Yleisobjektiivit superzoomobjektiivit

Esimerkiksi 18-200 mm:n yleisobjektiivit - joita sanotaan myös superzoomobjektiiveiksi - ovat varsinkin lomalle sopiva, pieneen tilaan menevä ratkaisu.

© Shutterstock

Tämän vuoksi tarvitset yleisobjektiivin

Laajakulmalta telealueelle ulottuva zoomobjektiivi on juuri sopiva lomalle. Usein se myydään jopa pakettina kameran kanssa. Lue tästä, miten saat yleisobjektiivista kaiken irti matkalla.

torstai 7. kesäkuuta 2018 teksti Poul Siersbæk

Lomalla tai matkalla ei juuri tee mieli raahata raskasta kuvausvarustusta. 

Silloin esim. 18-200 mm:n yleis- eli superzoomobjektiivi on hyvä olla olemassa. 

iinä on yhteen objektiiviin koottu esim. 18–200 mm:n polttovälialue, joten voit sekä kuvata maisemia laajakulmalla että zoomata kaukaa pieniin yksityiskohtiin. 

Mahdollisuudet ovat siis aivan jotain muuta kuin vaikka 18-55 mm:n pakettiobjektiivilla. 

Ei enää kipeitä olkapäitä

Yleisobjektiivin ansiosta ei tule hankalia objektiivin vaihtoja eri tilanteissa eikä kipeitä olkapäitä, kun ei tarvitse raahata ympäriinsä kasaa objektiiveja.

Tamron 18-400mm F3.5-6.3 Di II VC HLD

Joissakin yleisobjektiiveissa on tämän Tamron 18-400 mm:n tapaan peräti 400 mm:n tele, mikä APC-C-kamerassa vastaa 600 mm:ä.

© Tamron

Monipuolisuutta

Yleisobjektiivi on monipuolinen. 

Voit esimerkiksi kuvata laajakulmalla välimerellistä toria, zoomata sitten seuraavassa hetkessä paikalliseen asukkaaseen ja ottaa kaunis muotokuva, jonka tausta on pehmeä. 

Objektiivi myös tarkentuu lähelle pieniinkin yksityiskohtiin. 

Lue myös: Syvyysterävyys viidessä minuutissa

Pidä aukkoa silmällä

Yleisobjektiivien kuvanlaatu riittää yleensä mainiosti lomakuviin. 

Terävyys, kontrasti ja vinjetointi eivät varsinkaan kuvan kulmissa ole kuitenkaan parhaiden objektiivien tasoa. Joskus kuitenkin on. 

Myöskin telepään valovoimassa on eroja. Halvimmissa se on esim. F6,3 ja kalliimmissa objektiiveissa yleensä F5,6. 

Hyvä auringossa - hankala hämärässä

Kun hämärä laskeutuu, muuttuu kuvaaminen hankalammaksi. 

Valotusajat tuppaavat pidentymään varsinkin telepäässä, minkä vuoksi on joko lisättävä herkkyyttä tai käytettävä jalustaa. 

Auringonvalossa se on tuskin ongelma, joten silloin suuresta polttovälialueesta voi nauttia vapaasti.

Jos haluat kuvata myös hämärässä, kannattaa pakata mukaan myös pieni 50-millinen. Se painaa vain noin 100 grammaa ja maksaa alle 150 euroa. 

Suuri polttovälialue edullisesti

Niin sanottuja yleisobjektiiveja – tai superzoomeja – on lähinnä peilijärjestelmäkameroihin ja peilittömiin APS-C- tai Micro Four Thirds -kennoisiin järkkäreihin. 

Täysikennoisiin on vain harvoja vastaava objektiiveja. Ne ovat kalliita eivätkä kovin hyviä. 

Yleisobjektiivien hinnat vaihtelevat 200 ja 1000 euron välillä. 

Digikuvan nyt mynnissä olevassa numerossa 9/2018 testasimme 16 erilaista objektiivia, polttoväliltään noin 18-200 mm. Testin halvin objektiivi, joka maksaa alle 200 euroa, selvisi testissä lähes yhtä hyvin, kuin testin kalleimmat. 

Osta lehti lehtipisteestä tai tee tilaus niin saat saman tien pääsyn testiin älypuhelimella tai taulutietokoneella Wype-sovelluksen kautta. samalla voit lukea Digikuvan viimeiset 10 numeroa. 

> Nyt saat uuden kuvankäsittelykirjamme "100 kuvankäsittelyvinkkiä ja -kurssiar" sekä 3 Digikuva-lehden numeroa vain 14,90 euron hintaan. Katso tarjous tästä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!