Objektiivien toiminta

Opas: objektiivien toiminta

Objektiivimalleja monenlaisine kiinnityksineen on joka lähtöön. Tästä voit lukea, mistä kaikesta objektiivi koostuu ja mitä eri lyhenteet tarkoittavat.

Objektiivi on lasin, elektroniikan ja mekaniikan taidonnäyte.

Kun objektiivinvalmistajat siirtävät objektiivin eläkkeelle ja esittelevät uuden vastaavan mallin, se on tavallisesti selvästi tarkempi kun edeltäjänsä.

Uudet lasilaadut, parempi rakenne ja linssien pinnoitus sekä muotoilun uudistukset vaikuttavat siihen, että myös ammattikuvaajat vaihtavat mielellään hyvänkin objektiivinsa parempaan.

Valitettavasti objektiivin laatuominaisuuksia ei voi lukea suoraan sen rakenteen tai tuoteselosteen perusteella.

Erilaisia kiinnityksiä

Bajonettikiinnitys on objektiivin ja kameranrungon välinen liitos, jossa kontaktipinnat siirtävät dataa sähköisesti ja joskus myös mekaanisesti objektiivin ja kameran välillä.

Koska kameroissa ja objektiiveissa on monia erilaisia toimintoja, on myös kiinnityksissä ja niiden yhteensopivuuksissa eri runkojen kanssa eroja.

Canonilla ja Sonylla on kolmenlaisia kiinnityksiä, kun taas Nikonilla, Pentaxilla ja Fujifilmillä kiinnitystyyppejä on kaksi. Leicalla on peräti neljää kiinnitystyyppiä; Olympuksella, Panasonicilla ja Sigmalla niitä on vain yksi.

Lue Digikuvan numerosta 2/2017, mitä objektiivien lukuisat lyhenteet tarkoittavat, ja mikä on kuvakennon koon ja objektiivin polttovälin välinen yhteys. 

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!