4K-näyttö-Asus

4K-näyttö tarjoaa paljon yksityiskohtia kuvankäsittelyyn.

© Shutterstock

Vältä virheostokset: Näin löydät täydellisen näytön

Kun tietokoneessa on hyvä näyttö, valokuvat näyttävät upeilta ja niiden parantamiseen on erinomaiset edellytykset. Mitä kannattaa huomioida näyttöä hankittaessa? Kerromme sen tässä artikkelissa.

keskiviikko 18. toukokuuta 2022

Laadukkaalla näytöllä ja suurella resoluutiolla on ilo tarkastella nappiosumia. Kuvankäsittelyyn soveltuvaa näyttöä etsittäessä voi kuitenkin olla vaikea hahmottaa, mitä kaikki ominaisuudet ja tekniset tiedot käytännössä tarkoittavat. Tässä artikkelissa kerromme tärkeimmät huomioon otettavat seikat.

Resoluutio

Suuren resoluution ansiosta näytöllä on paljon yksityiskohtia, eivätkä yksittäiset pikselit näy edes läheltä katsottaessa. Sen vuoksi kannattaa valita 4K-näyttö, jonka vaakasuuntainen resoluutio on noin 3840 pikseliä.

>Lue myös: 10 vinkkiä muistikorttiongelmien välttämiseksi

Koko

Yleensä 24–30 tuuman näyttö sopii hyvin tavalliseen käyttöön työpöydällä. Markkinoilla on myös todella leveitä näyttöjä, joiden tuumakoko on vielä suurempi. Niistä voi olla hyötyä, jos halutaan pitää vierekkäin auki useita ohjelmia yhtä aikaa, esimerkiksi Lightroom ja Photoshop.

ASUS ProArt PA34VC

ASUS ProArt PA34VC -näytön kuvasuhde on 21:9 ja koko 34 tuumaa. Leveässä näytössä voi olla auki kaksi ohjelmaa vierekkäin.

Paneelityyppi

Kuvan tuottavaa osaa näytöstä kutsutaan paneeliksi, ja näytöissä käytetään kolmea eri paneelityyppiä. TN on vanhin niistä. Sen etuna on värien erittäin nopea vaihtuminen, joten paneelin vasteaika on lyhyt. Ominaisuudesta on hyötyä peleissä, mutta toisaalta paneelin värintoisto ei ole kovin hyvä.

>Lue myös: Näin saat täydelliset värit näytölle

IPS-näyttöjen värintoisto on loistava, ja ne tarjoavat laajan katselukulman. Siksi ne sopivat erinomaisesti kuvanmuokkaukseen. Pimeimmiltä alueilta voi kuitenkin puuttua yksityiskohtia. IPS-paneelit eivät ole yhtä nopeita kuin TN, mutta niiden nopeus on riittävä videoiden ja valokuvien tarkasteluun. 

VA-paneelit ovat kahden muun tyypin välimuoto. Ne toistavat värit yleensä paremmin kuin TN, mutta eivät yhtä hyvin kuin IPS. Vasteaika ei myöskään ole kovin nopea, mutta kontrasti sen sijaan on suuri. Valokuvien käsittelyyn suosittelemme valitsemaan IPS-paneelin.

>Katso myös: Lue kaikki kuvaustarvikkeiden arvostelumme Etunurkasta

BenQ DesignVue PD2700U on suuren resoluution tarjoava 4K-näyttö.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!