Arkkitehtuuri

Arkkitehtuuri on kiehtova tyylilaji, jonka myötä voi heittäytyä niin sateella kuin paisteellakin. Tässä parhaat vinkkimme.

Upeita arkkitehtuurikuvia

Kun kuvataan rakennuksia, pelataan linjoilla, muodoilla ja pintarakenteilla. Nyt sinulla on loistava tilaisuus kehittyä mestarisommittelijaksi! Kokosimme seuraaville sivuilleparhaat ohjeemme, joten saat kokeiluihisi lentävän lähdön.

keskiviikko 11. joulukuuta 2019

Arkkitehtuurissa on paljon linjoja, muotoja ja pintarakenteita, jotka ovat pystyvälle kuvaajalle kuin taivaan lahja hänen tavoitellessaan mahtavia sommitelmia. 

Kysymys on jostain aivan muusta kuin rakennuksen kuvaamisesta laajakulmalla kivijalasta peltikattoon. On kuvattava tiukkoja lähikuvia yksityiskohdista, vaihdeltava sommittelua ja annettava linjojen ratkaista kuvakulma.

Tässä parhaat vinkkimme aloittelevalle arkkitehtuurikuvaajalle.

> Lue myös: 5 vinkkiä kaupunkimiljöön kuvaamiseen

1. Kuvaa optimaalisella optiikalla

Juutinrauman silta ilta-aurinko

Kuva Juutinrauman sillasta on otettu teleobjektiivilla, joka puristaa perspektiiviä kasaan ja saa kauempana horisontissa siintävät elementit näyttämään siltä kuin ne olisivat lähempänä.

Joskus laajakulmaobjektiivi on ilmeinen valinta, esimerkiksi kun halutaan katon holvi kuvaan, mutta toisinaan teleobjektiivi on paras valinta.

Esimerkiksi yllä oleva kuva on otettu teleobjektiivilla, koska laajakulmaobjektiivi olisi tehnyt etäällä olevista torneista aivan liian pieniä, ja kuvasta olisi tullut mitäänsanomaton.

> Lue myös Suuri opas objektiivin valintaan.

2. Hae kuviin symmetriaa

Symmetrinen katto belgialaisessa kirkossa kuvattu alhaalta

Kuva belgialaisen roomalaiskatolisen kirkon katosta on hyvä esimerkki siitä, kuinka symmetria vahvistaa kuvaa.

Monissa rakennuksissa, sekä uusissa että vanhoissa, on symmetrisiä kuvioita, joiden avulla kuvaan voidaan luoda rauhaa ja harmoniaa.

On kuitenkin tärkeää, että symmetria on täydellinen, koska muuten kuva näyttää sotkuiselta ja huolimattomasti otetulta. Jalustan käyttö ja riittävä aika voivat auttaa löytämään parhaan sijainnin kameralle.

> Lue myös: 3 pientä asiaa, joilla arkkitehtuurikuvia saa parannettua

3. Koeta välttää linjojen vääristyminen

Moderni arkkitehtuuri teleobjektiivi

Teleobjektiivilla saa kiehtovia yksityiskohtia modernista arkkitehtuurista.

Yksi arkkitehtuurivalokuvauksen suurimmista haasteista on kaatuvat linjat, joita syntyy, kun laajakulmaobjektiivi suunnataan ylöspäin, kohti korkeaa rakennusta.

Helpoin tapa välttää tämä on käyttää erityistä tilt-shift-objektiivia, joka siirtää objektiivia kameran kuvakennoon nähden ja näin välttää vääristymät.

> Lue myös: Näin toimivat tilt/shift-objektiivit

Linjojen kaatuminen voidaan välttää myös kuvaamalla kauempaa, jolloin objektiivia voidaan pitää kohtisuorassa rakennukseen nähden ja saada mukaan riittävän suuri alue.

Jos ei kuvata zoom-objektiivilla, voi kuviin tulla myös ylimääräisiä, ei-toivottuja elementtejä, mutta ne voi monesti rajata pois kuvankäsittelyssä.

Teleobjektiivi tuottaa vähemmän vääristymiä kuin laajakulmaobjektiivi.

Ota myös pystykuvia ja käytä keskisuurta aukkoa. Näin voit vähentää vääristymien riskiä entisestään.

4. Hyödynnä vääristyviä linjoja, kun siihen on hyvä syy

Moderni arkkitehtuuri kuvattu alaviistosta kaatuvat linjat

Harmaa ja pilvinen päivä sopii mainiosti moderneihin arkkitehtuurikuviin, joissa linjat näyttävät jatkuvan pilvien läpi.

Tiedämme sen hyvin: sanoimmehan juuri, että kaatuvia linjoja on syytä välttää, mutta voi myös olla tilanteita, joissa niillä on tärkeä tehtävä.

Usein ne korostavat esimerkiksi modernin arkkitehtuurin silmiinpistäviä linjoja, varsinkin jos rakennus koostuu lasista ja teräksestä, jotka peilaavat toisiaan.

> Lue myös: Näin kuvaat huonolla säällä

5. Vaihda välillä mustavalkoiseen

Manhattan Bridge Brooklyn New York

Kuva New Yorkin Manhattanin sillasta saa ajattoman ilmeen mustavalkomuunnoksessa etualan nykyaikaisista autoista huolimatta.

Kuvankäsittelyssä kannattaa usein muuntaa kuva mustavalkoiseksi. Rakennusten värit ovat harvoin erityisen kiinnostavia, ja poistamalla ne kokonaan voi keskittyä kuvan muotoihin.

Mustavalkomuunnos lisää myös kuvan kontrastia ja draamaa, ja mustavalkoilmaisu sopii hyvin yhteen terävillä kulmien ja vahvojen linjojen kanssa.

> Lue myös: Viisi hyvää syytä mustavalkokuvaukseen

Voit myös asettaa kameran tallentamaan mustavalkoisena, jolloin on helpompaa löytää sopiva sommitelma, koska värit eivät häiritse.

Valitse mustavalkoinen kuvatyyli kameran valikosta ja kuvaa raakatiedostoja, niin kuva näkyy harmaasävyinä ruudulla, mutta tiedosto on edelleen värillinen, kun avaat sen raakamuuntimella.

> Lue myös: Valloittavaa mustavalkomaisemaa Lightroomilla

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!