Värivirheet pois näytöltä helposti

Värivirheet pois näytöltä helposti

Jos kotikoneen näytöllä on värivirheitä, on kuin käsittelisi kuvia sokkona. Onneksi näyttö on helppo kalibroida.

maanantai 14. marraskuuta 2016

Vaikka näyttö ei olisi ammattitasoa, kannattaa pitää huoli siitä, että se näyttää kameran vangitsemat värit ja sävyt todellisina.

Silloin ei tarvitse istua illat pitkät pimeässä korjaamassa kuvia sen takia, että syy virheellisiin väreihin on yksinkertaisesti näytön asetuksissa.

Näytöissä on yleensä esiasetuksia, joista käyttäjä voi valita, esimerkiksi videolle tai valokuville, jotka toistavat värit eri tavoin.

> Lue lisää näytöistä täältä.

Näytön kannattaa antaa lämmetä ainakin 20 minuuttia ennen kalibrointia. Vältä myöskin suoraa auringonvaloa, kun lähdet säätämään näyttöäsi.

Näin kalibroidaan Windowsin näytöt:

  1. Napsauta Windows-kuvaketta ja valitse Asetukset, Järjestelmä, Näyttö, Näytön lisäasetukset ja Värien kalibrointi . Napsauta sitten Seuraava. Etsi näytön valikkopainike, joka on yleensä näytön alalaidassa. Valitse näytön valikosta sen vakioasetukset. Hae tarvittaessa näytön käsikirjasta apua näyttösi säätämiseen. Napsauta sen jälkeen Seuraava. Nyt säädämme niin sanotun gamman. Lue ohjeteksti ensin ja napsauta sitten Seuraava.
  2. Säädä liukusäätimellä 1 yhdeksän ympyrän keskellä oleva vaalea tai tumma piste erottumaan mahdollisimman vähän. Ympyrän keskiosa ei saa olla tumma tai vaalea vaan samanlainen kuin muu ympyrä. Silmiä siristämällä näet paremmin, milloin arvo on kohdallaan. Napsauta Seuraava. Säädämme kirkkauden ja kontrastin. Lue ohje, napsauta Seuraava ja säädä neljä seuraavaa kuviota kuntoon näytön valikosta ja painikkeista. Napsauta Seuraava.
  3. Lue väritasapainoa koskeva ohje. Napsauta Seuraava. Väritasapaino ratkaisee, ovatko värit toistensa suhteen oikeat niin, ettei mikään väri hallitse liikaa muita. Säädä liukusäätimiä punainen, vihreä ja sininen niin, että harmaapalkit ovat neutraaleja. Napsauta Seuraava. Kahdella painikkeella näet, miltä näyttö näytti ennen ja miltä nyt. Poista valintamerkki kohdasta Käynnistä ClearType-viritin ja napsauta Valmis, jos olet tyytyväinen tulokseen

Näin kalibroidaan Macin näytöt:

  1. Napsauta Omppuvalikkoa ja valitse Järjestelmäasetukset ,Näytöt ja Väri. Valitse kalibroitava näyttö ja napsauta Kalibro. Napsauta valintamerkki Eksperttitilaan, niin säädöt ovat tarkempia. Napsauta Jatka. Valitse näytön oma säätövalikko. Painikkeet ovat usein näytön sivulla. Nollaa sitten näytön asetukset. Seuraa näytön ohjeita ja säädä kirkkautta ja kontrastia, kunnes harmaan neliön ovaali lähes katoaa näkyvistä. Napsauta Jatka.
  2. Näytön kirkkautta ja värejä säädetään liikuttamalla valovoiman 1 ja värisävyn liukusäätimiä niin, että Applen logo vastaa raitaista taustaa. Se voi tuntua sekavalta, mutta pienellä haeskelulla ja kokeilulla selviää nopeasti, mihin asentoon liukusäätimet kannattaa vetää. Oikean kohdan löytämisessä auttaa, kun silmiä siristää hieman. Napsauta Jatka, kun olet tyytyväinen asetuksiin. Tee säädöt vastaavasti neljälle seuraavalle kuvalle. Napsauta Jatka.
  3. Nyt säädämme niin sanotun gamman. Apple suosittaa vakioasetusta eli arvoa 2,2. Valitse se ja napsauta Jatka. Valitse tässä Käytä alkuperäistä tai vedä liukusäädin kohtaan D65. Napsauta kahdesti Jatka. Nimeä profiili ja napsauta Jatka. Lopeta painamalla OK.

Digikuvan numerossa 17/2016 on opas, jossa kerromme tarkemmin, kuinka Macin ja pc:n näytöt kalibroidaan. Tilaajana voit ladata jutun sivun ylälaidassa olevasta linkistä ja lukea sen myös Wype-sovelluksen avulla älylaitteilla.

Kalibroi oma näyttösi tarkasti

Jos haluat olla varma siitä, että näyttösi toistaa värit täysin luonnollisina, kannattaa ottaa käyttöön näyttöruudun pinnalle kiinnitettävä kalibrointilaite. Siihen kuuluva ohjelmisto opastaa käyttäjänsä muutaman vaiheen läpi, ja kalibrointiprosessi on valmis.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!