Arkkitehdin suunnittelema rakennus auringonlaskussa

Hyvä jalusta ja tilt/shift -objektiivi ovat hyvä lähtökohta arkkitehtuurin valokuvaamiseen.

© Shutterstock

Sopivat välineet arkkitehtuurin kuvaamiseen

Arkkitehtuuri on yksi monimutkaisimmista kuvausaiheista, koska se vaatii keskittymistä yksityiskohtiin ja puhtaisiin linjoihin. Käymme nyt läpi kuvauslaitteistoa, jolla rakennusten ikuistaminen onnistuu parhaiten.

maanantai 9. maaliskuuta 2020 teksti Christian Trant

Useimpien ihmisten ympäristöstä löytyy runsaasti vanhoja, kauniita rakennuksia. Suomalainen arkkitehti on maailmankuulua, ja meiltä löytyy suhteellisen lyhyestä historiastamme huolimatta hyvin monentyyppistä rakennuskantaa.

Halusitpa kokeilla kuvata uutta ja vanhempaa, voit ottaa upeita arkkitehtuurikuvia useimmilla kameratyypeillä.

Pääset kuitenkin pidemmälle, jos käytät lisälaitteita. Keskitymme tässä kolmeen laitetyyppiin, joista on huomattavaa hyötyä arkkitehtuurikuvauksessa.

1. Kamerajalusta

Arkkitehtuurikuvaus ei ole hätähousuja varten, vaan siinä on kaikessa rauhassa osattava ottaa vakaita ja symmetrisiä kuvia. Vakautta saadaan kamerajalustan avulla. Jos halutaan kuvata pitemmillä suljinajoilla, jalusta on välttämätön, koska pieninkin tärinä pilaa kuvan.

Jalusta on hyödyllinen myös, kun kuvataan rakennuksia, joiden ympärillä on paljon ihmisiä. Pitkillä suljinajoilla saadaan rakennuksen ympärillä olevat ihmiset häivytettyä suttuisiksi silueteiksi, ja erittäin pitkillä, yli puolen minuutin mittaisilla suljinajoilla ne voidaan saada katoamaan kokonaan. Päivänvalossa tämä tosin vaatii harmaasuotimen käyttöä.

Lue myös: Upeita arkkitehtuurikuvia

valokuvaaja kamerajalusta kaupunkimaisema

Kamerajalusta on arkkitehtuurivalokuvauksessa tärähtämättömien ja perspektiiviltään suorien valokuvien ehdoton edellytys.

© Shutterstock

2. Tilt/shift-objektiivi

Tilt/shift-objektiiveissa on kaksi toimintoa nimensä mukaisesti, ja niistä on hyötyä juurikin arkkitehtuurikuvauksessa.

Shift- eli objektiivin linssien siirtotoiminto muuttaa tai pikemminkin korjaa kuvan perspektiiviä, jolloin rakennukset voidaan laajakulmaoptiikoillakin esittää kuvissa luonnollisissa mittasuhteissa, koska kuviin ei tule kaatuvia linjoja eikä muita vääristymiä. Toisin sanoen koko rakennus on helppo saada samaan kuvaan suhteellisen läheltä.

On kuitenkin syytä huomata, että automaattitarkennus ei toimi tilt/shift-objektiiveissa, koska tarkennustaso siirtyy.

> Lue myös: Näin toimivat tilt/shift-objektiivit

shift-toiminto

Tilt/shift-objektiivi mahdollistaa suurten julkisivujen kuvaamisen, koska linssejä voidaan siirtää vääristymisen välttämiseksi.


© Digikuva

Kallistusominaisuus puolestaan mahdollistaa kuvan syvyysterävyyden säätelyn, jolla pääkohteen eli rakennuksen ympäristöä voidaan sumentaa. Tämä on erityisen tärkeää silloin kun halutaan keskittyä johonkin rakennuksen yksityiskohtaan.

Tilt/shift-objektiivi on kallis sijoitus, mutta niitä voi myös vuokrata monista kamerakliikkeistä.

tilt-toiminto

Tilt/shift-objektiivia voidaan kääntää tai kallistaa niin, että tarkennustaso siirtyy tai kääntyy.

© Digikuva

3. Vesivaaka salamakenkään

Pieni ja yksinkertainen vesivaaka eli vatupassi salamakengässä on halpa ja nopea keino välttää horisontin vääristyminen kuvissa. Vesivaa'an ansiosta ei kuvaajan tarvitse itse arvioida horisonttiviivan suoruutta, vaan vesivaaka pitää kameran suorassa.

> Katso video: Horisontti suoraksi Straighten Toolilla

kamera suoraan

Kameran salamakengässä oleva vesivaaka auttaa saamaan horisontin suoraksi.

© Shutterstock

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!