Vinkkejä suotimien irrottamiseksi

Onko suodin jäänyt kiinni objektiiviin? Lue tästä niksit suotimen irrottamiseksi ennen kuin käytät voimaa ja ehkä vahingoitat objektiivia.

© Shutterstock

Näin saat juuttuneen suotimen irti

Suotimet ovat käteviä lisälaitteita, kun haluat vähentää heijastuksia, himmentää valoa taivaalle tai käyttää pitkiä valotusaikoja. Mutta suotimet voivat myös juuttua - täältä saat apua niiden irrottamiseksi.

torstai 18. kesäkuuta 2020 teksti Sarah Marie Winther

Yleisin syy suotimen kiinni jäämiseen on se, että se on kierretty liian tiukalle. Kun lämpötila on sitten muuttunut tai kierteissä on ollut likaa, suodin ei lähdekään enää irti.

Olemme koonneet tähän niksejä, joilla tilanteesta selviää. Poista ensin linssi kamerasta ja pidä kiinni objektiivin etulinssin kohdalta. Silloin et vahingoita objektiivin mekanismia.

> Lue myös: 4 suodinta, jotka joka kuvaajan on syytä tuntea

1. Naputtele suodinta yhdellä sormella

Pidä objektiivia toisessa kädessä ja kierrä suodatinta varovasti naputtamalla samalla suodatinta sivusta sormella tai varovasti kovalla esineellä, esimerkiksi tussikynällä. Tämä antaa suodattimelle pienen tärähdyksen ja se auttaa usein irrottamisessa.

2. Purista ja käännä suodinta molemmin käsin

Jos puristat suodinta kahdesta suunnasta irrotusyrityksessä, se voi jumittua entistä pahemmin.

Jos laitat neljä sormea suotimen ympärille, puristus jakautuu tasaisemmin ja irrottaminen voi onnistua.

> Lue myös: Tarvitsenko UV-suodinta kuvaukseen?

Näillä nikseillä saat suotimen irti

Yritä aina olla puristamatta tai vääntämättä suodinta. Se voi vain pahentaa tilannetta. 

© Shutterstock

3. Kiinnitä joustava nauha suotimen ympärille 

Useimmista talouksista löytyy joustavaa ja leveää kuminauhaa. Kierrä sitä suodattimen ympärille muutama kierros niin, ettei se osu objektiiviin ja yritä kiertää suodatin irti. 

Jos kiinni juuttuneeseen suodattimeen löytyy sopivan kokoinen toinen suodatin, kierrä sellainen varovasti kiinni ja viritä kuminauha molempien päälle. Se lisää tartuntapintaa ja voi auttaa.

4. Ilmastointiteippiä suotimen ympärille

Ilmastointiteippi, joka tunnetaan myös roudarinteippinä, voi myös auttaa, varsinkin jos suotimen kehvs on leveähkö. Kierrä teippiä ainakin yksi kierros. Teipistä saa jäädä vapaaksi noin 10 cm. 

Napauta suodatinta ja muistaa pitää objektiivista tukevasti kiinni, ettei se luiskahda kädestäsi. Vapaasta teipin päästä saa tukevan otteen kierrettäessä.

5. Investoi suodinpihteihin

Yksi mahdollisuus on vielä hankkia suodinpihdit. Niillä saa tukevan otteen suotimesta, ja tämä viimeinen mahdollisuus hoitaa irrotus yleensä toimii. Pihdit maksavat muutaman euron, mutta käytössä pitää olla varovainen,

6. Vie objektiivi ja suodin valokuvausliikkeeseen

Jos mikään näistä menetelmistä ei toimi, suodin on ehkä kierretty paikoilleen niin, että kierteet ovat vahingoittuneet. Fotoliikkeissä ja kamerahuolloissa on välineet ja taitoa tämänkin asian korjaamiseen.

> Lue myös: Varmuuskopioi kuvasi turvallisesti

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!