Pylväikkö kuvattuna laajakulmalla ja telellä

Eri polttoväleillä saadaan samasta kohteesta aivan erilaisia kuvia samasta paikasta kuvaten. Vertailemme kahta kuvaa, joista toinen on otettu 28 mm:n laajakulmalla ja toinen 300 mm:n telellä.

© Digikuva

Lähellä vai kaukana? Näin perspektiivi voi hämätä meitä

Objektiivin valinta määrää valokuvan perspektiivin, joten laajakulma tuottaa erilaisia kuvia kuin teleobjektiivi. Otimme muutamia koekuvia 28, 70 ja 300 mm:n optiikoilla.

perjantai 15. toukokuuta 2020 teksti S. Winter

Kun objektiivi vaihdetaan vaikkapa laajakulmasta teleen, kameran etsinkuva muuttuu huomattavasti, mikä erityisesti aloittelijan silmään näyttää sangen jännittävältä. 

Lue myös suuri oppaamme objektiivin valintaan.

Mikä on telen ja laakulman perusero?

Yksi laajakulmaobjektiivin perusominaisuus on se, että se pienentää kohdetta ja laajentaa kuva-alaa eli loitontaa kuvassa näkyvät elementit poispäin, jolloin ne näyttävät olevan kauempana sekä toisistaan että kamerasta kuin mitä ne todellisuudessa ovat. Laajakulma väljentää kuvan perspektiiviä.

Teleobjektiivi taas toimii päinvastoin: se suurentaa kohdetta ja kaventaa kuva-alaa eli tuo kuvassa näkyvät elementit lähemmäksi, jolloin ne näyttävät olevan lähempänä sekä toisiaan että kameraa kuin mitä ne todellisuudessa ovat. Tele tiivistää kuvan perspektiiviä.

Mitä tehokkaampi laajakulma tai tele, sitä voimakkaampi vaikutus sillä on perspektiiviin. 85 mm:n polttoväli sopii hyvin muotokuvaukseen, mm. siksi, koska se tiivistää perspektiiviä vain vähän ja imartelee kasvoja. 

Lue myös: Nämä 5 polttoväliä on syytä tuntea

Mitä se tarkoittaa käytännössä?

Eri optiikoiden välisien eroavaisuuksien havainnollistamiseksi mahdollisimman selkeästi kävimme ottamassa muutamia koekuvia 28, 70 ja 300 mm:n objektiiveilla.

Alla on kuva kööpenhaminalaisesta pylväiköstä. Se on otettu 28 mm:n optiikalla. Huomaa, kuinka pitkiltä pylväiden keskinäiset välimatkat näyttävät.

Pylväikkö kuvattuna laajakulmalla

Tämä kuva on otettu 28 mm:llä. Pylväiden välit näyttävät melko suurilta, mutta ne olisivat vielä suurempia, jos käyttäisimme vahvempaa laajakulmaa, esimerkiksi 14-millistä.

© Digikuva

Tämä kuva on puolestaan otettu 70 mm:n pikkutelellä. Huomaa, kuinka pylväsrivi on tiivistynyt. Nyt vain kahden ensimmäisen pylvään välistä näkyy taustaa.

Pylväikkö kuvattuna laajakulmalla ja normaaliobjektiivilla

Tämä kuva on otettu 70 mm:llä. Polttoväli, joka vastaa sitä perspektiiviä, jolla silmämme näkevät maailman, on 50 mm.

© Digikuva

Viimeisen kuvan otimme 300 mm:n putkella. Pylväiden taustaa ei näy ollenkaan, koska ne näyttävät olevan hyvin lähellä toisiaan. Näyttää myös siltä, että päädyn portti on hyvin lähellä.

Pylväikkö kuvattuna telellä

Tämä kuva on otettu 300 mm:llä. Suuri polttoväli vetää pylväät yhteen niin, että ne näyttävät olevan muutaman senttimetrin päässä toisistaan.

© Digikuva

Tässä on kyse pohjimmiltaan niinkin yksinkertaisesta asiasta kuin valon taittumisesta. Eripituiset polttovälit taittavat valonsäteitä eri tavoin tuottaen erilaisia lopputuloksia.

Suosittelemme kokeilemaan erilaisia objektiiveja riippuen kuvauskohteesta: halutaanko kuvata maisemia, arkkitehtuuria, ihmiskasvoja, toimintaa, kaupunkeja vai jotain muuta.

Lue myös: Objektiivin numerot kertovat paljon

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!