoja ja usein myös korkeampaa ISO-arvoa.
Aloita valitsemalla valotusajaksi puoli sekuntia tai sekunti ja aseta kamera suurimmalle aukolle, esim. F1.8 tai F2.8. Sen jälkeen voit korottaa ISO-arvoa, kunnes valotuksesta tulee riittävän kirkas.
Tarkista aina, että kuvissa on tarpeeksi valoa zoomaamalla kuvaa näytöllä.
>Lue myös Digikuvan tähtien taskuopas

Kuvan tärähtämistä voidaan käyttää myös luovien kuvien ottamiseen esimerkiksi kuvattaessa kaupungin valoja.
© ShutterstockMiksi käsivaralta otetuista kuvista tulee epätarkkoja?
Jos jalustaa ei ole otettu mukaan iltakuvaukseen, kuvista voi tulla epätarkkoja. Tämä koskee erityisesti tilanteita, joissa kameralla on ollut käytössä jokin automaattisista ohjelmista, kuten P- tai A-ohjelma.
Tällöin valotusajasta tulee usein liian pitkä. Voit korjata ongelman joko lyhentämällä valotusaikaa tai tukemalla kameraa esimerkiksi aidan päällä tai seinää vasten.
Pitkiä valotusaikoja voidaan kuitenkin käyttää myös upeiden tehosteiden luomiseen, jolloin vaikkapa pilvet tasoittuvat kauniisti. Kuten sanottu, tällaisiin kuviin tarvitaan kuitenkin tasaista alustaa tueksi ja mieluiten jalustaa, joka onkin tärkein väline parempien kuvien saamiseen pimeällä.
>Lue myös Kolme unelmakuvaa, jotka onnistuvat vain pitkillä valotusajoilla