© Shutterstock

Hanki ainakin nämä kolme objektiivia

Jos haluat kattavan valikoiman objektiiveja, joilla voit ottaa monenlaisia kuvia, aloita näistä kolmesta objektiivista.

maanantai 28. elokuuta 2023 teksti R. Rasmussen

Järjestelmäkameroiden mukana tulee usein perusobjektiivi, joka sopii moniin tilanteisiin. Siinä on yleensä jonkinlainen zoom ja kohtuullinen aukkokoko, mutta sillä ei välttämättä saa häikäiseviä muotokuvia, upeita maisemaotoksia tai täydellisiä lintukuvia.

Todella upeisiin kuviin tarvitaan erityyppisiä objektiiveja, ja jo muutamalla objektiivilla pääsee pitkälle. Esittelemme kolme objektiivityyppiä, joilla saat upeita kuvia monenlaisissa tilanteissa.

1. 50 mm:n prime: Yleisobjektiivi ja muotokuvat

2. 70–200 mm:n tele: Eläimet ja urheilu

3. 24 mm:n laajakulma: Maisemat ja rakennukset

1. 50 mm:n prime: Yleisobjektiivi ja muotokuvat

Jos pitäisi valita vain yksi objektiivi, 50 mm:n normaaliobjektiivi on perusteltu valinta. 50 mm:n polttoväli vastaa optimaalisesti ihmissilmän geometriaa, ja sen vuoksi sillä saa harmonisia ja luonnollisen näköisiä kuvia.

Prime- eli zoomiton kiinteän polttovälin objektiivi helpottaa kuvan sommittelua ja mahdollistaa suuren aukon käytön. F/1.8:n tai jopa suuremman aukkokoon prime-objektiiveja saa varsin kohtuulliseen hintaan.

Suuri aukko mahdollistaa myös taustan sumentamisen, joten objektiivi soveltuu hyvin muotokuviin.

50 mm:n objektiivi toistaa mittasuhteet sellaisina kuin silmä ne näkee, joten se on ihanteellinen muotokuviin.
50 mm:n objektiivi.

50 mm:n prime-objektiivi on kompakti ja kohtuuhintainen suurellakin aukolla, joka mahdollistaa kuvan taustan sumentamisen.

© Shutterstock.

2. 70–200 mm:n tele: Eläimet ja urheilu

Kun haluat zoomata lähemmäs kohdetta, tarvitset teleobjektiivin. Se soveltuu mainiosti mm. eläin- ja lintukuvaukseen sekä urheilu- ja konserttikuvaukseen. Teleobjektiivi, jonka polttoväli on 70–200 mm, on hyvä valinta, sillä sen avulla voit siirtyä nopeasti lähellä olevasta kohteesta kaukaiseen, kuten autoihin kilparadalla tai lintuparveen.

Teleobjektiivit sopivat hyvin myös muotokuviin, sillä ne sumentavat hienosti taustaa ja tiivistävät kuvaa tavalla, joka korostaa kasvoja.

Jos hankit teleobjektiivin ensisijaisesti lintujen ja villieläinten kuvaamiseen, kannattaa harkita pidempää polttoväliä, vaikka ne ovatkin selvästi hintavampia. Jos haluat säästää kukkaroasi, kannattaa valita kiinteän polttovälin objektiivi pienellä aukolla.

Lue myös: Testaa objektiivisi ja paranna niiden laatua

Tämä polttoväli sopii mainiosti sekä urheilu- että luontokuvaukseen.
70–200 mm:n teleobjektiivi.

Teleobjektiivilla pääset lähemmäksi kohdetta kuvan laadun kärsimättä.

© Shutterstock.

3. 24 mm:n laajakulma: Maisemat ja rakennukset

Kun haluat kuvata upeita maisemia ja rakennuksia ja ottaa ryhmäkuvia, tarvitset laajakulmaobjektiivin. 24 mm on hyvä lähtökohta, sillä siinä mittasuhteet ovat luonnolliset ja saat laajakulmasta paljon irti. Nämä objektiivit ovat varsin kohtuuhintaisia.

Suuri aukko ei ole maisemakuvissa ja vastaavissa kohteissa ensisijainen kriteeri, sillä niissä haetaan terävyyttä koko kuva-alalla.

Jos haluat laajentaa kuva-alaa sivuille, kannattaa käyttää pidempää polttoväliä. Huomaa kuitenkin, että silloin reunojen vääristymät ovat voimakkaampia.

Laajakulmalla kuvatessa kuvan reunat usein kaartuvat, mutta maltillisella polttovälillä, kuten 24 mm:llä, vääristymät ovat yleensä vähäisiä.
24 mm:n laajakulma.

Laajakulmaobjektiivilla kuvaan saa mahtumaan paljon.

© Shutterstock.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!